Fájni fog Amerika nélkül

2012. július 04. 18:22

Ennek a világrendnek, a békének, demokráciának és jólétnek, amit teremtett, Magyarország és egész Európa haszonélvezője.

2012. július 04. 18:22
Szlankó Bálint
Komment

„Az a világrend, amit legfőképpen Amerika formált a második világháború, és aztán még inkább a hidegháború után, összességében jótékony. Az amerikaiak, talán azért, mert maguk is gyarmatként kezdték, soha nem viselkedtek igazán hagyományos nagyhatalomként: nem nagyon törekedtek arra, hogy idegen országokat hódítsanak meg, hogy gyarmatbirodalmat hozzanak létre. Ez már önmagában is valami, ha elnézzük, általában milyen csúnya vértócsa veszi körül a legtöbb vezető országot a történelemben - az európai és ázsiai ex-nagyhatalmaknál egész biztosan szimpatikusabb Amerika.(...)

Most képzeljünk el egy olyan világot, ahol Amerika nem a domináns hatalom, esetleg nem is létezik. Az új világrend nem valamiféle kényelmes Európa-style paradicsom volna, ahol a józanság az úr, és hipp-hopp elfogadnak mondjuk egy progresszív klímamegállapodást, amit a bunkó amerikaiaktól eddig nem lehetett. A két vezető hatalom Kína és Oroszország volna, két autokrácia, amelyek még az Egyesült Államoknál is kevésbé hajlandóak magukat alávetni a globális normáknak és szabályoknak (és amelyek egy olyan államot, Szíriát védenek most, amely nehéztüzérséggel lövi a saját városait). A demokrácia ideálját az autokrácia ideálja váltaná fel.(...)

Persze mi, magyarok mondhatnánk (megszokott fafejűségünkkel), hogy mindez messze van és ezért kit érdekel (bár az orosz kérdést aligha pattinthatnánk le ilyen könnyedén). De Amerika hanyatlása az egész globális, kapitalista és liberális világrendet gyengíti meg, hiszen - még egyszer - ez a modell az amerikai modell. Ennek az egésznek az Egyesült Államok a firmamentuma. Az építmény - legalábbis a jóléti része - most éppen rozogának tűnik, és ennek a legfőbb oka pont az, hogy Amerika gazdasági válságot él át és meghasonlott önmagával. Egy gyengélkedő Amerika kevésbé híve a szabadkereskedelemnek, a szabadpiaci kapitalizmusnak. Márpedig ennek a világrendnek, a békének, demokráciának és jólétnek, amit teremtett, Magyarország és egész Európa haszonélvezője.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. július 05. 08:25
Bolond, aki nem látja, hogy igaza van. Az USA a történelem leghumánusabb nagyhatalma. Igaz. Békét és prosperitást hozott az elmúlt 60 év Európában.Igaz. Voltak hibás lépései. Biztosan. Megvédte érdekeit a világban? Igaz. Aki a szemére veti, az nem tudja mi a különbség egy nagyhatalom és egy szamár vezetése között. Unalomig ismételt közhelyek:olaj, indiánok. Nem oda vágyott milliónyi magyar? Nem oda ácsingózik a muszlim, hogy aztán megvesse erkölcstelenségért, de vágyja szabadságát? Azt gondoljátok, hogy jobb lesz Amerika nélkül? Nagyhatalmak mindig jönnek fel és érvényesítik érdekeiket. Jobb lesz egy kínai világbirodalom? Naívkáim szelíd buddhista szerzeteseket látnak. Megtudják, ha bevágják őket 20 évre egy átnevelő táborba.
drieno
2012. július 05. 08:22
aki tudja, csinálja aki nem tudja, tanítja aki tanítani se tudja, abból lesz a tornatanár aki még tornatanárnak se jó, abból lesz az újságíró
Mac Bethad
2012. július 05. 07:09
"Massachusett" ?? Tényleg fasszopósan írtad,többszöri nekifutás ellenére is. "Goldman & Suchs"?? Jaj Istenem... Grenadát meg kihagytad a listádről, kisfaszom. http://www.answers.com/topic/u-s-intervention-in-grenada Persze, angol nyelvet nem beszélni, ugye? Esetleg a magyar mellett a románt von haus aus, nagy erdélyi harcos vízágyú döntögető?
egysegelem
2012. július 05. 05:30
Nagyon jo iras, az USA-ra szukseg van, es Europanak kotelessege tamogatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!