Széll fújta recesszió

2012. május 12. 11:14

Pont a Széll fújja a recessziót: az állami visszafogások hatására tovább csökken a gazdasági növekedés.

2012. május 12. 11:14
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Friss brüsszeli jelzés szerint az idén és jövőre is az európai uniós normák alatt lesz a magyarországi központi költségvetés hiánya – tulajdoníthatóan a hetekkel ezelőtt bemutatott új kormányzati intézkedéseknek (Széll Kálmán-terv 2.0-s változata és az aktualizált konvergenciaprogram). Jól értesült források már tudni vélik, hogy az alacsony, három százalék alatti államháztartási deficitnek és a prezentált költségvetési pályának köszönhetően lekerülhetünk a szégyenpadról: 2004 óta tart ellenünk a túlzott deficit miatti eljárás Brüsszelben. Ha ez összejön, mármint megszűnik ellenünk a procedúra, és nem zárják el a kohéziós pénzcsapokat, a kormány elkönyvelhet végre egy igazi makrogazdasági sikersztorit! 

Ez viszont csak az egyik szemünk, amely nevet. A másik szemünk azonban sír: a közösség fővárosából idénre recessziót, jövőre pedig egyszázalékos gazdasági növekedést jósolnak. Utóbbi pont annyi, mint amekkora bővülést regisztráltak 1996-ban – a Bokros-csomagot követően. 

Amúgy a kérdés jogos: kiigazításnak vagy megszorításnak minősül-e a Széll Kálmán-terv 2.0-s változata? 

Miután ezek a fogalmak közgazdaságilag amúgy sem vegytiszták, amióta pedig a nagypolitika kisajátította őket, még nehezebb ebben a keretben erről diskurzust folytatni. Ugyanakkor minden egyensúlyjavító lépés kiigazításnak tekinthető. Ezek közül az a megszorítás, amely »rossz szerkezetű« vagyis nincs igazán érdemi növekedésösztönző hatása, így a rövid távú költségekkel szemben nem áll ott a hosszú távú hasznok lehetősége. Ez alapján az új Széll Kálmán-terv nagyrészt – mintegy hetven százalékban – inkább megszorító jellegű. 

A Széll-program második verziója leegyszerűsítve könnyen beszedhető, politikailag viszonylag kényelmes adónövelésről szól, amelynek rövid távon keresletszűkítő hatása van, hosszabb távon pedig növekedési kockázatokat hordoz. Friss szakértői anyagában nem pusztán az Európai Bizottság int erre, hanem felmérésükben a Raiffeisen Bank szakértői is erre a következtetésre jutottak. Pont a Széll fújja a recessziót: az állami visszafogások hatására tovább csökken a gazdasági növekedés. Nagyjából ezt hozta ki összefoglalójából a Portfolio.hu, miszerint 2012 egészében recessziót várnak a közgazdászok, eközben az infláció viszont megugrik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marton Géza
2012. május 13. 13:02
Megint a Szajlai SZARJAI... :) Nem értem, miért ilyen kritikus Széll Kálmán tervvel kapcsolatban! Szajlai a kormánytévé reggeli műsorában rendszeresen szerepel agitátori- és beleugatóember minőségében. Ott hűen szolgálja a gazdáit, ítt meg kritizál?
kjkj945
2012. május 13. 10:34
http://indavideo.hu/video/Unio_-_Uton
Rudolf János
2012. május 13. 08:57
én a te mondatodat olybá értelmezem, hogy a Kádár rendszer hibája miatt "kell ma is" a költségvetésnek finanszírozni.. holott 1 - anno az 1 kabát létezik elv nem volt hiba 2 - 90 után lett volna bőven lehetőség a zsebeket külön-külön kabátokhoz csoportosítani (ahogyan Horthy időszakban is volt - és 90 után a kommunisták követelték is, hogy legyen ismét úgy, mert így vagy maszek cégek eltőzsdézik vagy az állam lopja el, söpri be egyetlen mozdulattal, mint ahogyan történt is végül) tehát igazságtalan állításodnak az a része, hogy a régi rendszer hibájából következik mindez..
nyugi
2012. május 12. 23:14
Miért? Mostanában maligánnak hívnak? Már megint bérmálkoztál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!