Magyarország az első homokzsák, amelyet ki lehet hajítani a léghajóból

2012. augusztus 15. 10:30

A legfontosabb feladat a jogrendszer kiszámíthatóságának javítása és a befektetői biztonság erősítése. Bizalmat éppen azzal lehet építeni, ha egy ország tiszteletben tartja a befektetői szempontokat. Interjú.

2012. augusztus 15. 10:30
Varró László
Origo

Az energiaberuházások miért kerülik el Magyarországot? Nincs szándék, nincs rá szükség, vagy a magyar befektetői környezet ijeszti el a beruházókat?

Egyértelműen szükség van energetikai beruházásokra Magyarországon. A hálózat folyamatos karbantartást igényel, és az erőművi beruházások is esedékesek lennének ebben az évtizedben. Nem kétséges, hogy a jelenlegi beruházási szint alatta van annak, ami a biztonságos energiaellátáshoz hosszú távon szükséges; ha ez nem változik, az ellátás színvonala és biztonsága romlani fog. Az ok a rossz befektetői környezet. Mivel az európai energiaszektornak a pénzügyi nehézségek miatt vissza kell fognia a beruházásait, nagyon kemény a verseny az országok között a befektetésekért. Egy nagy nemzetközi tanácsadó cég energetikai partnere azt mondta nekem, Magyarország az első homokzsák, amelyet ki kell és ki lehet hajítani a léghajóból. Ma minden beruházásvágás úgy kezdődik, hogy a magyar projekteket törlik.

Ez rosszul hangzik. Ráadásul nemcsak az energetikai beruházások nem jönnek, a többi területen sem látszik aktivitás. Mi lenne a legfontosabb teendője a gazdaságpolitikának annak érdekében, hogy a beruházásokat serkentse?


Egy kapitalista társadalomban az állam legfontosabb feladata a magántulajdon szentségének és a szerződések betartásának a garantálása. Ez az alapja a gazdasági növekedésnek. Amennyiben megrendül a bizalom a magántulajdont védő jogintézményekben, egy modern gazdaság nem tud funkcionálni. Erre sok szomorú példa van.

Magyarországon is ez történt?

Történtek lépések, mint például a visszamenőleges hatályú törvénykezés, amelyek nem feltétlenül erősítették a jogintézményekbe vetett bizalmat. A legfontosabb feladat a jogrendszer kiszámíthatóságának javítása és a befektetői biztonság erősítése. Erre rövid távú, gyors megoldás nincsen, bizalmat éppen azzal lehet építeni, ha egy ország folyamatosan és konzisztensen tiszteletben tartja a befektetői szempontokat, akkor is, ha ennek az ellenkezője rövid távon politikai előnyökkel jár. Hangsúlyozni kell, hogy ez nemcsak - és nem is elsősorban - a külföldi befektetők iránt tanúsított magatartásra vonatkozik. Ma semmivel sem bonyolultabb Shell-részvényt venni, mint Molt, így a magyar középosztály is dönthet úgy, hogy külföldön fektet be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2012. augusztus 15. 14:33
Tipikus Mandiner cikkszemle. Gyerekek, ez az eleje: "Tapasztalataim szerint mind a magyar jobboldal, mind az ellenzék szisztematikusan túlbecsüli, hogy Magyarország mennyire fontos téma. Se az nem igaz, hogy balliberális összeesküvés lenne a magyar kormány ellen, se az, hogy nemzetközi botrányt kelt az Orbán-kabinet. A figyelem az eurózóna-krízisen van,..." El kell olvasni az eredetit. Nem jó interjú, csak egy vélemény.
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 15. 13:04
"Amennyiben megrendül a bizalom a magántulajdont védő jogintézményekben, egy modern gazdaság nem tud funkcionálni." Tud. Segíts ömagadon, Isten is megsegít. A baj abban van, hogy 1990 óta olyanok vezetik az országot, akik nem tudnak önmagukon segíteni. (Persze úgy is lehet mondani, hogy önmagukon tudnak, csak az országon nem).
OmegaMale
2012. augusztus 15. 12:40
"Magyarország az első homokzsák, amelyet ki lehet hajítani a léghajóból" Két éve megy ez a duma és azóta sem történt meg. " bizalmat éppen azzal lehet építeni, ha egy ország folyamatosan és konzisztensen tiszteletben tartja a befektetői szempontokat" A bizalom kétoldalú dolog. A befektetőKBE vetett bizalmat épp a befektetők rombolták le. Amint nincs meg a tervezett haszon, dobbantanak és mögöttük romba dőlnek a dolgok. Ugyan miért is kéne a kedvüket kereseni? Ha kiszeretnek belőlünk, otthagynak minket a szarban.
Mr Stokes
2012. augusztus 15. 12:28
Ezt a hülye dumát "Egy kapitalista társadalomban az állam legfontosabb feladata a magántulajdon szentségének és a szerződések betartásának a garantálása" 4500 milliárd eurót nyomtak a MAGÁN BANKOKBA ,adófizetők pénzéből , milyen alapon ??? A bankok csalnak (Barclays) pénzt mosnak (SCB ) a hamisított adatokat adnak..... Ezekben bízni ????? Na ne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!