Ha nem jön a tőke, áram sem lesz

2012. május 10. 10:46

A szabályozói környezet kiszámíthatósága és a befektetői környezet méltányolása kritikus sikertényező bármilyen energiapolitika esetében. Interjú.

2012. május 10. 10:46
Varró László
Index

Közel egy éve Párizsból követi a magyar eseményeket a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gáz- és villamosenergia-piaci divíziójának vezetőjeként. Sokat kellet magyarázkodni kinn a magyar ügyek miatt?

A Nemzetközi Energiaügynökség időről-időre átvilágítja tagállamai energiapolitikáját, és Magyarország is tagállam. Az ügynökség 2011 nyarán publikálta megállapításait az országról. Nem Magyarország-specifikusan, hanem úgy általában minden fórumon hangsúlyozzuk a kiszámítható, befektetőbarát energiapolitikai környezet fontosságát. Az energia egy rendkívül tőkeintenzív ágazat, 1000 milliárd dollárokban lehet számolni a világgazdaság beruházási igényét a következő évtizedekben. Az olyan energiapolitikai vízió nem fog megvalósulni, amelyhez nem társul az a képesség, hogy óriási mennyiségű tőkét mozgósítson beruházásokra. A szabályozói környezet kiszámíthatósága és a befektetői környezet méltányolása kritikus sikertényező bármilyen energiapolitika esetében. Ez egy állandó, konzisztens üzenet, nem kizárólag Magyarországra vonatkozik.

De azért nyilván Magyarországra is: a tavaly megszületett energiastratégia megvalósítása például nem nagyon halad előre.


Az az energiapolitikai koncepció, amit Magyarországon megfogalmaztak, alapvetően progresszív és értelmes. Lényeges elemei: az atomenergia fontosságának a hangsúlyozása, az energiahatékonyság javítása, megújuló energia fejlesztések összhangban az ország adottságaival és finanszírozási kapacitásával, gázinfrastruktúra fejlesztés és diverzifikáció ösztönzése. Ezek az elképzelések abszolút összhangban vannak azzal, amiket mi gondolunk. A kritikus pont az, hogy rendelkezik-e a magyar jogi és szabályozási környezet azzal a mértékű stabilitással, kiszámíthatósággal és befektetőbarátsággal, ami lehetővé teszi a beruházások mozgósítását.

Rendelkezik?


Az egész európai energiaszektor finanszírozási nehézségekkel küzd, a bankszektornak a hitelezői kapacitását csökkentenie kell. Tehát amikor egy nagy európai befektetőnek döntenie kell egy angol meg egy magyar erőműprojekt között, akkor kérdés, elég versenyképes-e a magyar energiapolitikai környezet. Hogy a jogbiztonság, stabilitás, kiszámíthatóság, befektetőbarátság tekintetében megverné-e mondjuk Nagy-Britanniát. Ebből a szempontból nagyon nehéz optimistának lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
műstoppoló
2012. május 10. 18:18
Aki dolgozott már életében - amit allen 99-ről nehezen tudok elhinni - az tapasztalatból tudja, hogy az egyik leghülyébb kommunista demagógia a "termelés legfontosabb tényezője az ember". A termelés legfontosabb tényezője a tőke, amióta világ a világ. Éhes ember bőven van mindenütt, aki inkább inkább dolgozna, mint éhen haljon, csak éppen tőke nincs, amiből munkahelyet lehetne csinálni. Anélkül meg csak a hülyéknek lehet prédikálni az egymillió új munkahelyről. Ha meg csak annyi tőkéd van, mint amennyivel a kelet-magyarországi vállalkozó tésztagyárat alapít, akkor a minimálbért is csak papíron tudod kifizetni a látástól vakulásig ott robotoló asszonyoknak.
hátakkor
2012. május 10. 13:08
H áram van, minden van..
sky.net
2012. május 10. 12:39
indextakony , zsidótakony
kukagyerek
2012. május 10. 10:52
"Ha nem jön a tőke, áram sem lesz" --------- Na, menj a...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!