Az olimpiai játékok politikai nyertese: London polgármestere

2012. augusztus 14. 10:50

Margaret Thatcher óta Boris Johnson az első politikus, akit a szigetországban mindenki be tud azonosítani pusztán a keresztneve alapján.

2012. augusztus 14. 10:50
Felföldi Rita
Kitekintő

„Boris Johnson különleges helyet tölt be a brit politikai életben. Sokan ironikusa megjegyzik, hogy régen volt már ennyire kedvelt egy konzervatív politikus a szigetországban, különösen egy olyan baloldali szellemiségű központban, mint London. Többen hangsúlyozzák, hogy Margaret Thatcher óta BoJo az első politikus, akit mindenki be tud azonosítani pusztán a keresztneve alapján. Johnson megítélése ugyanakkor - akárcsak minden közszereplő esetében - igen kettős, amelyhez személyisége és politikai szereplése is közrejátszik.

Konzervatív politikusként programjától nem állnak távol a hagyományos konzervatív programpontok, mint az adócsökkentés, a közszolgálat pazarlása elleni küzdelem, valamint a kemény fellépés a bűncselekmények számának visszaszorítása érdekében. Egyes különleges politikai lépései a régi, angol gentleman imázsát vetítik London első emberéről. Régi vágású úriemberként tűnhetett fel az újraválasztási kampány során azzal az elképzeléssel, amely szerint a tizenöt évesnél fiatalabb gyermekekkel egy három pontból álló, úgynevezett »előzékenységi fogadalmat« írat alá. Az ingyenes közlekedésben részesülők az esküvel többek között vállalják, hogy átadják helyüket az idősebb, terhes vagy fogyatékkal élő utasoknak. A fogadalmat megszegőket súlyos büntetéssel sújtanák: mindazoktól, akik két esetben nem tettek eleget kötelezettségüknek, megvonhatják utazási kedvezményüket.

Boris Johnson napjaink brit politikájában, megnyerő humorának is köszönhetően, az »egy a nép fiai közül«-típus megtestesítője, annak ellenére, hogy családja, valamint neveltetése első látásra nem ezt sugallná. Egy interjúban egyszemélyes olvasztótégelynek nevezte magát, nemesi származása mellett (nemesi vonalára utal teljes neve is: Alexander Boris de Pfeffel Johnson) felmenői között muszlim, zsidó és keresztény vonal is felfedezhető. Iskoláit a legkiválóbb intézményekben, köztük Oxfordban, végezte, ám tanulmányait követően mégsem a politika, hanem a média világát választotta, és 2001-es képviselői megbízatásáig különböző rangos médiumoknál töltött be pozíciókat mint újságíró. Képviselővé választását követően politikai karrierje meredeken ívelt felfelé, és a brit politikai élet egyik legsikeresebb szereplőjévé vált. Annak ellenére, hogy fénysebességgel száguldott a népszerűségi listák élére, és párton belüli megbecsültsége is egyre erősebb és stabilabb alapokra támaszkodott, meglepetésszerű döntés volt, hogy jelölteti magát London polgármesteri székébe, és győzelme talán még a jelölésnél is nagyobb döbbenetet okozott. Pozícióját tovább erősíti, hogy sikerét - az őt támogató, és győzelméhez hozzájáruló csapatot nem számítva - teljesen önerőből érte el, nem kell a kampány során őt támogatók igényeinek megfelelnie, nem tartozik senkinek sem szívességgel, így teljes egészében úgy munkálkodhat, ahogy neki tetszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. augusztus 14. 13:51
Én sajnos még Winstonra is emlékszem... :(
drieno
2012. augusztus 14. 11:22
az komoly eredmény volt, hogy megúsztuk terrorcselekmény nélkül a teljes két hetet az nem annyira tetszett, hogy a himnuszunkat átkalibrálták, de később javították a hibát szóval, viszonylag flottul ment a dolog, és a magyar versenyzők remekül helytálltak, ennél többet nem kívánhattunk, és ami azt illeti, én már feleennyivel is beértem volna nyilván a mieink teljesítménye miatt a rendezést is jónak tartom - pedig voltak törpeágyak is, de senkit se hallottam panaszkodni miattuk, lehet, időben lecserélték a liliputi bútort a nyitóünnepség nagyon tetszett, a záró nem annyira, de azért nem volt rettenetes London pályázott, nyert és megcsinálta, köszönhetően nem kis részben a polgármesterének is, meg egy csomó embernek, akik dolgoztak rajta, a profiktól az önkéntesekig köszönjük mi is! ha az eu tisztviselők választhatóak lennének, boris johnson esélyes lehetne egyéniben
tetahó
2012. augusztus 14. 11:12
Én Tarlóst is be tudom azonosítani. Csak annyit kell mondani mellé: tahó.
drieno
2012. augusztus 14. 11:04
azért azt erősen kétlem, hogy "teljes egészében úgy munkálkodhat, ahogy neki tetszik" ott vannak ugyanis a választók, akiknek, ha nem tetszik, amit a boris csinál, lapátra teszik és kész
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!