A magyar jobboldal protestmozgalom – Válasz Techet Péternek

2012. május 14. 15:46

A Fidesz ennek a jobboldali protesztmozgalomnak alapvetően nem része, csak hajózik annak hullámain.

2012. május 14. 15:46
Shenpen
Konzervatórium

„Techet Péter A nagy menetelés című cikkben felvetett pár dolgot, amikre szeretnék reagálni - arra kihegyezve a dolgot, hogy a standard bal-jobb ellentétpár bár a célokat nézve a magyar politikai életben valóban nehezen értelmezhető, ám az eszközöket nézve már sokkal inkább. (...)

A magyar jobboldal mindig is amolyan általános protestmozgalom volt: emberek gyülekezete, akik teljesen különböző okok miatt teljesen különböző dolgokat akarnak (bár ezeket igyekeznek valamiféle közös szőnyeg, például a nemzeti értékek vagy nemzeti érdekek szőnyege, alá seperni), közös bennük az, hogy ilyen vagy olyan okok miatt az eszközbaloldali konglomerátum ellen voltak. Némi túlzással élve vállt vállnak vetve tüntetett a plebejus-egyenlőségpárti a régivágású polgárral, a szkeptikus konzervatívval, a régifajta szabadelvűvel, a virtigli monarchistával és időnként még a romantikus ősmagyaros-barantás rockertípussal is. Nem sok közös volt bennük: kivéve az ellenség. Mindenek okán ha a magyar baloldalt alapvetően eszközeik, és nem céljaik miatt tartjuk baloldalnak, ehhez hasonlóan a magyar jobboldalt alapvetően a nemet mondás, az ellenállás, a tiltakozás, a nem-nem-soha kulturális attitűdje kapcsolja össze. És ez végső soron érvényes jobboldali attitűd, mert a reakció lényege a reagálás, a balos-progresszivista változtatásokra nemet mondás, ellenállás, ellenkezés attitűdje, a progressziókritikai attitűd, az »ezt ne csináljátok, mert ez rossz lesz, ha jobbat nem tudtok, hagyjátok egyelőre a régiben« attitűdje.

 
6. A Fidesz egyrészt az össznépi csalódásnak és erősen kormányváltó hangulatnak, másrészt ennek az általános jobboldali protesztmozgalomnak a vizein hajózott be a kétharmadba. Alig ígértek valamit, az is elég volt, hogy ők nem az MSZP, hanem a másik. Az emberek elsősorban valami ellen szavaztak. Nézeteim szerint viszont a Fidesz ennek a jobboldali protesztmozgalomnak alapvetően nem része, csak hajózik annak hullámain. Nem része, mert az egész mozgalmat az köti össze, hogy valami ellen vannak, az eszközbaloldali konglomerátum ellen. Vannak persze közös jelszavak, főleg a nemzeti érték és nemzeti érdek, de hát az nagy szőnyeg, sokféle különböző, ellentétes dolgot is be lehet söpörni alá. A Fidesz viszont mindig is egy erős akaratú, szervezett párt volt, amely nem valami ellen, hanem valamiért dolgozott. Azzal viszont mindig is tisztában voltak, hogy a jobboldali protesztmozgalom szavazatait úgy lehet megnyerni, ha valami ellen vannak. Innen kezdve valós motivációikat és céljaikat ritkán és nem konzisztensen kommunikálták. Nem volt rá szükség. A protesztmozgalomnak az is elég volt, hogy ők a másik, és sűrűn mondják, hogy a nemzetet képviselik. Innen kezdve a Fidesz lényegében sötét ló. Nem tudjuk, hogy mit akar pontosan. Még az sem egyértelmű, hogy ők tudják-e. Legjobb esetben ők a magyar CSU. Legrosszabb esetben csak másik eszközbaloldali csoport, amelyik a saját hatalmát és designer-társadalmát építi. Lehetnek köztes esetek is, és az is lehet, hogy ők sem tudják pontosan.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2012. május 14. 19:03
"Alig ígértek valamit, az is elég volt" Igen? Hogy pontosak legyünk, ígértek mindent, mindenkinek. Kezdjük sorolni az összes ígéretet, amit 2002-től tettek? Nem férne el a Mandin. És igen. Mind számít, mert vissza egyet sem vontak. Soha nem állt ki egyik se, hogy mondjuk: - Bocsánat! A 14. havi nyugdíj baromság volt, visszavonjuk. - Bocsánat! A távfűtés árának 2/3-os csökkentése baromság volt, elnézést. - Bocsánat! A teljes foglalkoztatás hülyeség volt, azóta kialudtuk. ... Mára az egészből egy, azaz 1 cél maradt. Mindenki rabszolgáljon és tömjük ki Simicskát. 2014-ben szavazzon rájuk az, akinek ez elég!
dodóbá
2012. május 14. 18:45
Ez a cikket akár Aczél Endre is írhatta volna, olyan fantasztikusan mélyen szántó és a lényeget megragadó.
Rudolf János
2012. május 14. 17:43
a jobbot mint protesztmozgalom beállítani, a bal meg eszközalapú és még konglomerátum is.. te jó ég! padlót fogtam - K.O. az első (TP) még aranyos kis útkereső volt de ez már a "helyihülyék" olyan szintje ahol vakok vezetnek világtalanokat szégyen!
heep
2012. május 14. 16:40
Értem. Én egy dolgot másképpen gondolok. A privatizáció mindig nemzeti érdekből elfogadható csak. Ha az technológiát, tudást hoz az országba (pl autó gyártók) vagy működő tőkét vonz ide (pl bankok). És persze munkahely teremtés miatt. Különben csak növeli az ország függőségét. Ebben van nagy különbség a "jobb" és a "ballib" oldal között. A ballib eleve állam ellenes ("az állam rossz gazda" mondta a Kóka, mint gazdasági miniszter és nem mondatták le azonnal), csak a magántőke működőképességében hisz. A FIDESZ (és nyilatkozatok szintjén a Jobbik) inkább hisz az állami felelősség vállalásban, a gazdaságot irányító állam szerepében. Viszont a FIDESZ az aki a legjobban élezi, okozza az anyagi egyenlőtlenségeket a társadalom különböző csoportjai között. A ballib csak a haveri kör gazdagodásával törődött, a többiek csak mint szavazók voltak érdekesek számára, ezért folytatta az ismert szociális politikáját a választásokat megelőző időszakokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!