Egynyelvű ország

2012. szeptember 24. 13:32

Minek ide idegen nyelvű humán tárgyak, és diploma? Hiszen mindezek csak a szabad piacon értékesek, ami mint tudjuk, az Ördög egyik ravasz, újkori praktikája.

2012. szeptember 24. 13:32
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Alternatíva

 „Az a szemlélet, amely szerint a középiskolai történelem elsősorban »a hazafiasságra« nevel ugyanis jelenleg nem más mint egy anakronisztikus és zavaros elképzelés amely magát a »hazafiasságot« mint fogalmat üresíti ki végleg. Volt ugyan oly korszak, amelyben a történelem és magyar oktatásának valóban a »hazafiasság« volt központilag kitűzött célja. Ez akkor viszont nagyon különböző dolgokat jelentett. Egyrészt első oktatási miniszterünk, Eötvös József ezzel a »nemzetben szunnyadó erő« felébresztését kívánta elérni, ez egyrészt társadalmi mobilitást másrészt pedig az akkor soknemzetiségű ország magyarosítását kívánta jelenteni.

Ha megnézzük azonban e »hazafias nevelés« rendelkezéseit, abban nemhogy a magyar nyelv kizárólagosságát nem látjuk, de annak párhuzamossága elsősorban a latinnal, másodsorban pedig az ógörög, német és francia nyelvvel szinte magától értetődő volt. Mivel a történelmet akkor szinte egzakt tudományként kezelték, ez a földrajzzal együtt, egy tanár kezébe került. A középiskolai történelemoktatás tehát – szervesen kapcsolódva a korszak fő történetírójának, Marczali Henriknek munkásságához – az egységes identitástudat mellett akkor az elitképzés fontos eszköze is volt, és mint ilyen, magától értetődve több akkor korszerű nyelvet tanított, nem csupán nyelvórák keretében Mindez alapvetően a klebelsbergi időszakban sem változott, csupán differenciálódott. A természettudományokban alkalmazott nyelvoktatás mellett azonban a történelemoktatás továbbra is szervesen kapcsolódott a német és latin nyelvhez – már középiskolás fokon is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2012. szeptember 25. 07:41
Lovári nyelv oké-tisztelt hatalmas vezér?
korona
2012. szeptember 24. 17:14
jav:wollwen=wollen
korona
2012. szeptember 24. 17:07
Igen, mi egy EGYNYELVŰ ország vagyunk. És MARADNI IS FOGUNK! Magyarország nyelvi homogenitását SOHA NEM FOGJUK FELADNI! MI, ELSŐSORBAN MAGYARUL AKARUNK BESZÉLNI !!! Ja! Wir wollwen zuerst Ungarische sprechen, schreiben, lesen und - verstehen!
korona
2012. szeptember 24. 17:01
Bármilyen volt is a rendszer, azt mindig természetesnek vette, hogy mindent, mindig magyarul. És ez volt a jó! Nyelvében él a nemzet (sic). Ha elkallódik az anyanyalv, megszűnik a nemzet. A Kádár-kori filmszinkronizációk nagyban segítatték a magyar nyelv további megmaradását. Magyarországon mindenki természetsnek veszi, hogy "mindenki" magyarul beszél, ír, olvas - ért. Még az orosz elnyomás sem tudta az orosz nyelvet rögzíteni. Sem a török, hosszú megszállás sem volt abban sikeres, hogy a nép törökül kezdjen beszélni. A magyar nyelvnek ereje van, és ha a nyelvnek van ereje, akkor a nemzetnek is. Mind ez nem jelenti azt, hogy ne tanuljuk az éppen divatos világnyelveket. Tanuljuk. Igyekezzünk tudni beszélni azokon a nyelveken is, ha éppen úgy tartjuk jónak. De ha huzamosabb időre, mondjuk, ide szándékozik jönni egy angol, akkor alaptársalgás színten legalább tudjon magyarul. Nem úgy, mint az USA ide akreditált nagykövete. Alapjában véve ez a magyar és az idegen nyelv VS-ja. NE ÉREZZÜK SOHA AZT, HOGY A MAGYAR NYELV ALÁBBRA VALÓ, MINT EGY ÉPPEN DIVATOS VILÁGNYELV!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!