Drukkolj az ellenfélnek!

2012. augusztus 14. 09:05

Nekem van egy éppoly perverz, mint amilyen egészséges belső lelki gyakorlatom, amit szeretettel ajánlok a kedves olvasó figyelmébe: képzeld el, hogy az ellenfélnek drukkolsz. Éld bele magad.

2012. augusztus 14. 09:05
Révész Sándor
NOL

„Természetes, hogy a természetesség és az embertelenség mértéke szorosan összefügg. Az ember annál kevésbé lesz állatias, minél inkább kidolgozza magát a természetből, minél inkább kiemelkedik az állatvilágból. A természeti lény attól természeti lény, hogy nincs neki etikája, az ember meg attól ember, hogy van neki. Ezen a nagyon nehéz úton, amelyen nagyon nehezen haladunk előre és nagyon könnyen csúszunk hátra, a versenysport a turistabot. Lelkünk mankója. Ártó törzsi ösztöneink ártalmatlan kiélésének áldott tere. Átélhetjük a részhez való feltétlen odatartozás örömét, nem kell azon tipródnunk, hogy a mieink sikere vagy a másoké jelenti-e az igazság győzelmét, mert etikailag mindenki sikere és kudarca egyenértékű. Nem csapnak össze különböző értékek és célok, minden versenyszámban ugyanaz számít jó pontnak és rossz pontnak, minden versenyzőnek ugyanaz a célja.

A drukkolás ezek szerint etikailag semleges, társadalomlélektanilag jótékony, tehát jó. Annyira jó, amennyire történetileg-politikailag steril. Mert ha elszennyeződik, márpedig könnyen szennyeződik, akkor fertőz. Akkor a rossz törzsi ösztöneinket nem szublimálja, hanem táplálja. Ez annyira történik meg, amennyire az eredménynek történeti-politikai jelentést, igazságtartalmat tulajdonítunk. A drukkolás annál jótékonyabb és etikusabb, minél inkább ellenáll ennek. És fordítva.

Könnyen fölemelkedik a személyes igazságérzet a történelmi igazságérzet szintjére. És az igazságtalanság érzetével ugyanez a helyzet. A személyes igazságérzet, igazságtalanság-érzet mögött pedig ott van a személyes ismeret. Az aránytalan ismeret. A mi emberünk, a mi csapatunk személyes ismerős, átéljük a sorsát, az erőfeszítéseit, a sikerét mint a sors igazságát, a kudarcát mint a sors igazságtalanságát. A másokét meg, akiket sokkal kevésbé és távolabbról ismerünk, ha egyáltalán, nem éljük át. Ezért aztán a szurkolói igazságérzet szükségképp igazságtalan.

Nekem van egy éppoly perverz, mint amilyen egészséges belső lelki gyakorlatom, amit szeretettel ajánlok a kedves olvasó figyelmébe: képzeld el, hogy az ellenfélnek drukkolsz. Éld bele magad. Csak időnként, egy kicsit, aztán visszatérhetsz oda, ahová tartozol.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2012. augusztus 14. 19:49
révész minden olimpiát traumaként él meg az izraeli sportolók sikertelensége láttán....nem nyertek egyetlen aranyat, ezüstöt de bronzot sem...minek is nyernének, mikor ők birtokolják a világ nemesfém készletét. vallják, aranyat nem az olimpiai stadionokban kell nyerni évtizedes mindennapi kimerítő edzések, egy sportolói életpálya betetőzéseként, hanem néhány perc alatt egy klimatizált banki helyiségben pár kattintással.....
sky.net
2012. augusztus 14. 12:16
"Természetes, hogy a természetesség és az embertelenség mértéke szorosan összefügg. Az ember annál kevésbé lesz állatias, minél inkább kidolgozza magát a természetből, minél inkább kiemelkedik az állatvilágból. A természeti lény attól természeti lény, hogy nincs neki etikája, az ember meg attól ember, hogy van neki. Ezen a nagyon nehéz úton.." termeszetesen abszolute nem igy van... a termeszetesseg szintjein vezetett az ut az emberre valashoz is ... pl ha egy futoszalag teljesen mesterseges tervezett stb gyartasi folyamatot valosit meg , kizart dolog a termek teljesen termeszetes legyen (alapanyagra jellemzo termeszetessege marad meg) az emberi evolucio termeszetes -es egyetemes -folyamat eredmenye : tehat kizart dolog hogy nem termeszetes uton , az emberi szint fele lehetne keveredni ... a termeszetesseg kifejezodhet emberi szinten : ez az ember igazi termeszete , es kifejezeodhet alacsonyabb szinten es az sem allati , hanem allati szinten elo, neha ugy reagalo ember szintje allati szintrol a technologia "vallasa" nem emel fel : jol latszik ez itt (holland) minden igenyre e van egy legjobb megoldas(termeszetesen piaci technologiai fogyasztoi) ... aztan az ember elveszik a felhalmozott megoldasok es az uj megjobb letkonnyit, birtokba vevo megoldasok allando-es vegso soron ertelmetlen - kereseben ) nem gyoz bibelodni a legujabb megjobb telefonok es mindenfele igenyre szallitott szirszarok , es azokbol osszerakott -sajat maguktol mukodeskeptelen, mesterseges- letkozeg rendszereben) elobb utobb raerez erre, es akkor kompenzalni kezd ujabb megoldasokkal ... teljesen fals ut ez , nem a termeszetet kell az emberi ego korlatlanul korlatolt elvarasai szerint az emberi eletre kitalalt technologiai rendszer reszekent, valamifele javitasra szorulo alarandelt fuggelekenek tekintenie. hanem sajat termeszetes emberi termeszetet (allatvilag feletti human szint) kell kibontakoztatnia ha szukseges, technologiai pl vedelmek, segitsegevel is )
states
2012. augusztus 14. 12:04
A balnácik végig provokálták az olimpiát, és láthatóan még nincsenek megelégedve azokkal a termelési sikerekkel, amiket az elmúlt 2 hétben arattak a futószalagról lejött antiszemiták számát illetően. Márpedig a kenyerük függ attól, hogy kellő mennyiségű antiszemitát tudnak-e előállítani egy naptári évben, mert ha Magyarországon visszaesés mutatkozna, akkor bizony nem jönnek a pénzek Tel Avivból, Washingtonból, Brüsszelből. Nem lehet pályázni majd a nem létező tudományos munkákra, mint Hellerék tették, s még a Habsburg Intézet is bezár talán, Gerő András is mehet dolgozni. És a nácivadászatnak is bealkonyul, ha az utolsó múmiát is elítélték, s élőket nem sikerül gyártani.
drieno
2012. augusztus 14. 11:50
azért annyit ígérhetek, hogy a révész ellenfelének fogok szurkolni, minden perverz hátsó gondolat nélkül, őszintén, teljes erőbedobással! sőt, ha szegény ellenfele segítségre szorulna, ne habozzon kifejezni azt, rám számíthat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!