Uniós vezetőnek lenni

2012. május 05. 13:10

„Pénzügyi védőhálóért” cserébe közigazgatási, bírósági, vagy sajtóval kapcsolatos intézkedéseket is kérni – nem más mint a magyar kormányzati politika lendületének megtörésére, tekintélyének aláásására tett kísérlet.

2012. május 05. 13:10
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Oikosz

„Próbáljuk csak beleélni magunkat! Milyen lehet ma az unió meghatározó politikusának lenni? Mikor felesküdtek arra, hogy az integráció érdekeit fogják képviselni, komoly anyagi támogatást kaptak azoktól a pénzügy szereplőktől, akik érdekeltek a nemzetállamok protekcionista (a hazai termelőket a külföldről származó árucikkek versenyétől megvédő) gazdaságpolitikájának kiiktatásában. Látják, hogy Magyarországon egy patrióta gazdaságpolitikát meghirdető kétharmados hátterű erő került hatalomra, amely veszélyezteti az unió legfontosabb szereplőinek, a multinacionális cégeknek a mozgásterét. Jön is több csatornán a panasz, hogy »elveszik ezt, államosítják azt«. A bankok képviselői is sírnak: már nem tudnak olyan hatalmas profitot termelni, sőt különadót is fizetniük kell. (...)


Tenniük kell valamit. A szerződések lehetőséget ugyan nem biztosítanak de politikai és gazdasági nyomást lehet gyakorolni. Nincs is nehéz dolguk, mert a forint gyenge, az államadósság magas (ez teszi leginkább kiszolgáltatott helyzetbe az országot), a magyar vállalkozások erőtlenek, a belső fogyasztás kicsi és a lakosság devizahitel állománya is óriási mértékű. A globális piaci szereplők pedig automatikusan szorítanak egy kicsit a magyar gazdaságon, hisz védik a protekcionizmussal szemben a saját anyagi érdekeiket. Könnyen ismét olyan helyzetbe hozható Magyarország, hogy hitelre legyen szüksége. Azt pedig csak az Európai Unió és az IMF tudja biztosítani. De cserébe kér is valamit. (...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
g.alattvalo
2012. május 06. 14:16
juhász! Téged még mindig itt esz a fene, a legelő meg üres?
tarackos
2012. május 05. 15:12
Ervinke bogaram, remekül felmondtad a kormány mantrát de lécci arról csicseregjél, hogy miért hagyod szó nélkül a jogos kritikákat! Tényleg nem zavar hogy olyan refomokat véd a kormány ami pl veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét? Ha igen, milyen magyar vagy te Ervin?! Vagy netán korpáskodsz Ervinke? Vagy simán tufa vagy és csak írogatsz...
torresG4
2012. május 05. 14:12
mocsok világban élünk....várjuk a megváltót.....
garat
2012. május 05. 13:53
Nem hinném, hogy probléma volna: Ha igazságtalannak érezzük az eu-s tagságunkban tőlünk elvárt intézkedések, szabályok mélységét és intenzitását, lépjünk ki. Mert egy dolog megírni egy oldalról a történteket. írjuk meg 2,3,4 oldalról is. :D Kíváncsi lennék, mit tudnánk meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!