Döbbenetes elszólás a nagykövettől

2012. június 15. 14:17

Alekszandr Tolkacs - a budapesti orosz nagykövet - azt kifogásolta, hogy az új alaptörvény nem hangsúlyozza eléggé a Vörös Hadsereg felszabadító szerepét.

2012. június 15. 14:17
Szőnyi Szilárd
Heti Válasz

„Akasztott ember házában kötelet emlegetni a legnagyobb otrombaság. Pláne, ha a hóhér teszi ezt. Őexcellenciája a budapesti orosz nagykövet nyilván nem ismeri ezt a mondást. Máskülönben egy múlt heti konferencián nem oktatta volna ki a magyar kormányt a második világháború végének helyes megnevezéséről. Alekszandr Tolkacs azt kifogásolta, hogy az új alaptörvény nem hangsúlyozza eléggé a Vörös Hadsereg felszabadító szerepét, sőt az 1945-ben történteket Magyarország megszállásaként értelmezi. Ezzel pedig a dokumentum szerinte méltatlan párhuzamot von a nácizmus és a kommunizmus között.

Mit mondjak: e korántsem új keletű terminológiai vitában a legkevésbé egykori gyarmattartóink véleménye irányadó. Számomra azon magyar történészek értékelése a legrokonszenvesebb, akik szerint, ha a múltból tekintünk a később történtek felé, 1945 - kivált a zsidóság számára - a felszabadulás ígéretét hordozta. Az események folyamatában a legjobb kifejezés a náci uralomtól való megszabadulás, a következmények ismeretében viszont már megszállásról kell beszélni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. június 16. 17:04
Dániel Péter szerint a Vörös Hadsereg színe sem volt eléggé kidomborítva, ezt probálta meg pótolni a kechuppal.
vaskos111
2012. június 16. 16:50
A ruszki Ázsia legkártékonyabb hordája. Ezért vannak annyian, hogy rohadnának meg!
magnamater
2012. június 15. 17:33
Meg kellett volna hívni az oroszokat,/és a többi szovjet utódállamot/ Apor Vilmos püspök boldoggá avatási ünnepére.
Hajdú Sógor
2012. június 15. 16:41
Basszus, elvesztettük a háborút, és a következőt még nem nyertük meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!