Turpis tolmács

2012. augusztus 21. 12:42

Romsics közli: 1919 végén a feketézők és a lánckereskedők között természetesen nagy számban akadtak zsidók. Ezt én antiszemita értelmezésnek tartottam, és tartom.

2012. augusztus 21. 12:42
Gerő András
Galamus

Az egyik kifogásom az volt, hogy Romsics közli: 1919 végén a feketézők és a lánckereskedők között természetesen nagy számban akadtak zsidók. Ezt én antiszemita értelmezésnek tartottam, és tartom.

Zeidler úgy dönt, hogy lefordítja ezt a mondatot. Azt mondja: »… a lánckereskedők között természetesen voltak zsidók, ahogy természetesen voltak katolikusok, reformátusok, evangélikusok, sőt talán még buddhisták is, hiszen a hiperinfláció időszakában nagyon sokan foglalkoztak ilyesmivel Magyarországon. Többnyire természetesen éppen azok, akik korábban is kereskedők voltak, s köztük – ez társadalomtörténeti közhely – felülreprezentált volt a hazai zsidóság.« Ha Romsics azt írta volna, hogy a feketézők és lánckereskedők között nagyjában-egészében a honi kereskedők vallási megoszlása reprodukálódott, akkor ezt a mondatot nem tartottam volna antiszemita tartalmúnak. De nem ezt mondta. Azt mondta, hogy: »Nem nehéz megfejteni, hogy kik is voltak ezek a gazdasági okokból káros egyének. Nyilvánvalóan a feketézők, a lánckereskedők, akik között természetesen nagy számban akadtak zsidók.«

 

Zeidler a meglévő antiszemitául szóló mondatot úgy fordítja nem antiszemitába, hogy annak nincs köze a mondat eredetileg megfogalmazott formájához és tartalmához. Félrefordít – azért, hogy mentse a menthetetlent.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemiszabela
2012. augusztus 21. 18:07
szar alak vagy, Gerő. kiragadni egy mondatot egy egéz tanulmányből nem fair. különben meg, mintha a te fajtád táboroztatna 700.000 palesztint 1947 óta....
tóth mária
2012. augusztus 21. 16:37
Minnél többet magyarázkodik, annál hülyébben jön ki belőle! Remélem a kommenteket olvassa?!
cato
2012. augusztus 21. 16:32
Az igazmondás, a tények kimondása antiszemitizmus. Sok esze van ennek a Gerőnek. Igaz, hogy a Schmidt Mária a barátnője
ciseaux
2012. augusztus 21. 16:31
Ha valaki azt mondja, hogy a magyar közéletben/médiában túl sok van a Gerő-félékből, hogy a Gerő-félékből, a lakosság etnikai arányait tekintetbe véve, túl-reprezentáció tapasztalható, akkor az anti-szemitizmus? A Wikipedia-n tessenek megnézni akárkit/amerikai személyiséget. Ott azzal kezdik, hogy mikor született és milyen etnikai kötődései vannak! (pl. Jake Gillenhall, Adrian Brody, stb.) Jé, ott azt mondani valakire, hogy zsidó, az normális. Nálunk egy zsidóra azt mondani, hogy zsidó, mára lassan "megbélyegzés" lesz? Akkor mesélje már el valaki, hogy a Szegedi Csanád "származása" és a "coming-out"-ja miért olyan fontos egyeseknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!