Az áldozat közbeszól, avagy ne máséval a csalánt!

2012. július 25. 21:24

Ha a folyamatosan ingerelt Romsics felvenné a kesztyűt, akkor nemhogy soha nem jöhetne ki az antiszemitaságból, de legitimálná azt is, hogy bárkit el lehessen marasztalni ebben a gyilkos és undorító bűnben.

2012. július 25. 21:24
Kőbányai János
Galamus-csoport

„Kénytelen vagyok bemutatkozni, hívatlan vendégként (ilyen rovatot is létesíthetne a Galamus, s ezt most készséggel nyitom meg), önlegitimációs igénnyel. A »ki az antiszemita?- diskurzusban« a magyar zsidókat képviselem. Igen, nem hatalmazott fel rá senki! Azonban az általam újraalapított és vezetett fórum, a Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó, minden one man show- és szamizdat-jellege dacára, a negyedszázada ügyemmel azonosuló – zsidó és nem zsidó – szerzők intellektuális tőkéjét tudom mögöttem, amelyet joggal értelmezhetek legitimációs fölhatalmazásként. Akár hitelesebb érvénnyel is, mint a hitközségét vagy más zsidó hivatalos szervezetét.(...)

Ha a folyamatosan ingerelt Romsics felvenné a kesztyűt, és a sokak által hőn várt és forszírozott védekezésbe fogna, akkor nemhogy soha nem jöhetne ki az antiszemitaságból, de legitimálná azt is, hogy bárkit – nem csak őt – a roppant életműből tetszőlegesen kiragadott mondatok alapján el lehessen marasztalni ebben a gyilkos és undorító bűnben. S a kikényszerített önfeladó gesztussal ő maga adná egy csoport kezébe a hatalmat, hogy azt billogozzon antiszemitának, akit jókedve és érdekei kívánnak. Gyengébbek kedvéért: akár igaztalanul vagy radikálisan is lehetne Romsics, vagy bárki más, munkáját, felfogását, eszemerendszerét, avagy kapitális baklövését bírálni, azonban a gyilkos és undorító bűnnel kapcsolatba hozni, egy egész élet munkájával felépített művet és személyiséget – ez nem ebbe a fogalomkörbe tartozik. S ez semmi szín alatt nem »szakmai kérdés« (külön üzenet Krausz Tamásnak) – hanem emberi kérdés. Ugyanis gyáva magatartás az átláthatatlan szakmaiság sűrűjében eltűnni e rettenes felelősség elől. (Társaságban egy halkan, de nagyot szellenteni, majd fintorogva megállapítani, hogy büdös van.)

Az újdonság, hogy a magyar értelmiségi társadalom egy igen széles spektruma a billogozás, sőt a billogozás mögött koncentrálódó hatalom, ellen egy aláírásgyűjtéssel mert tiltakozni – ez az egyedüli vigasztaló ebben a a rémtörténetben. A legkülönbözőbb oldalról abban jutottunk itt egyeségre, hogy nem akarunk olyan értelmiségi közegben élni, ahol az eltérő véleményekért, vagy érzékenységekért, netán érzéketlenségért, sőt: szarvas hibákért a leggyilkosabb és legundorítóbb sigmát kelljen, vagy lehessen, viselni – szintén a mai »politikai divatokból« importált »karaktergyilkosság« áldozataként.(...)

Ez a zsarátnok már több mint egy évszázada hevül és sötétlik. A magyar szellem- és elittörténet oly tragikus fejleményeként mindig politikai involváltsággal. Ez a küzdelem, Ady zseniális kifejezésével Korrobori tánc, amit más szóval, azaz dimenzióval úgy is jellemezhetünk, hogy egyidős a zsidók belépésével a magyar kultúrába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. július 26. 14:42
"gyilkos és undorító bűn"? Nem inkább egy vád, ami a régi boszorkányüldözésnek eretnek üldözésnek felel meg - hogy bizonyítsa a vádlott, nem közösült az ördöggel, nem nyomorgatta a szomszédját macska képében,és a hit is,amiről a legtöbbnek az a gondolata,nem egészen úgy van, ahogy a pap mondja - rá lehet mindenkire bizonyítani, égetni való eretnek-és a magyar hadsereget feloszlató honvédelmi minisztertől Rákosin át a gyilkos pénzügyi manőverekig nincs é számtalan zsidó, kiknek tetteit helyeselni nem lehet, viszont ártatlanul legyilkolt magyarokért szólni se lehet,magyarokat bántani nem bűn, csak a magyar a bűnös,ki sem kerülheti a vádat,rasszista, náci, antiszemita...
larry
2012. július 26. 11:46
Nem igazán értem a fröcsögést, szerintem ez a post többé-kevésbe rendben van. Azt sem értem, hogy ment át a Galamuson.
kjkj945
2012. július 26. 09:36
alamusi, mindig csak az aznapi. A tegnapi? Hol van már a tavalyi hó?
heep
2012. július 26. 09:27
Azért az érdekes, hogy mennyire szellemi roggyantnak tekintik a galamúmiák a törzsolvasó táborukat. Azt tételezik fel róluk, hogy már nem emlékeznek a tegnapi, tegnapelőtti,...., 10 nappal ezelőtti agymenésükre ugyanezen témában? Vagy ez a gruppenszex galamúmiás változata? Minden galamúmiának részt kell vennie ebben a baszogatásban? Különben megvonják a tena lady adagját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!