Nem engedünk az egykulcsból

2012. július 11. 15:06

Nem túl rózsás a helyzet a Fidesz számára. Veszíthet azon, ha feladja a korábban oly sokra tartott lineáris adózást, ugyanakkor, ha megtartja, azzal egy „taktikai atomfegyverrel” felérő kampányszlogent hagy vetélytársai kezében.

2012. július 11. 15:06
Golovics József
Leviathán blog

A progresszivitás visszaállításának ígérete ugyanis 2014-ben jelentős fegyvertény lesz bármelyik ellenzéki párt kezében: a választók pedig valószínűleg bizalmat szavaznának egy ilyen lépésnek, hiszen jókora részük támogatná »a fizessenek többet a gazdagok« (sic!) elvet. Ezt a csábító szólamot pedig még olyan kezdeményezésekkel is meg tudnák fejelni a Fidesz vetélytársai, mint az unortodox közterhek, a sárgacsekk-, a telefonadó és a hasonló intézkedések megszüntetése. Ezek ellen pedig a mostani kormánypárt részéről kevés lesz azzal kampányolni  bármennyire is hisznek benne -, hogy az egykulcsos adó hosszú távon képes lesz majd élénkíteni a gazdaságot: a választók az alapján fognak szavazni, amit a négy éves ciklus alatt tapasztaltak.

Most vagy soha? - tehetnénk fel a kérdést, azonban koránt sem biztos, hogy az IMF-tárgyalás alkalmat teremtene a Fidesz számára a progresszivitás felé való visszatáncolásra. Hiszen jóllehet, ügyes és eszes kommunikációval a kormány saját javára fordíthatná az egykulcs feladásának »kikényszerítését«, ám ez a hatás közel sem garantált. Az emberek ugyanis az »igazságtalan« (sic!) adóztatás évei után akár egyfajta megmentőt is beleláthatnának a »gazdagokat is megsarcoló«, Robin Hoodként érkező Valutaalapban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. július 11. 23:07
Ez egyúttal a feketegazdaságot is visszaszorítaná, mert nem lenne értelme minimálbéren bejelenteni, aztán az SzJA-val és járulékokkal is terhelt jövedelemből zsebből fizetni az embereket.
füst
2012. július 11. 22:34
Az egykulcsos SZJA-t nem szabad feladni!
Jancsipapa
2012. július 11. 18:35
Hát akkor veszít rajta a FIDESZ. A kisemberek meg nyernek rajta.Ennek is itt lenne már az ideje.
kjkj945
2012. július 11. 16:14
"Jób könyvének a végén két különleges állatról beszél az Ige Behemótról, és Leviathánról: A tudományoskodó magyarázat próbálja őket beazonosítani, elefántnak, vizilónak, dinószaurusznak, és a másikat krokodílnak" gol ovi http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ime-az-imf-kovetelese-2095735 Egykulcsos adó IMF: Az adóváltozásokkal a kisebb keresetűek rosszabbul jártak, az unió az ő terheik mérséklését várja. Kormány: Kisebb adókulccsal vagy az adójóváírás újbóli bevezetésével bukna az egykulcsos személyi jövedelemadó. Az engedmény annyi lehet: a jogszabályt a parlament feles többséggel is megváltoztathatja. Na jobbulást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!