Vétkeinkről

2012. március 25. 09:44

Nem tudom, honnan ered Szlovákiában ez az értelmetlen magyargyűlölet, de nagyon mély gyökere van, kevés kivételtől eltekintve nem képesek minket, magyarokat partnerként elfogadni.

2012. március 25. 09:44
Aich Péter
Felvidék Ma

„Aligha vitatható, hogy az a politikai párt, amely Szlovákiában a szlovák-magyar együttélést kívánja pátyolgatni, az érdekeket egyeztetni, szép, nemes gondolatból indul ki. Csak sajnos nem veszi észre, hogy ez nem működik, egyirányú ez az út. Volt már az együttélést programként kitűző párt, de nacionalistának bélyegezték – anélkül, hogy bárki meghatározta volna, mi is tulajdonképpen az a nacionalizmus. Elég volt, hogy a magyarok érdekeit kívánta védeni. S akadt akkoriban politikai hozzáállás szempontjából más jellegű magyar párt is, miközben mindegyik – el kell ismerni – elnöke személyiségének pecsétjét viselte magán.

A szlovákok gyomrát akkor elsősorban Duray feküdte meg, leginkább azért, mert gyakran a kés élén fogalmazott, s ezt könnyebb volt kiforgatni és támadni. Pedig ha jobban belegondolt az ember, többnyire mégis igazat kellett adni neki. És kevesen értékelték, hogy amikor a három párt egyesült, a jobb elfogadhatóság érdekében képes volt a háttérbe vonulni. E képesség hiánya miatt bomlott meg ez az egység olyan naiv elképzelés mentén, hogy ha nem nemzetiségi, hanem politikai elv alapján alakul egy hibrid politikai párt, akkor működni fog a szlovák-magyar együttműködés, s hogy akkor a magyarok elfogadhatóbbak lesznek. Ez olyan naiv, mintha a kommunizmust az ötvenes években akarták volna egy bársonyos forradalommal megdönteni: ha nem érettek a társadalmi föltételek, képtelenség a társadalomban bármit megvalósítani.

Nem tudom, honnan ered Szlovákiában ez az értelmetlen magyargyűlölet, de nagyon mély gyökere van, kevés kivételtől eltekintve nem képesek minket, magyarokat partnerként elfogadni. S az a kevés kivétel, bármennyire tisztességes, mégsem fog magyar fejjel gondolkodni, magyar szívvel cselekedni. Ha körülnézünk a világban, más országok kisebbségei sem tudnak nagyobb pártba integrálódva nemzetiségi problémákat megoldani. Egy makaróni párt csak populizmussal, ígérgetéssel, vezetőik karizmájával képes – ideiglenesen! – szavazatokat gyűjteni. Vagy a kisebbség fokozatos integrálódásával, a többségbe való beolvadásával, amikor a kisebbségvédelem már csak látszólagos intézkedésekre szorul, s így a többség számára is elfogadhatóvá válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2012. március 25. 22:36
Ne kerteljünk! Nem sok nyavalyásabb, pitibb és alamuszibb náció van Európában a szlováknál. Piszok Európa körme alatt. Sunyi egy népség, és amíg szükséges, tud úgy tenni, mintha háromig sem tudna számolni. Azután, ha a körülmények (nem az ő saját emberségük, hanem a körülmények) úgy alakulnak, akkor nagyon megvan a magukhoz való eszük. Nem több, csak annyi, hogy miként húzzanak hasznot a körülmények adta lehetőségből. Már maga az, hogy nem vesztes, hogy nem bűnös népként kerültek ki az I. majd a II. világháború után a kavarodásból, miközben Tiso vezetésével, Hitler első náci csatlósaként, tettek meg mindent, amit a Harmadik Birodalom elvárt, már az maga egy politikai paradoxon. Az újjáalakuló Csehszlovákiaként, a győztesek mellé lettek beosztva, most pedig a legelső adódó alkalommal, a cseheket is átbaszták. Ha adódik, gátlástalanul pimaszak és aljasak tudnak lenni. (Hogy mennyire jellemtelenek, bizonyítja az utóbbi néhány év történése, az önállóságuk utáni összes ténykedés. Címer, történelem kezelése, népzene, kulturális örökség). Mellesleg, sokáig, éppen azért, mert kis szar egeret játszottak, nem figyelt senki az aljasságukra. Legalább 200-250 év óta nyeszetelték a magyarság alatt az ágat, míg végre megismertük őket. Hamarabb kellett volna. Kb. akkor, amikor a franciák irtották a bretonokat, meg a normandiai vikingek maradványait, amikor hatalmi szóval elvették a nemzetiségüket, a nyelvüket. "Franciát" csináltak mindenkiből. Sajnos, nekünk akkoriban, Mohács után, megvolt a saját problémánk...na meg, a lovagiasságnak nevezett maflaságunk is közrejátszott abban, hogy most Kosicének hívják Kassát és Bratislavának Pozsonyt.. Mohács előtt pedig a nemzet-fogalom még gyakorlatilag ismeretlen volt. Nekünk mindig a saját kárunkon kell tanulni??!
Hatodik Béla
2012. március 25. 21:55
Az a rossz üzlet, amit Szvatopluk kötött, lehet, hogy az az oka mindennek...
Akitlosz
2012. március 25. 20:22
1. Száz éve másfél millió szlovák élt a Felvidéken, ma háromszor annyi. Vajon hogyan? No nem a szaporaságuk egetverő, hanem a magyarok hajlamosak sajnos igencsak az asszimilációra. Mivel tehát a mai szlovákok legalább kétharmadának vannak magyar felmenői is minden adott egy kis családon belüli konfliktushoz. 2. Magyarországtól jó sok ország szerzett területeket, de Szlovákia az egyetlen közülük, amelyik teljes egészében volt magyar területen fekszik. Tehát ha valami módon a Trianoni döntés semmissé válna, akkor Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Románia, Ukrajna csupán területeket veszítene, de az önálló államiságuk ettől nem kerülne veszélybe. Ellenben Szlovákia a létalapját veszítené el. Ez a magyarázata, hogy mindenki másnál jobban tartanak a magyaroktól.
magnamater
2012. március 25. 17:30
A gyűlölet eszköz a rabláshoz, szerzéshez, meg a gyilkossághoz:ha szeretnék a másikat, nem tudnák kirabolni, megölni, javait megszerezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!