Százéves recept önkormányzatoknak

2012. március 30. 16:47

Teremtsük újra az önkormányzatok hosszú lejáratú finanszírozását szolgáló régi-új intézményt, a községi kötvényt!

2012. március 30. 16:47
Bethlendi András
Pénzügyi Szemle Online

„Az 1990-es évek második felében kialakult hazai jelzáloglevél-piac és refinanszírozási modell gazdasági működése és jogi szabályozása gyakorlatilag a közel 130 évvel korábbi rendszer korszerűsített változatának tekinthető. A korabeli jelzáloglevél modellhez szorosan kapcsolódott a községi kötvények intézménye, melynek a mai megfelelőjét nem alakították eddig ki, pedig gazdasági szükségszerűsége jól látható.A Magyar Nemzeti Bank - 2012. februári közleménye alapján - a hosszú lejáratú banki finanszírozási rendszer fejlesztése érdekében egy univerzális jelzáloglevél-kibocsátói struktúra felé történő elmozdulást szorgalmaz, mely véleménye szerint hozzájárulhat egy hatékonyabb jelzáloglevél-piac kialakulásához. Az univerzális jelzáloglevél-kibocsátói struktúra azt jelenti, hogy nemcsak a specializált jelzálogbankok, hanem meghatározott jogi és minőségi követelmények teljesülése esetén a kereskedelmi bankok is kibocsáthatnak jelzálogleveleket.Az MNB kezdeményezése jó alkalmat teremt a változtatásokra. Amennyiben a szabályozók amúgy is hozzányúlnak a jelzálog-hitelezés intézményi és jogszabályi szerkezetéhez ezt az alkalmat célszerű lenne kihasználni arra, hogy újra megteremtsék az önkormányzati szektor hosszú lejáratú finanszírozását szolgáló régi-új intézményt, a községi kötvényeket is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. március 31. 10:00
http://hu.wikipedia.org/wiki/1912 Nincs benne sem önkormányzat, sem recept. A 3300 kis államot kellene az országban megszüntetni. Kövessük Magyaryt.
vero1_
2012. március 31. 09:38
azzal polgármesternek el kellene számolni + nem lehet belőle kisebbséget finanszírozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!