Az én jogköröm erősen korlátozott

2012. április 10. 07:23

Minden kifogást komolyan kell venni. Amit megalapozottnak tartok, azt igyekszem orvosolni. Interjú.

2012. április 10. 07:23
Handó Tünde
Magyar Hírlap

– Azzal is támadták, hogy túlzott hatalom összpontosul az ön kezében, miközben az előbb említette, hogy Baka András a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke is volt egyben. Példátlan koncentrációja volt ez a bírói hatalomnak. Azt miért felejtik el, hogy szétvált a szakmai és az igazgatási irányítás?

– Természetesen minden igazságügyimodell-váltás vitákat vált ki. 1997-ben európai viszonylatban is újdonságként egy testület teljes jogkört kapott a bíróság igazgatására. A rendszert azonban számosan kritizálták. Ebben az időszakban az inga a teljes önigazgatás irányába lendült ki, majd 2011-ben a törvényhozó több jogkört helyezett az OIT-től annak elnöke kezébe. Észlelve, hogy ez sem hozza meg a kívánt eredményt, kettéválasztották a pozíciót, a Kúria elnöke kizárólag az ítélkezési gyakorlat egységével, míg az igazgatási vezető az ehhez szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával foglalkozik. Emellett továbbra is létezik a komoly ellenőrzési és felügyeleti jogkörrel felruházott Országos Bírói Tanács (OBT). Sokan, így a Velencei Bizottság is megfeledkezett arról, hogy a szervezeten belül több, komoly jogosítvánnyal rendelkező önigazgatási testület létezik, amely más országokban ismeretlen. Ezek a bíróságokon működő bírói tanácsok, szakmai kollégiumok, összbírói értekezletek. Az én jogköröm már csak ezért is erősen korlátozott. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyesek csak bizonyos szakaszokat olvasnak el a jogszabályokból, de a hozzájuk kapcsolódó többi rendelkezést már nem. A bizottság kritikái sok esetben félreértésen alapulnak, de ezzel együtt én is támogatom, hogy az OBT hatásköre bővüljön.

– A Velencei Bizottság kritikái, ajánlásai mennyiben befolyásolják a hivatal munkáját?


– Egy korábbi vezetőmet tudnám idézni, aki szerint minden panaszosnak igaza van. Minden kifogást komolyan kell venni. Amit megalapozottnak tartok, azt igyekszem orvosolni. A Transparency International pél­dául kifogásolta a bírósági munka átláthatóságát, a közérdekű bejelentések, panaszok kezelését. Azzal szembesültem, hogy nincs a bíróságon panaszszabályzat, ezért tervezetet készítettünk, amelyet már kiadtunk véleményezésre.

– Arról mit gondol, hogy Baka András, aki a Kúria bírája, a strasbourgi emberi jogi bíróságon keres jogorvoslatot tavalyi menesztése miatt?

– A hivatalban lévő bíráknak elsődlegesen a bírói munkájukkal kell foglalkozniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. április 10. 21:14
én független vagyok, tehát független vagyok minden megmagyarázva már mehetek is az családközti bulira felcsútra, jönnek a gyerekek is
=nessuno=
2012. április 10. 18:38
Szegény Szájerné....micsoda korlátozott a jogköre....:D:D:D
pikkpakk
2012. április 10. 12:46
Na mégegyrokony pozícióbannnn.....cöcöcö...ez alaptalan" vádaskodás... ui: csak visszatértek a régi komcsi módihoz... vili nem ?
kjkj945
2012. április 10. 09:33
Kivéve a gyevi birót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!