Heller álma

2012. augusztus 29. 20:35

Heller Ágnes népszerű műveit olvasni mindig nagy öröm. Mert olyan jó tudni, hogy vannak körülöttünk különösen művelt, okos és szellemes emberek.

2012. augusztus 29. 20:35
Dési János
Dési János
Népszava

„Heller Ágnes népszerű műveit olvasni mindig nagy öröm. Mert olyan jó tudni, hogy vannak körülöttünk különösen művelt, okos és szellemes emberek. Ráadásul Heller találkozása a Kőbányai János fémjelezte Múlt és Jövő kiadóval különösen jól sikerült. Ennek újabb bizonyítéka Heller felettébb tanulságos könyve Az álom filozófiája.(...)

Freud óta - hívja fel a figyelmet - az álommagyarázatok demokratizálódtak. A régi időkben csak a »fontos embereké«, a királyoké és vezéreké számított általában, az övékét próbálták megfejteni. Azt gondolták, ezek a valaki által sugallt álmok lehetnek hatással az események menetére. A polgári világban, ha megfejteni nem is feltétlenül akarjuk - mert nem egy rejtvény ez, ahol valaki eldugja a megoldást, nekünk pedig ezt kell megtalálnunk - de magyarázni mindenkiét magyarázhatjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pic
2012. augusztus 30. 12:11
"Freud óta - hívja fel a figyelmet - az álommagyarázatok demokratizálódtak. A régi időkben csak a "fontos embereké", a királyoké és vezéreké számított általában, az övékét próbálták megfejteni. Azt gondolták, ezek a valaki által sugallt álmok lehetnek hatással az események menetére. A polgári világban, ha megfejteni nem is feltétlenül akarjuk - mert nem egy rejtvény ez, ahol valaki eldugja a megoldást, nekünk pedig ezt kell megtalálnunk - de magyarázni mindenkiét magyarázhatjuk." Lehet, hogy én kötekedő vagyok de: azt írja, az álommagyarázatok demokratizálódtak. Miért? Én nem hallottam, hogy a "régi időkben" akasztás járt volna azért, mert valaki meg akarta fejteni az álmait. Ki tud ijet? Ez az egész nettó baromság. Freud egyszerűen megmagyarázza, hogy az álmok jelentéssel bírnak. Az, hogy régen nem ismerték az álom mibenlétét, még nem jelenti azt, hogy antidemokratikus volt amit arról vallottak, mint ahogy annak sincs semmi köze a demokráciához, hogy most akárkiét elemezhetjük. Mint ahogy az epilepsziáról is azt vallották, hogy szent betegség. Csak mert nem ismerték az okát. És ezek ájultan dicsérgetik egymás hatalmas szellemi képességét. Hár most is csalódnom kellett.
felfújta a szél
2012. augusztus 30. 11:18
Nanemá, a vén boszorka most felcsapott álomfejtőnek. Tenyérolvasáshoz nem ért véletlenül?
kjkj945
2012. augusztus 30. 10:59
http://lexikon.katolikus.hu/E/Emese%20%C3%A1lma.html
Botos
2012. augusztus 30. 09:59
Heller álma, hogy egyszer Lukács-ország legyen Magyarországból, ahol kivégzőosztagok elé lehet állítani a politikai ellenfeleket, ahogy azt a nagy mester tette 1919-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!