Orbán és a nők

2012. június 11. 11:07

A Fidesz és a NER nagyra nőtt gyerekek belterjes kanmurija. Ahol két dolog számít: hányas a tagkönyved és milyen messze tudsz pisálni a trambulinról?

2012. június 11. 11:07
Papp László Tamás
Hírszerző

„De emelje fel a kezét, aki elhiszi, hogy Pelczné Gáll Ildikó, mint Fidesz-alelnök a párton belül komoly hatalommal, befolyással rendelkezett. Körülbelül ugyanakkorával, mint Rogán Antal vagy Varga Mihály. Vagy jelentkezzen, aki szerint Németh Lászlóné fejlesztési miniszterként perdöntő erővel bír a pénzek, támogatások fölött, s döntéseit önállóan hozza. Esetleg valaki, aki úgy véli, Szalai Annamária nem egy, Orbán Viktor árnyékában nagyra nőtt, szürke Fidesz-középkáder, hanem autonóm személyiség, eredeti gondolatokkal? Van, aki Selmeczi Gabriellában nem a viccek buta szőkéjének politikusváltozatát látja? S habnak a tornán ott van Hoffmann Rózsa. Akinek oktatáspolitikája azt a korszakot akarja rózsaszín nosztalgiaködbe burkolva visszacsempészni, ahol a nő még tudta, hol a helye. Ők sajnos mid olyan dísznők, mint a horthysta kormánypárt zsidó származású képviselői, tagjai, szavazói. (...)

Miért ilyen hímsoviniszta Orbán Viktor és a Fidesz-elit? Hát kezdetben vala a szakkollégiumos Fidesz-őskor, mint zárt férfiklub. Ahová a gyengébb nem képviselője leginkább csak mint barátnő vagy menyasszony kerülhetett be. (Például Kövér felesége, Bekk Mária, a két Fidesz-alapító nő egyike.) Persze azért voltak a környéken más nők is, de perifériális helyzetben, a Fidesz-alapítók között például (szemben a demokratikus ellenzék Heller Ágnesével, Solt Ottiliájával, Hodosán Rózájával) nincsenek fajsúlyos nők, akikhez emlékezetes tettek kötődnek. A Fideszbe később, az alapítás után bekerült öntudatos, emancipált nők – mint Ungár Klára vagy Szelényi Zsuzsa – nem húzták sokáig a pártban. Akik nő létükre vitatkozni mertek Orbánnal, előbb-utóbb a Fideszen kívül találták magukat. (...)

A Fidesz és a NER nagyra nőtt gyerekek belterjes kanmurija. Ahol két dolog számít: hányas a tagkönyved és milyen messze tudsz pisálni a trambulinról? Nagyon hiányzik a bölcs, de kemény és sokkolóan józanító női hang. Olyanok ők, mint a tengerész, aki csak a jéghegynek ütközve döbben majd rá: nem a nő a balvégzet a fedélzeten, hanem a rossz kormányzás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 11. 18:01
Maguk az érintettek cáfolják meg a cikkirót: A férfiak megerősítettek, vagy inkább elbizonytalanítottak benneteket? Szelényi Zsuzsanna Hodosán: Egyiket sem mondanám. Valóban kevés nőben van politikai ambíció. Én nagyon sokat dolgoztam az SZDSZ-ben azért, hogy politikai pályára ambícionáljam a nőket és nem mondhatnám, hogy sikeres voltam. A nők a politikában rengeteg helyzetben teljesen másképp viselkednek, minta férfiak. Nem szeretem a férfi, illetve női értékek mentén való felosztást, inkább vannak viselkedések a politikában, amik borzasztóan jellemzik a nőket és a férfiakat. A nőkkel kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy egy-egy vitában, frakcióülésen sem akarnak mindenáron szerepelni; ha már elmondták előttük nem gondolják, hogy feltétlenül nekik is el kell mondani újra. Ez nem előnyös, mert a nőknek így automatikusan sokkal többet kell teljesíteni, hogy elismerjék az érdemeiket, és ezt minden alaposabb elemzés nélkül merem mondani. Szelényi: Van olyan emlékem, hogy halálfélelmem volt a szerepléstől és ez hosszú ideig így is maradt. Csináltunk egy tüntetést Duna ügyben (Bős- Nagymarosi vízlépcső ellen - a szerk.), amikor nagy tömeg előtt beszéltem, vagy a Fidesz belső ülésein is, amikor alkotmányozási kérdésekről volt szó, - az azért nagy intellektuális kihívás volt - időbe telt, hogy föl merjek állni és elmondani, amit akarok. Ez nagyon jellemző a nőkre. A parlament majdhogynem egyszerűbb volt, talán mert az nem is volt olyan nagy intellektuális közeg. Visszaéltek-e valaha a fiúk a bizonytalanságotokkal? Szelényi: Ilyen nem fordult elő, de engem is és a Vig Monit is nagyon kapacitáltak, hogy szerepeljünk. Például a parlamenti képviselőség egyikükben sem merült fel magunktól. Volt egy támogató közeg, de az nem is annyira az ő támogatásukról szólt, hanem arról, hogy nőnek azért kellett lenni a frakcióban. A Rockenbauer még évekkel később is mondta, amikor találkoztunk – akkor már az Ungár Klári sem volt ott - hogy nők nélkül borzalmas. Ha 22 képviselőből csak kettő nő, már az is minőségi változás. De nem volt ebben semmi tudatosság, csak az általános közérzet szintjén futottak ezek a dolgok. Pelle: Annak idején sem akartam különösebben előtérbe kerülni, a szűkebb műhelymunkákat szerettem. A fideszen belül is a jogi munkákat végeztem, tüntetéseken sem szerepeltem soha. Egyetlen olyan eset volt, amikor felhívtak telefonon, hogy el kellene menni Németországba egy rendezvényre. Én viszont nem akartam, mert nem tudok németül, erre azt mondták, hogy nem baj, elég, ha mosolyogsz. Nem kommentáltam akkor, talán ma már megtenném, de végül is nem mentem el. http://www.tusarok.org/rovatok/cikk.php?id=696
Hajdú Sógor
2012. június 11. 17:58
Hodosán mit szólt Hungaro Valentin Mucuska-kalandjához? Vagy ez is csak egy pártházasság volt?
Hajdú Sógor
2012. június 11. 17:57
Szelényi Zsuzsa pedig nyilván annak a Szelényi Ivánnak a lánya, aki: ”A hetvenes években például Konrád, Szelényi és társai a VÁTI irodánál a kormányzat megbízásából kidolgozták, hogy 3300 magyar faluból 1300-at hogyan lehet szerep nélkülivé minősíteni. A felszámolás akkor (is) úgy történt, hogy először az iskolát, majd az önkormányzatot (illetve akkor a tanácsot), aztán az egészségügyet, majd a kereskedelmet számolták fel az adott településen, hogy az embereket elkényszerítsék onnan.” Makovecz Imre
kjkj945
2012. június 11. 16:32
Itt van plt igazi énje: http://letterforce.prae.hu/?pid=2100
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!