Túl balon és jobbon

2012. július 16. 16:35

A fideszes-szocialista politikai osztály által meghatározott politikai valóság szétfoszlóban van.

2012. július 16. 16:35
Csigó Péter
Nemtetszikarendszer

„2012 korszakhatár a magyar politika történetében. Ebben az évben zárult le végleg a fideszes-szocialista politikai osztály uralmának másfél évtizedes szakasza, az a 15 év, amelyre a magyar rendszerváltás kisiklásaként emlékezünk majd. A Fidesz és az MSZP mára viszonylag népszerűtlen középpártokká estek össze, és a kiábrándult tömegek jelentős része számára – a közvéleménykutatási adatok ezt mutatják – már nincs visszaút e két párthoz. A kiábrándult választók közül sokan új, a »létező demokrácia« eddigi rendszerét elutasító, radikális megújulást sürgető politikai erőkre szavaznak majd a következő választásokon. A köztudat szerint e folyamat eddigi nyertese a Jobbik[1] – ennél azonban jóval többről van szó. 2012-ben olyan változások indultak be a politikai életben és a civil társadalomban, amelyek a magyar társadalom demokrácia-szerető többségét kiszabadíthatják az előző évtized mozdulatlanságából és reménytelenségéből.[2] E pozitív változások látványosan tetten érhetők a civil mozgalmak és az új demokratikus politikai erők idei tevékenységében, és kevésbé láthatóan, de erőteljesen érvényesülnek a közvéleményben is.

E cikksorozatban közvéleménykutatási adatokkal bizonyítom, hogy a fideszes-szocialista politikai osztály által meghatározott politikai valóság szétfoszlóban van, és tektonikus változások szabják át a magyar politika terét. A választók jelentős tömegei kilépnek abból a virtuális világból, amely az ország problémáit a »nemzeti antikommunisták« és a »balliberális modernizátorok« közötti szimbolikus csatára egyszerűsítette le.

A közvéleményben megjelenik egy új tömb, egy új választói csoportosulás, amelynek tagjai még nem ismerik fel magukat közösségként, még nem azonosulnak arcokkal és programokkal, mégis, egyértelműen szembenállnak mind a fideszes-szocialista politikai osztállyal, mind a Jobbik fasiszta rendszerkritikájával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2012. július 17. 09:38
a népszerűtlen középpártok hátát meg a népszerűek népes mezőnye lesi tisztes távolból, b+. az ilyen ködevők meg nyomulásukat előbb kezdik el hátrafelé, a nagy ótvaros semmibe, mint e távolság felé...
rorshock
2012. július 17. 07:25
Túl jobb és baloldalon, ezt nem fogjátok soha megérteni, libnyákok: http://www.youtube.com/watch?v=9AhvHihDdR8
geraz51
2012. július 17. 06:47
Jelen pillanatban 50 az 5-höz,hogy hülye vagy Csigó.Közvélemény kutatás fentebb!
rorshock
2012. július 17. 06:35
Ez a lexebb: "közvéleménykutatási adatokkal bizonyítom" Na, ennek kb. annyi súlya, hitele van, mintha azt mondaná: becsszóra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!