Három vezér, három út?

2012. június 18. 12:07

Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy szükség van egy politikai unióra és közös európai identitásra.

2012. június 18. 12:07
Ruzsbaczky Zoltán
Campusonline

„A Merkellel való tárgyalás után David Cameron kijelentette: »Szeretnénk, hogy az euró sikeres legyen, valamint az eurózóna oldja meg a problémáit, így minden európai ország – beleértve a miénket is – visszatérhet az egészséges növekedés útjára«. Üdvözölte azt az ötletet is, hogy bankuniót létesítsenek az eurót használó országok, ugyanakkor leszögezte, hogy országa nem kíván részt venni benne. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja a közös valutával rendelkező országok körének, Cameron visszautasította a gondolatot, hogy az eurót használó országok bankjait a brit adófizetők pénzén tartsák fent.

Míg Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy szükség van egy politikai unióra és közös európai identitásra, brit kollégája ezt az elképzelést, az egész Unióra kiterjedő egységes pártrendszerrel együtt nonszensznek és irreálisnak nevezte. A mostani nyilatkozata alapján – noha várhatóan ugyanúgy felajánlják mind a 27 uniós tagállamnak – a brit miniszterelnök éppúgy meg fogja vétózni, mint decemberben a fiskális paktumot.

Mindketten visszautasították azonban azt a feltételezést, hogy az eurózóna integrációjának mélyítése egy de facto kétsebességes Európát hozna létre. Példaként Dániát és az Egyesült Királyságot hozták fel, akik nem a közös valutát használják, mégis a legjobbak közt szerepel gazdaságuk az Unión belül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2012. június 19. 01:17
Európai identitás nem létezik a fejlettebb európai országokban sem. Ilyen identitástudatot pedig (a belső ellentéteket felülmúló nyilvánvaló és kzvetlen külső fenyegetés hiányában) csak a fejlettebbek áldozatvállalása teremthetné meg. Ahogy például a brit identitástudatot az angolok áldozatvállalása teremtette meg. (Az 1707-es angol-skót egyesülési törvény elfogadása fejében kifizették a szerencsétlen gyarmati kisérleteik miatt becsődölt skótok adósságait. - Plusz óriási piac nyílt a skót viszki számára, és a brit gyarmatok jelentős részét skótok irányíthatták.) Miért kellene most áldozatot vállalni Európa gazdaságilag fejlettebb nemzeteinek? Mert a periféria nélkül a fejlettebb belső kör sem éri el azt a kritikus tömeget, hogy tényező maradhasson az ismert trendek szerint alakuló gazdasági és politikai játszmában. Ezzel szemben az Európai Egyesült Államok egyelőre azt jelentené, hogy az európai népek jelentős úgy mondana le a szuverenitásáról, hogy nem kapna cserébe semmit, sőt még rosszabul is járhatna.
enes
2012. június 18. 19:55
közös pénzügyminiszter= nemzetállamok halála Nem akarok EEÁ!
csenge
2012. június 18. 13:13
Olyan, hogy közös európai identitás nincs, és nem valószínű, hogy valaha is lesz. A gazdag országok, amelyek valamikor szétrabolták az egész világot/gyengébbek kedvéért gyarmatosítás/, mélységesen lenézik azokat, akiknek erre nem volt módja.A gazdagoknál nagyjából az a közvélekedés, hogy azért vagyunk szegények, mert hülyék és lusták vagyunk.
Kvasztics Fedor
2012. június 18. 13:09
"Mindketten visszautasították azonban azt a feltételezést, hogy az eurózóna integrációjának mélyítése egy de facto kétsebességes Európát hozna létre. Példaként Dániát és az Egyesült Királyságot hozták fel, akik nem a közös valutát használják, mégis a legjobbak közt szerepel gazdaságuk az Unión belül." Ha onnét is húsz éve mentek volna ki az oroszok negyven évnyi szocializmus után, akkor most hogyállnánk? Ekkora hülyeséget, vagy, ami még rosszabb, ekkora cinizmust! Merkel már Hitler, vagy Sztálin nyomdokaiba akar lépni, ő is Európát akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!