Pólusok az olajfában

2012. július 19. 00:52

Ha Csigó Péter terve valósággá válik, az ellenzéki együttműködést szimbolizáló olajfának két pólusa lehet. S hogy hol a lényeg? Ott, hogy az olajfának...

2012. július 19. 00:52
Török Gábor
törökgáborelemez

„Nekem úgy tűnt, hogy nem is annyira a helyzetről, mint inkább az elérendő célokról szól a munka, éppen ezért sokkal tanulságosabb arra koncentrálni, hogy mit mutat meg a politikai szándékokról. Márpedig, ha figyelmesen olvasunk, legalább két olyan állítást találunk, amelyeknek kétségtelenül lehet relevanciája a magyar politikában. Ha a szöveg több, mint egy magányos kutató elképzelése, azaz többé-kevésbé találkozik a szereplők szándékaival (erre gyanakszom), akkor a jövővel kapcsolatban két kérdésben sokat segít:

1. Egyrészt kiderül belőle, hogy hamarosan lesz valami közös. Ahogy Csigó fogalmaz: »feltételezzük, hogy a három politikai erő szövetségre lép 2014-ben, akkor könnyen beláthatjuk: a demokratikus megújulás pólusa reális eséllyel bír arra, hogy 2014-re egy 25% körüli tömböt alkosson, és ezzel egy súlycsoportba kerüljön az MSZP-vel«. Ebből én azt olvasom ki, hogy közeleg az LMP, a 4K! és a Szolidaritás közös zászlóbontása - ma egyébként az ATV-ben Kónya Péter is valami hasonlóról beszélt.

2. Másrészt, s ez a választás szempontjából talán még fontosabb, az írás arra is világosan utal, hogy ez a »rendszerkritikus tábor« 2014-ben hajlandó lehet együttműködni a szocialistákkal. Olvassuk csak figyelmesen: »A rendszerváltó pólusra a legnagyobb veszélyt jelenleg az MSZP jelenti, amellyel az új pólus pártjai kényszerkoalíciót kell, hogy kössenek a Fidesz leváltása érdekében. A helyzet adott: kormányváltás nélkül az országot demokratizálni rövid távon lehetetlen, az MSZP nélkül pedig nem lehet leváltani a Fideszt. (...) A demokratikus megújulás politikai képviselőinek fel kell készülniük a szocialistákkal folytatott politikai együttműködésre, amely a létükben fogja őket veszélyeztetni. (...) Erre a felkészülésre a demokratikus rendszerkritika civil és politikai szereplőinek van még szűk másfél évük. E másfél év alatt a demokratikus megújulás pólusának – szavazóbázisának, tömegmozgalmainak, médiájának, értelmiségi holdudvarának – meg kell erősödnie annyira, hogy civil és politikai képviselői egyenlő erőpozícióból tárgyalhassanak az MSZP-vel.«

A politikai program tehát világos: előbb a három szereplő lép közös zászló alá, civil szervezetekkel megerősítve, majd a választás előtt tárgyalnak a szocialistákkal. Ha Csigó Péter terve valósággá válik, az ellenzéki együttműködést szimbolizáló olajfának két pólusa lehet. S hogy hol a lényeg? Ott, hogy az olajfának...”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2012. július 19. 13:33
Ami a jelenlegi politikai közhangulatot illeti, az bizonytalanabb mint valaha. Az eddigi politikai váltógazdaság megbukott, részint a rendszerkritikus erők megjelenése miatt, részint a csalódottság okán. Az igéretek, az adott szó már nem érnek semmit, mert a valósággal ellentétesek. Ezért is az apolitikusok hatalmas tábora. Ezt a bizonytalanságot már ideológiai hívószavakkal nem lehet újra szekértáborokba rendezni, mert az emberek nem akarnak lövészárkokat, és mert szépen lassan átlátják, hogy a vezénylő tábornokok egy akolból valók. Azt is megértik lassan, hogy a valódi problémákkal kell végre foglalkozni, mert a folyamatos halogatás a jövőjüket emészti föl. Azt is érzik, hogy az immár 22 éves, új rendszer sem működik igazságosan, egy szűk csoport érdekeit szolgálja csupán. Természetesen a gazdasági helyzet romlása felerősíti a változtatási igényt, mitöbb aktívitásra ösztönöz. Ha meglesz az igényeket megtestesítő szervezet, akkor a változás elementáris lehet. A cikkben szereplő Olajfa-koala esetében a konkrét ügyeket, hiteles arcokat, a kampámyhoz szükséges szervezeti hálózatot nem látom. A Jobbik esetében a sugalt/valós arculatot háttérbe szorítva a konkrét programok minél szélesebb körű megismertetése esetén lehetséges az áttörés.
kispufi
2012. július 19. 10:48
a teljes cikket végig kell olvasni, mert atomjaira szedi a csigói ámokfutást, a végkicsengést meg, hogy a végén aztán mindenki betársul a maszophoz, török annyival kommentálja, hogy biztos ezzel lesz-e meghaladva a mai két pólus?!
füst
2012. július 19. 10:46
Összenő, ami összetartozik.
nomármost 1
2012. július 19. 09:41
Te jó ég! Ha ez a csiricsáré ellenzék váltja a fideszt, akkor nagyon könnyen átlátható, hogy mi történik majd az akkorra véres verejtékkel kikinlódott köz és egyéni állapotokkal. Az a " kormányzó erő magába gyűjti mindazt a rosszat, amit Magyarország sok száz év óta kiizzadott magából. Benne foglal majd helyet a tolvaj, a kém, a mániás hazudozó, a csaló, a kábítós, a labanc, a hazaáruló, a sehonnai, a lumpenproli. Jó kis társulat lesz. Erre nyugodtan mérget lehet venni,akár arzént, jó felé vinnék az országot.És a vezetőik mind kiérdemesült szakpolitikusok lennének pl: Kónya mint belügyminiszter, Bajnai miniszterelnök vagy Gyurcsány, Pityinger a kulturális miniszter, Árok a tűzoltók országos parancsnoka, Molnár Csaba a nemzetvédelmi miniszter, Karácsony a médiumokért felelős államtitkár,Veres a pénzügyminiszter. Remekül csinálta 8 évig, úgyhogy újrázhat. Kies a jövő, úgyhogy gondoljátok meg proletárok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!