Halott merev lemezek

2012. március 06. 18:30

A Népköztársaság állambiztonsági adattárának számítógépes adattároló mágnesszalagja most sem hozzáférhető; az ok politikai szoftverhiba.

2012. március 06. 18:30
Szabó Béla István
Gondola

„Az úgynevezett digitalizált világ az örökléttel egyenértékű sok mindenki szemében. Mert hiszen  akármikor, akárhol, akármihez hozzáférhetünk a HÁLÓn, az ott van és ott lesz! A könyv, a papír elég, víz emészti el, penész falja föl –, mennyivel jobb a numerizált halhatatlanság!


A régi magyar irodalom professzorától hallottam, olvastam először a „le/bedigitalizált világ” mulandóságáról. Mert azt tudjuk, hogy a fél évezrednél vénebb könyvek máig kitűnő állapotban vannak; jól őrzik tartalmukat. A közelmúltból pedig csak egy ismert példa: a Népköztársaság állambiztonsági adattárának számítógépes adattároló mágnesszalagja elég nehezen volt leolvasható –, az már más kérdés, hogy most sem hozzáférhető; az ok politikai szoftverhiba. De, Kedves Olvasó, Ön el tud olvasni hirtelenjében egy 5 1/2-es floppyn őrzött szöveget?

A nemzeti örökség digitalizálható részét –, nem minden az,; a többség valamilyen módon igen –, meg kell őriznünk és hozzáférhetővé kell tennünk. Nekünk, magyaroknak, de nem csak a magyarok számára, hanem mindenkinek. Más nem fogja elvégezni ezt a feladatot.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szbi
2012. március 07. 20:28
Kissé szomorú vagyok saját marhaságom miatt. Idekevertem a párt-titkosrendőrállam ügyét, mágnesszalagok képében huhogó - üdvözlöm az itt huhogókat - élő múltat. A gondolán közreadott szövegemnek nem volt lényeges része. Az viszont igen, hogy mi legyen a magyar kultúrális értékek tömbjével, a digitalizálásukkal, közredaásukkal, a MaNDA művelettel, stb. Szakkérdés: floppy, stb.: ez publicisztika. Abban az a Horváth Iván becslése szerinti adat sem szerepl, hogy az egész - AZ EGÉSZ - digitalizált korpusz - minden írás, kép és hang - MINDEN - ma becsült terjedelme 3-4 petabájt. Ha kézben van, ekkora adattönmeg(ecske) kezelhető. Csak meg kellene csinálni. Az ávós-lelkületűeket pedig kicsinálni.
imres
2012. március 06. 20:35
Nem kellett volna belekeverni a mágnesszalag, floppy és hasonló szakmai kifejezéseket. Sokat ront a szerző tudatlansága a mondanivalón. Ja és hogy miért nem 1000 gigás háttér vinyón van az anyag? Mert akkor még csak 9 vagy 27 MB-os merevlemezek léteztek és a mágnesszalagok. Ott rekedt meg a dolog, hogy a lassan, de végérvényesen porladó mágnesszalagokat nem mentették át modern, időállóbb tárolóra. Amúgy a felvetéssel egyetértek, bár én azt javasolnám, hogy: Várjuk meg, mit lép a Fidesz ebben az ügyben. Nekem az előjelek azt mutatják, hogy az LMP javaslatának leszavazása még nem a végső szó. Én is fontosnak tartanám a a nyilvánosságot, de még fontosabb számomra, hogy az teljes körű legyen. Ne csak a kishalakra csapjon le a nyilvánosság megvetése, hanem a rendszer haszonélvezőire és működtetőire is. Tudom, sokaknak mindez ismétlés, hiszen néhány nappal ezelőtt ugyanezt leírtam. Mindenesetre én optimista vagyok és reménykedem abban, hogy a Bibó-Göncz per iratait vagy Gyurcsány kinevezésének indoklását (MSZMP PB:1988.12.27, KISZ KB titkár) is elolvashatom... valamikor.
kjkj945
2012. március 06. 18:59
Teljesen mindegy mindkettő elavult. Miért nem 1000 gigás háttér winyora tették?
nyugi
2012. március 06. 18:51
Nomármost: merev lemez, vagy mágnesszalag?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!