Nem kell ide EU

2012. május 16. 11:56

Az utóbbi időben rendszeresen téma az Egyesült Királyság némileg feszült viszonya az Unióval.

2012. május 16. 11:56
Ruzsbaczky Zoltán
Mos Maiorum

„Az utóbbi időben rendszeresen téma az Egyesült Királyság némileg feszült viszonya az Unióval. Múlt évben egy népszavazás ötlete és Cameron különutassága jelentette a fő konfliktust az EU és a szigetország között.

Tavaly ősszel David Nuttall konzervatív képviselő javaslatára a brit parlament alsóháza szavazott egy, az Unió elhagyásáról szóló referendum kiírásáról. Ez az eset azért is jelentős, mert kormánypárti képviselő indítványozta, jó páran pedig mellé álltak. A télen aztán David Cameron döntése pecsételte meg a szigetország kimaradását az eurózóna megmentésére hivatott paktumból. Nem olyan rég a közismerten euroszkeptikus brit konzervatív EP-képviselő, Daniel Hannan és a Munkáspárt színeiben alsóházi mandátumot szerző Douglas Alexander vitatkozott a »Hogyan tovább?«-ról.

Hannan szerint, amikor az Egyesült Királyság belépett az Európai Unióba, a földrajzi elhelyezkedés rengeteget számított a kereskedelemben, mára azonban a modern technika egyetlen hatalmas faluvá változtatta át a világot. A EU-szkeptikus konzervatív politikus szerint a britek egy »görcsös és hanyatló« vámunióban ragadtak, miközben elvágták magukat a világ többi, még mindig növekedésben lévő részétől. Hannan az uniós tagság helyett alternatívát javasol: olyan szabadkereskedelmi megállapodást Európa többi részével, mint amilyet Svájc is élvez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. május 16. 20:32
Csak azon megy a játék, hogy osszák fel egymás között az eus országok felügyeletét, melyiknek ki legyen a rabszolgája.
KannibálTatárÚr
2012. május 16. 20:25
Rövid idő után Franciaország is euroszkeptikus lesz, csatlakozik a britekhez. Marad a német-holland mag. A hollandok viszont német-gyűlölők, ők is kilépnek. Németország lesz az EU. A németek megint veszítenek. Most háború nélkül.
Learten
2012. május 16. 20:07
Már késésben van egy választás minden junijós tagországban tagok akarnak-e maradni. Esetleg egy szavazás minden tagállamban arról hogy közvetlenül legyenek a junijós képviselők. Gondolati kísérletként: Kíváncsi lennék ha a junijó csak úgy hiphop megszűnne a perifériális államokból mennyi idő után lépnének ki a piacot kereső multik? Vagy pl. Mo. rövid időn belül bankok nélkül maradna? Lemondanának a piacról? Számomra hihetetlen.
Antigoné
2012. május 16. 18:25
jav. Merközy(Merkel-Sárközy)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!