A „Gyurcsány-ügyről” másként

2012. június 15. 10:49

Nem zárható ki, hogy Gyurcsány nélkül, a Demokratikus Koalíció nélkül is le lehet győzni 2014-ben a Fideszt. Csak nem érdemes.

2012. június 15. 10:49
Bauer Tamás
Élet és Irodalom

„Nem zárható ki, hogy Gyurcsány nélkül, a Demokratikus Koalíció nélkül is le lehet győzni 2014-ben a Fideszt. Csak nem érdemes. Merthogy nemcsak az a kérdés, hogy hogyan lehet legyőzni a választások napján, hanem az is, hogy hogyan lehet győzni fölötte utána, amikor a győzteseknek már kormányozniuk kell. Gyurcsány nélkül, a Demokratikus Koalíció nélkül bizonytalan, hogy a Fideszt legyőző demokratikus pártok képesek lesznek-e az ország sikeres felzárkózását szolgáló, reformokat magában foglaló kormányzati politikát folytatni. Olyat, amely ráadásul összhangban van azzal, amit ellenzékben, illetve a választási szövetség programjában hirdettek. Nélküle ezért kérdéses, hogy megőrizhető-e kormányon a majdani koalíció hitelessége, és ezáltal cselekvőképessége. Nélküle bizonytalan, hogy a Fidesz legyőzői ott kötnek-e kompromisszumot a jobboldallal, ahol az európai demokrata számára vállalható, s következetesek lesznek-e a változtatásban ott, ahol az elengedhetetlen. (...)

Ma más a helyzet. A Haza és Haladás vagy a Szabadság és Reform mögött álló közgazdászok gondolkodásmódjával nem, illetve egyre kevésbé összeegyeztethető az, amit a harcos »ökoszociális« antikapitalizmust hirdető LMP és a balra forduló, a Medgyessy-kormányra emlékeztető módon mindenkinek minden jót megígérő MSZP a gazdaságpolitikáról mond. Az öt százalékhoz közeli támogatottságúnak mért, nem elhanyagolható szervezeti erőt felmutató DK az egyedüli politikai párt ma, amely gazdaság- és társadalompolitikailag kompatibilis lehet Bajnaiékkal és Bokrosékkal, és választók százezreit mozgósítja álláspontja mögé. Akik például Bajnai Gordontól várják egy következő kormány vezetését, s mögé képzelnek el működőképes koalíciót, vagy akik a majdani miniszterelnök kilétével nem foglalkozva szeretnének Európa-kompatibilis új kormányt a Fidesz remélt bukása után, azok nem mondhatnak le a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció részvételéről, megkerülhetetlen szerepéről a Fidesszel szemben felálló, kívánatosnak tartott választási összefogásban. Nem mennyiségi, hanem minőségi megfontolások alapján kell erre jutniuk. Ezt a – különféle politikák tartalmából levonható – következtetést kellene Széky Jánosnak és más, Gyurcsány visszavonulását szorgalmazóknak végiggondolniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2012. június 16. 14:33
Nekem nagyon tetszik, ahogy Bauer nyújtogatja kezeit, és belersirja a világba, hogy mi dekások is itt vagyunk ám, tessenek velünk is gondolkodni. De szép, hogy legalább eddig eljutottunk :-) Amúgy szintiszta deja vu érzése van ettől az embernek. Kb 23 évvel ezelőtt az mszMP meghatározó nagyivű politikusa, a későbbi mszP-s ágyúgolobis, majd hogy a közvetlen kapcsolat végleg megszilárduljon, a DK mai első embere, Vitányi elvtárs is ugyanigy ritt bele a az első választást követő nagy magyar éjszakába. Igaz, akkor még nem tanulta meg a magyar átlag, hogy kell a politikai, emberi csalókkal viselkedni. Remélem ma már tudjuk a leckét, és senki nem bukik meg választási vizsgán!
csenge
2012. június 15. 23:01
Bauer úr, ha Gyurcsány nélkül nem megy majd a kormányzás, ebben az is benne foglaltatik, hogy a többi balodali még Gyurcsánynál is alkalmatlanabb.Ez csúnya elszólás volt, nem gondolja?
Krupp Skya
2012. június 15. 22:02
Kovács Laci bácsi nélkül elhagyatott az MSZP meg a boxer is.
leech
2012. június 15. 18:59
A kujva életbe , szétvejettük, szétjőttük , megsajcojtuk , kirabojtuk , elárujtuk , köjmöket téptünk , sohejjá tettük ezt a népet és ezek nem akarnak ránk szavazni !? Hát ez bojzasztó !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!