Zavarban a hazánkkal szemben is oly könnyen ítélkező véleményvezérek

2012. április 14. 10:49

A más országok populizmusaira roppant érzékeny, oly könnyen ítélkező francia véleményvezérek zavarban vannak.

2012. április 14. 10:49
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Ha már Le Pen: a francia belpolitikán messze túlmutató tanulság, hogy az idei elnökválasztás fő érdekessége nem a küszködő Sarkozy és a Dominique Strauss-Kahn kiesése után jobb híján kiválasztott (még miniszteri tapasztalattal sem rendelkező) Hollande, hanem a két szélsőség szereplése. A felmérések szerint a franciák legalább egyharmada voksol majd az első fordulóban az apjánál modernebbre fazonírozott, de azért a francia xenofóbia tüzét őrző Marine Le Penre és a szélsőbal új sztárjára, Jean-Luc Mélenchonra.

Utóbbi mintha Thürmer Gyula és Szanyi Tibor keveréke lenne: vörös zászlók és, khm, faék egyszerűségű kommunikáció. Gazdasági gondok? »Fizessenek a gazdagok!« Hitelességi válság a politikában? „Menjenek el mind!« Kuba? »Nem diktatúra.« Ellenszenves egy újságíró? »Szemétláda.« És a stílus sokaknak tetszik. A Bastille-nál egy hónapja százezer ember tapsolta a tehetséges szónokot, aki kijelentette: »Mi vagyunk a vörös zászló«, majd népével együtt ökölbe szorított kézzel énekelte az Internacionálét.

A más országok populizmusaira roppant érzékeny, oly könnyen ítélkező francia véleményvezérek zavarban vannak. Stílusváltása miatt Marine Le Pen kevésbé megfogható, Mélenchonhoz pedig özönlenek a Hollande-dal elégedetlen szocialista - azaz elvben haladó, toleráns, humanista, stb. - szavazók.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robinzon Kurzor
2012. április 14. 20:30
"Utóbbi mintha Thürmer Gyula és Szanyi Tibor keveréke lenne: vörös zászlók és, khm, faék egyszerűségű kommunikáció." Persze, kinek mi jut erről eszébe. Lehetne akár Orbán és Lázár keveréke, vörös helyett narancs zászlók és pont ugyanaz a faék egyszerűségű kommunikáció.
Talibán
2012. április 14. 12:45
A francia is "kiválasztott nép".
pierre bayle
2012. április 14. 12:27
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=276175455801227&set=a.113705488714892.26871.100002263241546&type=1&theater Lehet-e szélsőséges valaki, akinek ilyen jó plakátja van?
pierre bayle
2012. április 14. 12:20
Mélenchont nem nevezném szélsőségesnek - kemény, baloldali újraelosztó programot visz, s jelöltsége nyilván arra szolgál, hogy a várható Hollande-győzelem után pozicionálja a balt. Erejét az adja, hogy a valódi balszél - a két trockista jelölt - kampánya igen gyenge (összesen visznek vagy 2%-ot), illetve hogy a hollandisták egy része is szívesen megküldi egy szimpátiaszavazattal, tudván, hogy nem nyerhet. MLPen meg szerintem nem áll különösen jól - kész csoda, hogy Toulouse után sem lendült fel túlzottan, de nem. Mindegy, az a lényeg, hogy Sarko out, aztán majd alakul...:-))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!