A szlovákiai magyarok megmaradásának és fejlődésének alapfeltételei

2012. szeptember 24. 18:42

A szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseiről írt alá közös dokumentumot a Híd-Most, a Magyar Közösségek Pártja és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala – ebből közlünk egy részletet.

2012. szeptember 24. 18:42
Tokár Géza - Bugár Béla - Berényi József
Új Szó

A nemzeti megértés és tolerancia légköre

A szlovákiai magyarság az ország társadalmi és politikai életébe illeszkedő közösség. Bármiféle népcsoport akkor fejlődhet szabadon, ha az állam és annak tisztviselői is fellépnek az intolerancia és a gyűlöletkeltés ellen, különös tekintettel a politikai, közéleti és közigazgatási szférára. Olyan légkört kell kialakítani, amelyben a nemzeti másság nem hátrány, hanem megbecsült érték. Egyben olyan körülmények létrehozására van szükség, hogy a kisebbségeket érintő kérdésekben ne dönthessenek rólunk nélkülünk.

Alkotmányos egyenlőség

A szlovákiai magyarok szabadságának és egyenlőségének elengedhetetlen feltétele, hogy az ország alkotmánya magyar és más nemzetiségű polgárait nemzetiségükben is egyenlőnek nyilvánítsa a többségi nemzethez tartozókkal. Az alkotmány jelenlegi megszövegezése az ország polgárait államalkotókra és másokra osztja. Ezért szükségesnek tartjuk, hogy az alkotmány ne ossza a polgárokat nemzeti hovatartozásuk alapján első és másodrendűekre, hanem a különféle népcsoportok egyenlőségének egyértelmű kimondásával erősítse meg a szabadság és egyenlőség jogi, politikai, intézményi, kulturális és morális kereteit.

Nyelvi egyenlőség

A szlovákiai magyarság nyelvi kisebbség is. Az ilyen közösségek bárhol a világon hosszútávon csak akkor maradhatnak meg, ha nyelvük egyenjogúvá válik a többség nyelvével azokban a térségekben, ahol a közösség tagjai jelentősebb számban élnek. Ezen nyelvi egyenlőség megteremtéséhez a meglévő törvények módosítására, új törvényekre, az adminisztratív és hivatali akadályok eltörlésére van szükség. A nyelvi egyenlőtlenség az adott kisebbség tagjait nyelvi identitásuk feladására kényszerítheti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamas222
2012. szeptember 25. 07:53
Talán még időben rájöttek,egymással szemben nem megy. Remélem a máshol is követik a példájukat mégha nyögvenyelősen is ment. Függetleníteni kell magukat a magyarországi belpolitikától,nincs mit ebből átvenni.
Akitlosz
2012. szeptember 25. 01:05
Ha nem változnak a politikai viszonyok, akkor még száz év és eltűnnek a felvidéki magyarok. Ahogyan jó részük már el is tűnt. Szlovákiában nagyon sok mindenkinek van magyar családneve, de egymással is szlovákul beszélnek.
aztabazta
2012. szeptember 24. 18:53
"A szlovákiai magyarok megmaradásának és fejlődésének alapfeltételei" Orban Viktor mar mindent biztositott, mindent megoldott: a megoldas a kettos allampolgarsag ! Akinek tobb kell, az keresen egy kotelet !
luga
2012. szeptember 24. 18:51
A szlovákok csak akkor éreznék jól magukat, ha Trianonban csak a területet, és a békediktátumban rögzített jóvátételeket, a magyar lakosság nélkül kapják meg. Hogy ott élnek a magyarok is, állandóan emlékezniük kell, hogy hogyan jutottak "délszlovákiához".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!