Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A liberális kétségbeesésről: a fejetlen óriások

2012. február 24. 11:24

Egyetértek Aristoval abban, hogy a mai európai balliberalizmus a marxizmus és a liberalizmus frankfurti összeházasításából ered.

2012. február 24. 11:24
Shenpen
Konzervatórium

„Tökéletesen egyetértek Aristoval abban, hogy a mai európai balliberalizmus a marxizmus és a liberalizmus frankfurti összeházasításából ered, és alapvetően azért zúdul a magyar kormányra össztűz, mert ebből az ideológiai képből erősen kilóg, sokkal inkább, mint a kilúgozott, eltársutasodott európai jobbközép - tisztelet a kivételnek! Szeretném viszont azt hangsúlyozni inkább, ami ennek az ideológiának a legfontosabb gyakorlati következménye lett: az állam mindenért felelős (szocializmus), az államért viszont senki sem felelős (liberalizmus). Az állam tehát fejetlen óriás. Alapvetően ezzel az abszurdummal megy szembe a kormány. Hogy jobb megoldást tudnak-e találni, az még kérdéses, de úgy tűnik, a problémát magát legalább felismerték. (...)

A modern európai balliberalizmusnak ezt úgy sikerült kombinálnia, hogy egyfelől szocializmus - szociáldemokrácia van, az állam szabályoz, szolgáltat, osztogat, adóztat és eladósit, ugyakkor jó liberális stílusban az államot olyan kevéssé kell kormányozni, amennyire csak lehetséges, és olyan kevéssé autoriter módon, amennyire csak lehetséges: fékek, ellensúlyok, egyeztetés, kompromisszumok... szóval, egy nagy közös hajóban evezünk, de kapitány, az nincs.
 
Eredménye: a hatalmasra hízlalt, sokat költő és elég sok mindenbe beavatkozó állami óriásbürokrácia fejetlen óriásként tántorog, önmozgás vezérli, nem szab neki senki sem irányt, sem utat, sem méretet, sem mértéket, mert az csúnya autoriter dolog lenne. Ez pedig egyértelműen a csőd receptje. Régen agyaglábú óriásokról beszéltünk, ma el kell kezdeni fejetlen óriásokról beszélni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. február 24. 16:27
Igen, ez a klasszikus félműveltség, mely a legveszélyesebb - szokták mondani. Bár AZT HISZEM, itt a párhuzam állítása már eleve elhibázott. Az állam végső soron a közösségi szolgáltatások intézményesülése, mellyel a leghatékonyabban működhetnek azok a funkciók, melyek egy modern (és kevésbé modern) társadalom fenntartását és fejlődését biztosítják. Ebből a szempontból az a kérdés, hogy az egyes gazdasági-társadalmi fejlettségi szinteknek mennyiben felelnek meg egy adott állami struktúra kialakításának ideológiai feltételei. A felelősség kérdése mindig a hatalom fenntarthatóságra vonatkozik; arra, hogy az uralkodó érdekcsoport, milyen mértékig építheti be az állam - közösséget szolgáló - tevékenységébe a maga külön érdekeit. Ha nem sikerül maradéktalanul teljesíteni a legfontosabb elvárásokat, akkor a felelősséget oly módon vállalja, hogy - megbukik. A szocialisztikus állam ezt az érdekközösséget a lehető legszélesebb körben - a "munkásság, parasztság" - a tulajdontól függetlenítettek körében próbálta kialakítani, és az államiság intézményeivel tartósan rögzíteni. Ez "szép és jó", csak nem versenyképes. Ezért megbukott, és átadta a helyét kb. (mondjuk, hagy ne kelljen definíciót kitalálnom rá) egy, korlátozottan szabadversenyes, régebben állammonopolista kapitalistának hívott formációnak, mely viszont nem akar lemondani a közösség minden egyes tagjának a valamilyen szintű közreműködéséről. ENNEK legalkalmasabb politikai, hatalmi formációja a liberalizmus. Mindez lehet, hogy erősen pontatlan (félműveltség….), de egy biztos: az ideologikus különbségek NEM az állami felelősségvállalásban csúcsosodnak, ezért az ebből kiinduló Szerző "elmélete": tévedés. Annál is inkább, mert ettől még lehet nagy, és lehet kicsi is az állam a gazdaság teljesítőképessége függvényében, tehát NEM a fenti két "ideológia" mesterséges házasítása okozza az ebből adódó feszültségeket, hanem valami egészen más, a gondolatoktól, elméletektől független, de a fizikai valóságra visszavezethető tényhalmaz…(mondjuk szintén ne kelljen definiálnom…) Tehát e látszatelméletről szóló eszmefuttatás egyszerűen azt célozza, hogy a MAGÁT baloldalinak, VAGY (!) liberálisnak mondott elméletek híveit lehetőleg a politikai porondról diszkvalifikálja…
füst
2012. február 24. 15:37
Az a qrva internet tönkretette a balos véleménymonopóliumot, most meg ezek a senkiházi jobbosok is megjelenhetnek, mint létező alternatíva. Szégyen:-)))
lastres
2012. február 24. 12:30
Buta cikk. A hazai kategóriákat próbálja ráerőltetni az Európai dolgokra. Európában a liberálisok éppen hogy az állam csökkentését szokták követelni. Meg az egyeztetés lesajnálása is árulkodó: nyilván az a jó államvezetés, amit a Fidesz csinál, hogy mindenki kussol, én meg államosítok mindent és szétosztogatom a haveroknak. Hát ez remek alternatíva, hol lehet rá szavazni? :)
Necoure Yamakee
2012. február 24. 12:12
Azért az mindenképpen figyelemre méltó, hogy ha egy pici kritika is érkezik a libsi mocsokról, azonnal beindul a gépezet, a hiénák nyomkodnak, elsőként kommentelnek, hörögnek, fölényeskednek itt, egy vállaltan nem liberális oldalon. Pont ahogy ezt ebben a két cikkben meg is írták a kiürült táras véleményterroristákról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!