Okosabb ön, mint Orbán Viktor?

2012. szeptember 22. 14:46

Elromlott a hűtőnk? Dobjuk ki azonnal! Nem romlott el? Nem baj, a NAV növekedési kommandói szívesen szétverik nekünk!

2012. szeptember 22. 14:46
Stemler Miklós
Pécsi Stop

„Kétségkívül nem kevés sikerélményt jelentett az elmúlt években okosabbnak lenni a magyar gazdaságpolitika irányítóinál, de mint minden túl könnyű játék, ez is hamar unalmassá vált. Elvégre nem nagyon kell többet tennünk, mint épp az ellenkezőjét mondani annak, amit az egész nemzetgazdaságot (a magyarok Istene mentsen meg minket) a kezében tartó Matolcsy György mond, és máris nyertünk. Növekszik a gazdaság? Épp ellenkezőleg, kitartó munkával sikerült recesszióba taszítani! Vonzóbb lett Magyarország a befektetők szemében? Épp ellenkezőleg, aki tud, az menekül az unortodoxia honából! Tündérmese zajlik a magyar gazdaságban? Ez végül igaz is lehet, amennyiben a rémtörténeteket is idevesszük. (...)

Most épp kétségbeejtően fantáziaszegénynek tűnő Varga Mihály emelte a tétet, aki egy zseniális mozdulattal épp az entrópiára alapozná a messzeségbe tűnő gazdasági növekedést, miután előbb-utóbb minden tévé és hűtő elromlik. Az IMF tárgyalásokért felelős államtitkár elképzelése pofátlanul egyszerű, hiszen előbb-utóbb valóban minden elromlik, többek között mi is, ami a temetési vállalkozók révén pörgetheti fel a gazdaságot.

Az emberiség történelme és életünk nagy része épp az entrópia elleni, ideig-óráig sikeres harcról szól, ha például elromlik kedvenc tévénk, akkor nem azonnal dobjuk ki, hanem előtte szerelőt hívunk, ha pedig mi magunk romlunk el, akkor orvosi segítséget kérünk, nem pedig azonnal meghalunk. Az entrópia által hajtott, mondhatni proentrópikus gazdaságpolitika épp ezen változtatna. Elromlott a hűtőnk? Dobjuk ki azonnal! Nem romlott el? Nem baj, a NAV növekedési kommandói szívesen szétverik nekünk! Mi romlottunk el? Miután magunkat kidobni nem tudjuk, megteszi ezt az új, növekedés-orientált nemzeti egészségügy!

Nem kétséges, ilyen vezetők mellett Magyarország sikerre van ítélve. Ha pedig menet közben eltűnünk egy fekete lyukban, az sem túl nagy ár a növekedésért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2012. szeptember 23. 14:04
Ennyi baromságot tényleg csak a szólásszabadság jegyében lehet leírni.Éljen a kismoszkvai stop és annak újságírónak kinevezett főhülyéje.
Agricola
2012. szeptember 23. 11:19
Okosabb Ön, mint Orbán Viktor? Kérdezi az a Stemler Miklós, aki okosabbnak akar látszani, de nagyon leizzad a hazugságokba és ferdítésekbe, amibe belebonyolódik, amikor azt a látszatot kívánja kelteni, hogy mindenki hülye aki a 2010-es szabad választásokon kormányzati pozícióba került. Stemler Miklós, ez a megvadult propagandista ilyen módon tolmácsolja Varga Mihály szavait: „Elromlott a hűtőnk? Dobjuk ki azonnal! Nem romlott el? Nem baj, a NAV növekedési kommandói szívesen szétverik nekünk!” Jó vastag bőr lehet Stemler Miklós képén, ha ekkora hazugságot nyilvánosan mer állítani. Az illetékes elvtársak amíg tehették, nem úgy tartották életben a magyar gazdaságot, hogy a jövedelmeket megfelelően emelték volna, hanem a hitelfelvételek felé tolták el az embereket. Így fújva szép nagy lufit ami az egyik akadálya napjainkban a fogyasztás növekedésének Nagyon hasonló gondolatokat olvastam Bod Péter Ákostól: Balliberális kormányaink kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését. Úgy gondolták, némi pénzfröccsel beindul és jobban megy a motor. Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet. Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a fröccs böjtje. Ilyen hatása lehetett a lakosság és az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek és az államadósság hatalmas arányú növelésének. Pártunk és kormányunk a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a Pannon Puma virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni. Ráadásul a hitelből fedezett, előre hozott fogyasztást nagyrészt svájci frank alapon finanszírozták. Noha józan ember nem gondolhatta komolyan, hogy a svájci frank árfolyama örökkön-örökké változatlan és kedvező marad, az illetékes elvtársak kis ujjukat sem mozdították, annak érdekében, hogy megvédjék a lakosságot a későbbi tragikus következményektől. A belső fogyasztást, a GDP növekedés egyik motorját, kikapcsolja a lakosság hatalmas eladósodottsága svájci frank alapú hitelben és az elképesztően szárnyaló svájci frank árfolyam miatt a lakosságnak a törlesztés növekvő gondjaival kell megküzdeni. Ahelyett, hogy a pillanatnyi fogyasztását növelné, ami a GDP növekedést segítené, az elmúlt évek előre hozott fogyasztásával birkózik amit nehezít a svájci frank elképesztő szárnyalása. Demján Sándor már a szocializmusban is bizonyította hozzáértését a gazdaság területén. Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, mutatott rá Demján Sándor.
Zokni
2012. szeptember 23. 10:45
Szerző arra reagál, hogy egyrészt a kissé korán elkészült jövő évi költségvetést megalapozó növekedési előrejelzést máris módosítani kellett, illetve, hogy a várva várt növekedést Varga úr az idő előrehaladására alapozza, mely szerinte az elromlott fogyasztási cikkek tömeges pótlásával beindítja majd a fogyasztást, kereskedelmet és a gazdaságot. Ennyi. Szerzőnek igaza van, már ami a közgazdasági előrelátást illet, hogy ezek szerint abban bíznak Orbánék, hogy egyszer elszakad a cérna, és a lakosság nem tud ellenállni az ezidáig visszatartott vásárlási hajlamainak...
glasztájger
2012. szeptember 22. 21:33
Te agyatlan Varga te! Hát azoktól vettetek el pénzt, akik minden pénzüket elköltik. Kényszer fogyasztók. Rókát nem akarjátok valamelyik tárcánál kipróbálni? Simán csapattag lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!