Tovább Kelet felé

2012. szeptember 05. 21:36

A miniszterelnöki bohóckodás nem lenne teljes, ha a sok politikai sületlenség mellé nem tálalna föl még egy ideológiai sületlenséget is.

2012. szeptember 05. 21:36
Lendvai L. Ferenc
Galamus

„Szóval az utolsó nagy nyilvános miniszterelnöki bohóckodások fő témája az volt, hogy Európa, a hanyatló Nyugat rosszul kezeli a válságot, mert például államadóságot halmoz föl, vagy akar fölhalmozni, amint a francia elnök kockázatos tervei is mutatják. (Ebben különösen pikáns, hogy ma Párizsban ugyanúgy a »megszorítás helyett élénkítés« jelszavára esküsznek, mint Budapesten.) Ezzel szemben Magyarország remekül teljesít, hála a bátor unortodox, a nyugatiaktól merőben eltérő, de az itteni sikerek nyomán ott is egyre inkább követett módszereknek. (Akkor tehát szögezzük le újra: a Nyugaton alkalmazott módszereknek körülbelül annyi közük van a Magyarországon alkalmazottakhoz, mint az allegóriának a filagóriához.) Habár Lengyelország, Csehország és Szlovákia még nálunk is jobban fejlődnek – a fene se érti, hiszen nem alkalmazzák a magyar módszereket, sőt inkább a nyugati mintákat követik.(...)

A miniszterelnöki bohóckodás nem lenne azonban teljes, ha a sok politikai sületlenség mellé nem tálalna föl még egy ideológiai sületlenséget is. Eszerint a »kommunisták« (vagyis a szocialisták és általában a baloldal) állítólag nem ismerik a közösségi létformát, csak az egyénit, ezért csak az utóbbival tudnak valamit kezdeni, az előbbivel nem. Ha nem hiszünk a szemünknek, olvassuk el még egyszer: a kommunisták nem ismerik a közösségi létformát. A manóba! Pusztán csak megtévesztésből prédikáltak hát örökösen a közösségről, sőt nyilván eleve már kommunistáknak is ezért nevezték magukat! A sok naiv konzervatív és liberális polgár meg bedőlt nekik, és fölháborodottan követelte az egyéni létforma jogait! De most majd a magyar miniszterelnök megmutatja, milyen az igazi közösségi létforma: például önfenntartó felsőoktatást fog csinálni, a legminimálisabb számú állami ösztöndíjas helyekkel. Ilyen pompás kollektivizmusról tényleg nem hallott még soha senki a világon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. szeptember 06. 10:33
Mikor tűnnek már el a Lendvaiak? Nagy sz@rkeverő mindegyik!
Necoure Yamakee
2012. szeptember 06. 07:24
Igazad van kriptaszökevény, én sem a kompetenciát szagoltam ki firkálmányodból, sokkal inkább az inkontinencia szûrôdik át rajta.
Necoure Yamakee
2012. szeptember 06. 07:24
Igazad van kriptaszökevény, én sem a kompetenciát szagoltam ki firkálmányodból, sokkal inkább az inkontinencia szûrôdik át rajta.
imres
2012. szeptember 06. 05:44
Nézd Lendvai Elvtárs! A magyar 20. századi történelem megmutatta nekünk, milyen rendszer felé haladnánk, ha kiteljesedhetne a Rákosi vagy a Kádár rendszer teljes valójában. Valóban. Az kommuna lenne. De. Hogy abban a kommunában az emberi lélek kiteljesedne-e és önként söpörné saját padlását, Rajk László módjára áldozná fel életét és felállva és lelkesen tapsolna csodapalotákban élő vezetőinek - nos, ezt kétlem. Tudod, Lendvai Elvtárs, a kommuna - mint a társadalmi létforma egyik változata - szabályai nem minden esetben elégítik ki tagjai boldogságigényét. Mint a fenti példa is bizonyítja. Lendvai Elvtárs! Azt hiszem, a probléma gyökere, hogy mást ért közösség alatt egy normális ember és egy kommunista. Nagyon mást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!