Övé a döntés, övé a felelősség

2012. április 18. 14:04

Szerencsétlen az elnök jelölését úgy beállítani, mintha az a miniszterelnök egyszemélyes döntése lenne.

2012. április 18. 14:04
Golovics József
Leviathán blog

A párt egy bürokratizált szervezet, mely ezáltal belső hierarchiarendszerrel rendelkezik. Önmagában véve is abszurd lenne számon kérni a demokratikus döntést egy olyan valamin, amely alá-fölérendeltségi viszonyokból épül fel. Ebből persze levezethetnénk, hogy mindenről a hierarchia csúcsán álló személy dönt - s ő viseli a felelősséget is -, én azonban valószerűtlennek tartanám azt, hogy Orbán Viktor akkor is keresztül tudja verni az akaratát a párton, ha az ellenkezik a vezetés véleményével.

Egyfajta egyetértés tehát szükségeltetik, s Áder kiválasztásán is szükségeltetett a Fidesz többi karakteres személyiségétől is. S ha így van, akkor szerencsétlen az elnök jelölését úgy beállítani, mintha az a miniszterelnök egyszemélyes döntése lenne. Hisz ne legyenek illúzióink: bárhogy is dolgozzon Áder, az ellenzék fog benne hibát találni, s akárcsak Schmitt Pál eseténél, fel fogják vetni Orbán személyes felelősségének kérdését.

Ez elsősorban a kormányfőre nézve veszélyes, hiszen ha közös döntésként kommunikálták volna Áder János jelölését, később egy vészhelyzet esetén nem egyedül kellene majd viselnie a felelősséget, hanem párttársai között megoszthatná azt. Másodsorban viszont ne feledjük azt sem, hogy ez a fajta kommunikáció az egész ország megítélését is befolyásolja: amikor külföldön már a bulvárműsorokban is olyan képtelenségekkel állnak elő, hogy a különböző tehetségkutatók indulóit is Orbán Viktor választja ki, akkor lehet, hogy nem ártana csökkenteni annak a látszatát, hogy itt mindenről a miniszterelnök dönt. Pláne, ha ehhez csak egyetlen mondat átfogalmazására lenne szükség.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. április 18. 15:37
hunn van Kövér jogtiprása?
smogger
2012. április 18. 15:26
Egyébként a fidesznek akkor a szellemi deficitje, hogy jobb választása nem is lehetett volna mint Káder. Szürke, jellegtelen,mosolytalan,közönyös. Állítom még a legjobb koponyák közül való, a kollégiumi haverok, alapítók, és bulitársak közül.
janka
2012. április 18. 15:17
Mindenki tudja a valót..... orbán dönt egyszemélyben mindenről - bárhogy is kommunikálják. A "kommunikáció" szó a fidesznél a "hogy adjuk el a hazugságainkat" kérdést takarja. A vezér 10 perc alatt fogadtatta el az ő frakciójával döntését, ennyi idő alatt még fel sem fogták, hogy (k)Áder személyében megint egy szimbolikus ökölcsapást mértek az EU-ra, mert azt az embert választották meg álamfőnek, aki az Eu által joggal kifogásolt két törvényt (igazságügyi, választási) kiötölte-megírta. A nemzet horgonyát most tanítják mosolyogni - csak úgy még félelmetesebb látvány lesz!
imres
2012. április 18. 14:41
"... amikor külföldön már a bulvárműsorokban is olyan képtelenségekkel állnak elő, hogy a különböző tehetségkutatók indulóit is Orbán Viktor választja ki, akkor lehet, hogy nem ártana csökkenteni annak a látszatát, hogy itt mindenről a miniszterelnök dönt." :) A súgók, akik a bulvárműsorokat is ellátják munícióval nem az alapján fognak mást mondani, hogy itthon miként jelenik meg a hír a sajtóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!