Emberközeli idiotizmus

2012. szeptember 18. 11:02

Az ország semmire sem megy kompromisszumokra látványosan képtelen, útszéli módon („egyenesen”) viselkedő, sztereotípiákat hangoztató vezetőkkel.

2012. szeptember 18. 11:02
Tokár Géza
Új Szó

„A politika folyamatosan változik, annak köszönhetően, hogy az új korok és generációk felmerülő problémáira új pártok és politikusok adnak választ. Különösen igaz ez Szlovákiára, ahol a pártrendszer nagyon ingatag, a semmiből jött, majd egy kiugróan sikeres időszak után eltűnt a HZDS, hasonló sors várhat az SDKÚ-ra is, de a Smer is csak tizenkét éve része a politikai életnek. A szlovákiai választások jellegzetessége továbbá, hogy választási ciklusonként egy-két új politikai párt is bekerül a parlamentbe, ezek könnyen találnak támogatókat az aktuális kereslet és kínálat függvényében. A márciusi választásokon az Egyszerű Emberek volt az »új párt«, két évvel korábban a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Híd.

A körülmények, a gazdasági helyzet és a társadalmi viszonyok változásával azonban a pártok hívószavai is megváltoztak. Mivel a gazdasági válságra nehéz egyszerű, közérthető (és legfőképp működő) megoldásokat találni, más kampányszlogenek kerültek előtérbe. Az egyik ilyen varázsjelszó az emberközeliség: annak a célnak a kommunikálása, hogy egy adott párt az egyszerű választópolgárok egyszerű igényeit fogja képviselni. Az új, radikális témákat felvető, modern módon kommunikáló SaS, valamint a gondoskodó államért síkra szálló Smer mellett hangsúlyosan az Egyszerű Emberek mondanivalójának része ez a téma, újabban pedig az SDKÚ is néppárti babérokra tör.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. szeptember 18. 13:11
A szlovák politikusok is ugyanolyan hülyék, mint magyar társaik, de egy fontos dologban különböznek, az ország érdekében képesek összefogni. Ezért sokkal jobb a gazdasági mutatójuk másoknál, ezért van már eurójuk, és emiatt kevés devizahitelesük. Magasak az ingatlanárak és magasabb a jövedelem is mint nálunk.
holnaPinap
2012. szeptember 18. 12:36
bármennyire is ingatag ott a politikai paletta, abban mindig egyetértettek, hogy a magyarokat minél előbb asszimilálni kell, aki meg nem hajlandó rá, azt áttessékeljék a Dunától délre. idegbeteg kiskamaszok.
vigyor
2012. szeptember 18. 11:45
"Alapesetben az – egyébként elég homályos – emberközeli jelző azt jelenthetné, hogy az adott párt a választópolgárok mindennapi problémáira igyekszik választ találni, de nem Szlovákiában." Szerencsés ország! Nálunk az emberközeli politikus azt jelenti, hogy megismerjük, ha akarjuk ha nem a családját, a kedvenc ételeit, részt veszünk a kutyája ivartalanításán, a gyerek keresztelőjén, az anyós látogatásán, mert akkor biztosan jobban megértjük, hogy miért hazudik, csúsztat, hoz olyan döntést, ami homlok egyenest más, mint amit kommunikál, stb.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!