Felbujtó ítélet

2012. szeptember 28. 08:50

Aki kifogásolja, hogy egy általa nem kedvelt személyiségnek szobrot állítottak valahol, az a perköltség kockáztatásával, egyben az erkölcsi felmagasztosulás reményében ragadhat festékesvödröt.

2012. szeptember 28. 08:50
Szerető Szabolcs
MNO

„Nem tudom, honnan vette az ihletet és a bátorságot a Siófoki Városi Bíróság ennek az ítéletnek a kimondásához, amellyel, tiltott határátlépést végrehajtva, a jogalkalmazás világából a politikai véleménynyilvánítás területére tévedt. Horthy Miklós szerepe, kormányzóként nyújtott teljesítménye ma is élénken foglalkoztat sokakat, érdemeiről, nézeteiről, mulasztásairól, a második világháború magyar tragédiájáért viselt felelősségéről váltakozó színvonalú vita folyik. Az viszont tény, hogy nem volt háborús bűnös. Aki például a jobboldali elfogultsággal (kivált antiszemitizmussal) nem vádolható Romsics Ignác írásai, nyilatkozatai alapján ítéli meg Horthyt, annak bizonyosan nem jut eszébe megrongálni a kormányzó szobrát. Igaz, emlékművet állítani sem. Azt pedig lassan mondom, hogy a baloldal is megértse: Magyarországon nincs központilag gerjesztett Horthy-kultusz. A kormányzóról folytatott szakmai-politikai vitákban viszont a bíróságoknak semmi keresnivalójuk.

Az ítélettel azonban nem ez a legnagyobb baj. Az ugyanis felbujtásként is értelmezhető: aki kifogásolja, hogy egy általa valamilyen okból nem kedvelt személyiségnek szobrot állítottak valahol, az a perköltség kockáztatásával, egyben az erkölcsi felmagasztosulás reményében ragadhat festékesvödröt. Komolyan gondolták Siófokon, hogy a bíróságoknak ezentúl néhai országvezetőink, íróink történelmi szerepéről is ítéletet kell mondaniuk? Lehet, hogy első fokon valaki tömeggyilkos, jogerősen meg bölcs uralkodó lesz? És a Kúria ez ügyben megszólaló egyik vezetője nyomán kérdezzük: komolyan gondolták, hogy egy erőszakos cselekedet erkölcsileg pozitív tartalmú, társadalmilag hasznos lehet?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James Onedin
2012. szeptember 28. 18:56
Piłsudski egyébként azért is elfogadottabb, mert bár diktátor volt, ennek ellenére az előbb említett orosz- és németgyűlölet miatt inkább húzott az angolokhoz és a franciákhoz. Nálunk meg, hiába volt a főnemesség nagy része, illetve maga Horthy is inkább anglomán, mint németbarát, mivel a katonai felsővezetés jó része a K.u.K örökség miatt osztrák-sváb származású volt (pl. Beregffy-Berger), inkább hajlottak a német érdekeket előtérbe helyezni, mint az angolt, ráadásul a franciákat Trianon okán az ország nagy része zsigerből utálta, megjegyzem joggal.
James Onedin
2012. szeptember 28. 18:30
Érdekes módon Lengyelországban senkinek nem támadt kedve leönteni vörös festékkel Piłsudski tábornoknak a wieliczkai sóbányában álló szobrát, pedig az már 22 éve is ott állt, és ha Horthyt bárki diktátornak tekinti, hát Piłsudski sem volt kevésbé az. Lehet, hogy a lengyeleknél a baloldaliak is lengyelek??
sóhivatalnok
2012. szeptember 28. 12:44
Valaki légyszi kopizza be Szerető Szabolcsnak a Károlyi-szobor leöntéseit (netán eltüntetését) kifogásoló cikkeit! Köszi! (Csak hogy ne legyen kettős a mérce...)
négyzetgyök
2012. szeptember 28. 12:09
Ez az ítélet olyan, mintha egy fradi (ÚTE) drukkert ítélnének el, mert abbéli örömében, hogy nyert a csapata, úgy ünnepelt (a primitív állat), hogy szétverte a stadiont. Miért ne emelhetné ki a bíró (aki remélem elég kemény ítéletet hoz), hogy az üdvrivalgás erkölcsileg pozitív dolog, de nem manifesztálódhat rombolásban, mert az törvényellenes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!