Szövegek és olvasatok – megjegyzések Gerő András cikkeihez

2012. augusztus 16. 12:04

Hogy tehát hová tegyük az antiszemitizmus „mércéjét”, azt – két cikke után már biztosan állíthatjuk – valóban nem Gerő András útmutatásai alapján kell meghatároznunk.

2012. augusztus 16. 12:04
Zeidler Miklós
Galamus

A kulcskérdésre, ti. hogy hol kell megvonnunk az antiszemitizmus határvonalát, nem könnyű válaszolni. (A magasugrásban sem 5 centiméterre, vagy 5 méterre teszik a lécet, mivel az egyiket bárki könnyedén átlépné, a másikat viszont senki sem tudná átugrani.) Nyilvánvaló, hogy különbség van egy zsidóvicc recitálása és egy antiszemita motivációjú utcai támadás között, hogy az ennél súlyosabb esetekről már ne is beszéljünk. Ám az az állítás, hogy a Tanácsköztársaság népbiztosainak több mint kétharmada zsidó származású volt, önmagában éppúgy nem antiszemita (vagy filoszemita) töltetű, mint ahogy nem feltétlenül filoszemitizmus (vagy antiszemitizmus) az, ha megállapítjuk, hogy a magyar Nobel-díjasok és olimpiai bajnokok között jóval több zsidó származású honfitársunk van, mint azt az országos arányszámuk sugallná.

Ha komolyan vennénk Gerő András szövegkritikai módszerét, akkor valójában egyetlen olyan állítást sem tehetnénk, amelyben előfordul a »zsidó« szó mint a társadalmon belüli kört (akár egyszemélyes halmazt) definiáló kifejezés, anélkül hogy fejünkre idéznénk az antiszemitizmus vádját. Hiszen az antiszemita szöveghagyományban magához a »zsidó« szóhoz is negatív konnotációk társulnak. Gerő azonban megfeledkezni látszik arról, hogy Magyarországon más szöveghagyományok is élnek, s ezekben sem a szóhoz, sem a szót tartalmazó mondatokhoz nem tapad antiszemita értelmezés. Ilyen például per definitionem a történeti értekező próza – és Romsics írásai természetesen ebben a kontextusban értelmezendők –, amelynek szabályai megkövetelik a »harag és részrehajlás nélküli« tudományos tárgyalásmódot, s amely nem mondhat le arról, hogy a köznyelvben esetleg sztereotipizált kifejezéseket visszanyerje a racionális értelmezés számára. Anélkül, hogy elmerülnék a példák tengerében, csak annyit említek, hogy a tudományos próza teljes joggal alkalmaz olyan, a társadalom egyes csoportjait jelölő – bizonyos szöveghagyományokban negatív konnotációkkal terhelt – kifejezéseket, mint (betűrendben) »cigány«, »fasiszta«, »kommunista«, »náci«, »nyilas«, »paraszt«, »szovjet« stb. Ha nem így tenne, azzal vagy tabusítaná a fenti kifejezéseket, vagy – ami ugyanilyen rossz – végleg kiszolgáltatná azokat a különböző elfogult értelmezéseknek.

Hogy tehát hová tegyük az antiszemitizmus »mércéjét«, azt – két cikke után már biztosan állíthatjuk – valóban nem Gerő András útmutatásai alapján kell meghatároznunk. Természetesen nem a személye, hanem szakmailag hibás módszerei miatt. A szerzői szándékot semmibe vevő, megtévesztően szelektív szövegválogatásai, önkényes szövegértelmezései, a közmegegyezéssel ellentétes, zavaros fogalomhasználata, megalapozatlan következtetései és sorozatos önellentmondásai azt bizonyítják, hogy e téren nem bízhatunk meg az értékítéletében. S ha ő mindezt úgy fogja fel, hogy »intellektuális, érvelt álláspont«-jára ellenfelei »izomból elutasítóan« reagálnak, azzal tulajdonképpen maga vágja el a vita fonalát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2012. augusztus 16. 14:52
Az "antiszemiták" igazsága az, hogy a zsidóknak történelmileg bizoynithatóan voltak/vannak tipikusan hozzájuk köthető negativ, magyar-ellenes történelmi cselekedeteik. Ilyenek: a tanácsköztársaság vezetőségében és tagságában betöltött 2/3-os romboló szerepük, Trianon is a számlájukra irható nagyrészt, az ávh vezetésében betöltött 2/3-os átkozott szerepük, a kádári politikai és gazdasági felső/közép-vezetésben betöltött 2/3-os negativ szerepük, az szdsz-ben betöltött 90%-os többségük több mint káros, bűnös volt (privatizáció, az ország ki-ajánlása, az okatás gyalázatossá tétele, stb.) A zsidóknak (filoszemitáknak) mi az igazsága? Sri, nem jut most hirtelen sok dolog az eszembe. Talán az, hogy sok olimpiai érmet hoztak Mo-nak.
Rudolf János
2012. augusztus 16. 14:45
ez az emberke is maszatol, pedig egyszerű.. tök egyszerű http://www.kuklux.info/node/3
malabar
2012. augusztus 16. 14:44
Es Shakespeare muve:A velencei kalmar ezt hova kell sorolni??? Talan Shakespeare is antiszemita volt....
balint60
2012. augusztus 16. 14:40
A szerző minden sorával egyetértek; józan és tárgyilakos érvelés, ami alátámasztja azt a véleményt, hogy Gerő alaposan elvetette a sulykot (remélem, jóhiszaműen). Várok egy hasonlóan tiszta fejjel és szándékkal született írást a partalanná tett komcsizással szemben is (hogy a cigányozást már me is említsem).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!