Adók paradicsoma, Magyarország

2012. április 25. 14:32

Az ad hoc adók csak gyűlnek-gyűlnek a fejünk fölé, sötétedik a hangulatunk is. Egyszer volt Bostonban teadélután.

2012. április 25. 14:32
Zsigmond és Péterfy
Mandiner

„Csak legyen alacsony az adó, meg szabad a fegyvertartás – foglalta össze texasi választóinak igényeit a legendás Charlie Wilson. Mostanában már nálunk, a Vadkeleten is a kelleténél gyorsabban sülnek el a fegyverek, de a faék egyszerűségű és alacsony adóktól még olyan messze vagyunk, mint Hajdúhadház Houstontól. Az ad hoc adók csak gyűlnek-gyűlnek a fejünk fölé, sötétedik a hangulatunk is. Egyszer volt Bostonban teadélután.

Az akár perverz Tobin-adóként is felfogható tranzakciós adó a nemzetközi átutalások, nagyszabású pénzügyi spekulációs játszmák terhelése helyett az egész népet, a társadalom minden tagjának minden egyes tranzakcióját sarcolja: úgy kell annak, akinek csekket kell feladni, minek ment oda! Az sms-adó ehhez hasonló tipikus lakosságcsesztetés, bár itt legalább technológiai haladás lehet a hozadéka: a népek átszokhatnak a közösségi oldalakon való csetelésre – persze lehet, hogy nemsokára sor kerül a gépelés-, a poke- és a szmájliadóra is.

És aki azt mondja, »á, mindez bagatell«, az gondoljon bele abba, hány ilyen apró bagatell adó van, amivel a zsebünkbe belenyúlnak. A metafizikusoknak pedig azt üzenjük, hogy ez nem pusztán materiális kérdés, hanem szabadságkérdés: minden egyes zsebbenyúlással a szabadságunkból vesznek el egy kicsit, és bizony jó érv kell ahhoz, hogy ezt megtegyék. Úgy tűnik, most az érvek keresésére se vesztegetnek sok időt. Hic volo, sic iubeo, sit pro rationale voluntas – ezt akarom, ezt parancsolom, akaratom legyen az ok, oszt jó napot. (...)

Tudja valaki, hogy az amerikai függetlenségi háború miért robbant ki? Hogy mekkora volt az az összeg, amiért az Újvilág új lakói beintettek III. Györgynek? A helyesen válaszolók között gigantikus söralátéteket sorsolunk ki. Apropó, söralétét-adót, esetleg?   Az ember eleve nehezen fogadja el, hogy a törvényesen megszerzett jövedelméből mindenféle, általa nem feltétlenül támogatott tevékenységet és intézményt finanszíroznak, de többé-kevésbé hajlandó elfogadni. Azt azonban nagyon nehezen viseljük, ha lassan mindenre lesz valamiféle elaprózott, a mindennapokban mindenkit basz bosszantó adó, bónusz népnevelő szöveggel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bdam
2012. április 25. 22:46
Jesszus, ez meg mi akart lenni? Mi ez, a modoros blog??
afterall33
2012. április 25. 17:26
Csak egy kicsit tovább lovagolva ezen, mert csípi a szememet: hogy létezik az, hogy 4-5 éves kisdedek tulajdonában vannak több tíz millás ingatlanok. Ők mégcsak nem is adóalanyok úgyhogy a vagyonosodásukat sem lehet vizsgálni.
MikkaMakka
2012. április 25. 16:29
a meglévő struktúrákhoz senki nem mer nyúlni, Gyurcsány se amikor ez lett volna az utolsó esélye, Orbán se a 2/3-ával.
bolá
2012. április 25. 16:28
Ez is jó!: «To stop this reversal, it is necessary to understand its causes. They are not only financial. The banking interests have gained sufficient power to distort tax policy, creating a dual fiscal-financial problem. Taxes have been shifted off the major bank customers – real estate and monopolies – onto labour and consumers. In the United States, two-thirds of state and local tax revenues in the 1930s came from the property tax. Today the proportion has fallen to only one-sixth. States and cities replaced property taxes with income and sales taxes. Europe and the post-Soviet economies have adopted the most ANTI-LABOUR-labour tax of all – the value added tax.»
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!