Hol itt az igazság?

2012. szeptember 25. 16:59

Olyan lesz ez a per is, mint a rendszerváltás: húsz év múlva meg kell ismételni…

2012. szeptember 25. 16:59
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Hírlap

Az idősebb Bakonyi–Tolnay–Petrusz trió azért vehette meg a Horn-kormány idején tízmillió forintért a sok milliárd forintot érő timföldgyárat, mert vállalta, hogy a gyárat és a vörösiszap-tározókat korszerűbbé, biztonságosabbá teszi. Ez lett belőle. Közben az ajándékba kapott állami vagyont kiaknázva mindhárman felkúsztak a száz leggazdagabb magyar listájának középmezőnyébe. A Napi Gazdaság a katasztrófa előtti évben a három, a timföldből megtollasodott üzletember magánvagyonát összesen 56 milliárd forintra becsülte.

Mindez azért érdekes, mert az ügyészség ismertetése szerint eddig 23 milliárd forint közvetlen kárt fizetett ki a magyar állam a Mal Zrt. helyett. Az adófizetők e gigászi áldozatvállalásának köszönhetően már állnak a csodálatos Makovecz-házak, zöldell a mező, és az ezreknek munkát adó timföldgyár működését is sikerült fenntartani. Tudjuk, ha a katasztrófa a balliberális kormányok idején történik, legfeljebb katonai sátrak jutottak volna a földönfutóvá lett embereknek, aztán pereskedhetnének életük végéig. Ha viszont továbbgondoljuk a dolgot, akkor nehéz megérteni, hogy ezt a 23 milliárdot, meg a Mal Zrt. és a miatta csődközelbe került Bakonyi Erőmű elkerülhetetlennek tűnő állami kézbe vételével járó szintén sokmilliárdosra becsült kiadást, valamint azokat a további milliárdokat, amelyeket a károsultak még joggal szeretnének elperelni a timföldgyártól, miért nekünk kell kifizetnünk? Miért is nem sikerült a kormánynak, a bűnüldözőknek és az igazságszolgáltatásnak a tulajdonosok 56 milliárd forintját a mérleg másik serpenyőjébe tenni?

A választ keresve sajnos újra belebotlunk a baljós előjelekbe. Például, hogy az adófizetők 23 milliárd forintos kiadásának nagyobbik részét kitevő környezeti kármentesítésben (ami a kifolyt vörösiszap összegyűjtése és elszállítása, amelyhez ugye olyan bonyolult eszközök kellenek, mint a teherautó meg a markológép) a Mal-tulajdonosok, tehát a vörösiszapbárók korábbi üzlettársai, céges partnerei is részt vehettek. Mit részt vehettek, milliárdokat tehettek zsebre! És ha ehhez hozzátesszük, hogy valamilyen rejtélyes okból a kormány végül nem indította el a katasztrófa után egy hónappal megígért pert a tulajdonosokkal szemben, amely a kár behajtására irányult volna, egészen összezavarodunk. Ki fog itt igazságot tenni?

Olyan lesz ez a per is, mint a rendszerváltás: húsz év múlva meg kell ismételni…

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2012. szeptember 26. 09:52
"Tudjuk, ha a katasztrófa a balliberális kormányok idején történik, legfeljebb katonai sátrak jutottak volna a földönfutóvá lett embereknek, aztán pereskedhetnének életük végéig." Miből is tudjuk? Mitől ilyen biztos ez?
KannibálTatárÚr
2012. szeptember 25. 23:51
„Az idősebb Bakonyi–Tolnay–Petrusz trió azért vehette meg a Horn-kormány idején tízmillió forintért a sok milliárd forintot érő timföldgyárat, mert vállalta, hogy a gyárat és a vörösiszap-tározókat korszerűbbé, biztonságosabbá teszi." Ha a tározók konkrétan a gátak nem voltak biztonságosak eladáskor, nem lett volna szabad eladni. 20 éve terhelt gát átszakadását lehetetlen előrelátni. A gátaknál bizonyos megcsúszás előfordul, ezzel aktivizálódik a gát ellenállása. A vásárló joggal feltételezi, hogy az általa vásárolt mű működőképes. Egy ilyen magas gát alatt néhány száz méterrel nem szabad lakóházaknak lenniök. Ez sem az új tulajdonosok hibája. Ha olcsón kapták meg a gyárat, elsősorban azokat kell büntetni, akik eladták és ezzel kárt okoztak az államnak. Ha a vevők is bűnrészesek (vsz. azok), az államnak okozott kár miatt kell őket büntetni, nem a gátszakadás miatt.
szabo.renata
2012. szeptember 25. 21:58
bocsi, de hut nem mondta hogy 2010-ben rendszerváltás volt. csak azt mondta hogy meg kell ismételni
sagramor
2012. szeptember 25. 18:36
utolsó mondat azért necces. jó nagy rendszerváltás volt 89-ben meg 2010-ben is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!