Kiegyezés 2012

2012. augusztus 22. 17:33

A magyar társadalom számtalan darabokra van szabdalva, s Áder talán ezt ismerte föl: ha a hiánya miatt az egységet nem tudja képviselni, akkor törekednie kell annak létrehozására.

2012. augusztus 22. 17:33
Golovics József
Leviathán

„Csakúgy, mint beiktatásakor, Áder János augusztus 20-án ismét a kiegyezés szükségességéről beszélt. De vajon kinek és kivel kellene kiegyeznie? A baloldalnak a jobboldallal? Az ellenzéknek a kormánnyal? A kormánynak az IMF-fel? A biztos pártválasztóknak a bizonytalanokkal? A liberálisoknak a radikálisokkal? Az euroszkeptikusoknak a föderalistákkal? A többségi társadalomnak a kisebbségekkel? Netán Köves Slomónak a Kuruc.info szerkesztőivel?

A köztársasági elnök feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét. Ez azonban igencsak nehézkes, ha tényleges egységről még jóindulattal sem beszélhetünk. A magyar társadalom számtalan törésvonal mentén van darabokra szabdalva, s Áder talán ezt ismerte föl: ha a hiánya miatt az egységet nem tudja képviselni, akkor törekednie kell annak létrehozására. Persze ezt a küldetést ma leginkább a »mission impossible« kategóriába sorolhatjuk, ám ettől függetlenül - szerény véleményem szerint - mégis ez az államfői szerepfelfogás áll a legközelebb a realitásokhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunmohikan
2012. augusztus 22. 23:32
baromi jó írás, igazad van, kár hogy a fenti kommentekbem nem értették meg, mit akarsz mondani
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 22. 20:55
Nem kiegyezésre van szükség, hanem egységre. Ezt kétféle módon lehet elérni: 1. Demokratikus úton, tehát választásokkal. Ennek feltétel, hogy a vesztes elismerje és tiszteletben tartsa a választások nyertesét és a nyertes biztosítson bizonyos jogokat a veszteseknek. 2. Ha az első pontban leírt nem jön létre, az állam egy erőszakszervezet. Joga és kötelessége akár erőszak árán is megvédeni vagy kierőszakolni a az állam érdekeit. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy hatalomváltás után ismét erőszak alkalmazására kerülhet sor, ami a mai vezetőknek lesz rossz.
felfújta a szél
2012. augusztus 22. 20:22
Nemzeti kiegyezéshez nemzeti minimumban kell megállapodni. Ez számszakilag is lehetetlen olyanokkal, akiknél a nemzet mínuszban van beárazva
nisz
2012. augusztus 22. 19:49
A kiegyezésre nyilvánvalóan szükség van. Megvalósításához elengedhetetlenül szükséges egy nemzeti leltár. (Én a vagyonleltárnál is alaposabb leltárra gondoltam). Hazánkban ugyanis lezajlott egy áttekinthetetlen privatizáció, amelynek a vége az lett, hogy gazdaságilag ki vagyunk szolgáltatva külső erőknek. Akik káros privatizációban (nem gondolom, hogy mindegyik privatizáció káros lett volna, ezért kell átfogó leltár róluk) aktívan közreműködtek (rossz törvényt szavaztak meg, hülyeségeket képviseltek a szakbizottságokban stb.) azoknak a jövőben semmi helyük nem lehet a magyar közéletben. Ezek után szerintem különösebb cécó nélkül is kezet nyújtanának egymásnak baloldaliak és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívak, környezetvédők és nehézipar pártiak és így tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!