„Ökopláza” a Király utcában

2012. szeptember 02. 10:45

A Gödör Klubnak konkurrenciája nincs, mert az alternatív világ egyik hiányzó szeletét képviseli. Interjú.

2012. szeptember 02. 10:45
Filep Ákos
Félonline

„FÉLonline.hu: Hogyan értékelitek a fesztivált?

Filep Ákos: A fesztivált szakmailag jónak értékeljük. Amiről azt gondoltuk, hogy működik, az úgy tűnik, bejött a közönségünknek. Ez az összművészeti együttlét folytatása volt a tízévnyi Gödörnek, hiszen nagyon sok gödrös arc volt itt, és a fellépő művészek is örültek annak, hogy újra együtt lehettünk.

A helyszín méreteihez képest és a jó idő ellenére nem voltak túl sokan. Körülbelül hányan vettek részt a Gödör Kempingen?

F.Á: Pontos adatokat még nem tudunk, olyan 50-60%-os volt a nézőszám a tervezetthez képest. A Gödör Klubnak konkurrenciája nincs, mert az alternatív világ egyik hiányzó szeletét képviseli. Aminek betudható az alacsony látogatószám, az a nyár vége, a közönségünk utóbbi években tartó folyamatos elszegényedése, valamint az, hogy későn indítottuk a kampányunkat.

A fesztiválon látottak-hallottak milyen mértékben lesznek jelen az új Gödör Klubban? Milyen újítások lesznek?

F.Á: Az új Gödör egy passage-ba kerül, amelynek durván a 30-40%-ában alakítjuk ki az új Gödör Klubot, azon kívül egy városi teret szeretnénk létrehozni a nyitott-feddett részekben. Tovább akarjuk vinni mindazt, ami tíz év alatt a Gödörben kialakult. A passage egy külön kihívás a gödrösöknek: a klubműködés, az élőzene, a kortárs tánc átgondolva, de újraindulnak. A táncház is visszajön hozzánk. Eseményeket, fesztiválokat, rendezvényektől pezsgő hétvégéket akarunk rendezni, helyi piaccal, zöld programokkal. A passage-on belül egy 1500 m²-es kert található, amit fokozatosan be szeretnénk ültetni szmogszűrő és haszonnövényekkel.

Hunyadi Réka: A passage belső tereit szeretnénk egy olyan városi nappalivá alakítani, ahol amellett, hogy barátokkal, ismerősökkel lehet találkozni, rendszeresen meg lehet tekinteni filmvetítéseket, performanszokat, kiállításokat, utcaszínházi előadásokat. Cél, hogy mindaz, ami a passage-ban történik, aktuális legyen és részvételi. Így például szeretnénk felfrissíteni együttműködéseinket a különböző felsőoktatási intézményekkel is (pl. Műszaki, Iparművészeti, Képzőművészeti Egyetem), amelyekkel már eddig is voltak közös projektjeink, de minisztériumi szerződésünk miatt az Erzsébet téren sosem tudtunk hosszútávra tervezni. Ez szerencsére most megváltozik, és a terv az, hogy megerősítsük ezeket az egyetemi kapcsolatokat, pl. kihelyezett órák, pályázatok, tenderek, kiállítások által.

A Central Passage egy Budapest központjában elhelyezkedő bevásárlóközpont. A jelenleg szürke és üres térben kíván a Gödör Klub fokozatosan létrehozni egy összművészeti és zöld kulturális-közösségi teret a plázafunkció újrafogalmazásával, egy városi nappali kialakításával és az új összművészeti klub megnyitásával, amellyel a kialakulófélben lévő »budapesti Sohó« egy központjává tud válni a helyszín.
A tervezett koncepció egy olyan gazdasági és kulturális fúziót vázol fel, amelyben a non-profit és for profit szféra szimbiózist alakít ki. Ennek egyik ihletője maga a környék, hiszen a város üzleti és kulturális negyedei találkoznak az V-VI. kerületben. (a szerk.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lance Constable Vimes
2012. október 17. 12:28
A Gödör sokat adott a városnak. Hajrá!
Fakutya tizedes
2012. október 12. 01:20
Szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!