Elnöki méltóság ide vagy oda

2012. április 11. 16:58

Orbánéknak matekozniuk kell.

2012. április 11. 16:58
Golovics József
Leviathán blog

„Egyesek számára már valószínűleg unalmas a mondás, hogy »nem azért adtak a választók 2/3-os felhatalmazást a Fidesznek, hogy az ennek birtokában meghajoljon a kisebbség akarata előtt«, ám biztosak lehetünk benne: az állampolgárok jókora hányada gondolkodik így. Ők pedig mi mást várnának a kormánypárttól, minthogy egy olyan személyt költöztessen be a Sándor-palotába, aki az általuk képviselt irányvonalat fogja reprezentálni.

Ezen választók részéről érthető lenne a kormánytól való elfordulás, ha az egy független - kifejezőbben szólva: nem fideszes - jelölttel próbálkozna. A hatalmon lévőknek ugyanakkor azzal is számolniuk kell, hogy egy másik réteg pont az elnöki intézmény méltóságának - vélt - megsértése miatt vonná meg a bizalmat tőlük. Azt azonban, hogy melyik tábor van többségben a jobboldalon belül, az én pozíciómból lehetetlen megmondani.

Ettől függetlenül viszont kijelenthető, hogy a képlet egyszerű: Orbánéknak matekozniuk kell. Persze lehet mondani, hogy az elmúlt két évben a miniszterelnök és köre talán pont ebben muzsikált kifejezetten gyengén, ám immáron 2014-hez közeledvén nekik is érezniük kell: létfontosságú, hogy helyesen mérjék föl döntéseik szavazómozgásra gyakorolt hatásait. Ellenkező esetben ugyanis egy rossz választás könnyen megbosszulhatja magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2012. április 12. 11:29
100%-os támogatottságú ember nincs, ezért annak is csak retorikailag van értelme, hogy a köztársasági elnök a nemzet egységét testesíti meg.
slomovicz
2012. április 11. 22:56
Megmondom mi lesz itt vörösfasiszták. Megeszitek amit főztetek. Nem szabad a napra menni egy balos szar bandának , ha annyi vaj van a fejükön mint ezeknek.
balbako_
2012. április 11. 18:06
Nincs független jelölt eddig sem volt. Göncz az SZDSZ embere, Sólyomra rámondták, hogy Fideszes, Mádl Ferencre is. Rövidesen megtudjuk ki lesz, de a név kitöltése nélkül a cikkek már elkészültek. Pártkatona, fidesznyik, alkalmatlan. Ettől még lehet a világ legjobb köztársasági elnöke, ezzel meg nem kell foglalkozni.
drkovax
2012. április 11. 17:29
És ki "független" ? Mert ha megválasztanák, másnap már Vizi E. Sz. sem számítana annak, legfeljebb, ha Demszkyt jelölnék vagy Konrád Györgyöt. Hamis dilemma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!