A 7713-as auschwitzi fogoly és a magyar simplicity

2012. június 21. 14:03

A denial állapota, a szembenézés képességének teljes hiánya utcaszinten még magyarázható vagy menthető, kormányzati szinten semmiképpen.

2012. június 21. 14:03
Seres László
Seres László
hvg.hu

Wiesel tényleg rossz helyen járt: Magyarországon. Abban az országban, amely semmit nem tanult, semmit nem dolgozott fel, ellenben nagyon sokat felejtett, és amelyik szélsőpolgári dühvel és daccal reagál, ha minderre emlékeztetik. Nehogy már a külföld szóljon be. Nem szép nyilván az antiszemitizmus, de a zsidó se kapassa el magát. 

Elie Wiesel azért adta vissza a nagykeresztjét, mert úgy látta: ez az utcaszéli mentalitás azóta kormányzati rangra emelkedett az EU közepén. (...)

Téved, aki kizárólag a Fidesz szavazatszerző hadműveleteinek tudja be a széljobbos kulturális témák, szimbólumok iránti permanens érdeklődését, nyitottságát. Egy magára valamit is adó Jobbik-szavazót egyáltalán nem hat meg a Fidesz ilyen irányú igyekezete. A probléma ennél lényegesen mélyebb: a volt fiatal és volt demokraták önmagukat, önnön politikai legitimitásukat szeretnék elhelyezni abban a szelektív és felületes kulturális katyvaszban, amit ők történelemnek neveznek. Kontinuitás. Magyarság-megmaradás. Simplicity.

Az a párt, amelynek európai értelemben vett Pokorni Zoltánjának köszönhetjük a holokauszt-emléknapot, régóta küzd a Horthy-rendszerrel. Mondjuk ha a cáfolhatatlan történelmi tények érnének valamit, rövidre is lehetne zárni a történetet azzal, hogy Horthy egy kis képességű, de maximum erősen középszerű félfasiszta seggfej volt, gyáva náci kollaboráns, akinek az öröksége leginkább a Don-kanyarba rendelt kétszázezer magyar állampolgár hullájával plusz a bevagonírozott és halálba küldött félmillió magyar állampolgár hullájával számszerűsíthető.

Magyarország azonban a többi második világháborús tettesállamtól eltérően alapvetően még mindig a nagyhatalmak, ill. a náci megszállás áldozatának tekinti magát, ami épp attól rémisztő önbecsapás, hogy van benne féligazság. (...) A denial állapota, a szembenézés képességének teljes hiánya utcaszinten még magyarázható vagy menthető, kormányzati szinten semmiképpen. Nincs náci veszély, persze. De a hatalom és a társadalom egy része a tagadástól a sértett önmentegetésen át a dacos "szabadságharcig" minden jelét felmutatja egy lehetséges azelőtti állapotnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 641 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parafin
2012. június 22. 23:07
A kommentek Seres László helyett beszélnek.
dasein
2012. június 22. 11:08
Ha valaki még nem olvasta volna, akkor szíves figyelmébe ajánlom: Norman G. Finkelstein: A HOLOKAUSZT-IPAR Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítésé-ről Kairosz, Bp. 2003
dasein
2012. június 22. 10:55
Ki ez az ember, aki tollat ragadott? http://www.mon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/meg-mindig-kiserti-a-halaltabor/cn/haon-news-FCUWeb-20090303-0604233755 http://www.revblog.codoh.com/2010/02/elie-wiesel-the-most-authoritative-living-witness-of-the-shoah/
Haider
2012. június 22. 09:35
Nem értek egyet ezzel a Horthy jellemzéssel. Átírtam mélymagyarra: Horthy egy közepes politikai képességű, félfiloszemita autokrata volt, csak kényszerből, nem meggyőződésből német szövetséges, akinek az öröksége leginkább a visszautasított hatalmas magyar területekkel plusz a gyáva, rövidlátó módon itt marasztalt félmillió magyarul beszélő zsidó későbbi ÁVH-jával, Rákosijával jellemezhető, mialatt 4 évet várt, és akkor is csak kényszerből adta át a hatalmat a törvényesen megválasztott hazafias Szálasinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!