Liberalizmus vagy halál

2012. február 18. 11:18

Nekünk, akik a rendszerváltástól az SZDSZ bukásáig a politika szereplői voltunk így vagy úgy, nincs már dolgunk egy majdani liberális pártban.

2012. február 18. 11:18
Horn Gábor
Horn Gábor
Népszabadság

„Nem szeretném megbántani, így szót sem vesztegetnék azokra a zárványszerű pártsejtecskékre, amelyek valamiképp vinnék a lángot, de és/vagy intellektuálisan gyengék, a kapitalizmus rendszerét nem értik, amit értenek belőle, azt pedig sokszor nem szeretik. Liberálisok sok szempontból (leginkább elismerésre méltóan toleráns életmódattitűdjük miatt), de könnyen ott lelhetjük őket a szélsőbaloldali világperformance-ok valamelyikén.

A Gyurcsány Ferenc gründolta mix már problémásabb. Ők mindent akarnak: azaz nem akarnak semmit sem. Mondják: mi vagyunk a modern szociáldemokrácia, a jelen idejű liberalizmus, az európai konzervatív eszmék autentikus gyűjtőpártja. Ha egy efféle formációt a politika porondján eddig ismeretlen emberek hívtak volna életre, akkor se lehetne válasz azoknak, akik valódi liberalizmust szeretnének Magyarországon, akik a társadalmi igazságosságot nem az egyéni szabadság, nem a szabadpiac kárára valósítanák meg.

Ám sajnos a formáció vezetője az a politikus, aki szívós munkával hiteltelenítette a baloldal pártját, ő maga a jelképe az amerikai komikusi szólásnak, miszerint „ezek az elveim, ha nem tetszik, van másik”, és szűkülő rajongótáborán kívül nincs és nem is lehet hitele sehol, a liberalizmus képviseletére („elég a reformblablából”) végképp nem. Kíméletből nem mennénk végig harcostársai kacskaringós politikai életútján, csak halkan megjegyzendő, hogy a Göncz Árpád ellen többször ordenáré mód kifakadó Debreczeni József vagy az oktatási deszegregációnak esküdt ellenségeként megismert Tatai-Tóth András vagy a korlátok nélkül cigányozó miskolci főrendőr mellé elsőként álló Szűcs Erika szociális miniszter nehezen képzelhető el, amint liberális voksokat gyűjt – és ez nagy szerencséje annak, aki valódi liberalizmust szeretne a közpolitikában.

Annak érdekében, hogy a következő Országgyűlésben legyen liberális erő, a fiataloknak be kell jönniük a politikába. Azoknak is, akik inkább mennének. Nem csak onnan, az országból is: adjanak maguknak, mindnyájunknak egy esélyt arra, hogy ne csupán Hegyeshalmon túl lehessen nyugati levegőt szívni.

Tudják, merjék, és tegyék – sikerülni fog.

Valaha – a most a kormányzó erők által megtagadott – demokratikus átmenet valódi sikertörténet volt. Minden áldozat és kompromisszum dacára az: hiszen hirtelen egy diktatúrából szabad, demokratikus országgá vált Magyarország.

Nekünk, akik onnantól kezdve az SZDSZ bukásáig a politika szereplői voltunk így vagy úgy, nincs már dolgunk egy majdani liberális pártban. Legfeljebb szavazhatunk rá, s elmondhatjuk, hogy mi miként rontottuk el valaha, mi miért nem sikerült, ha efféle tapasztalatokra kíváncsiak az új erő képviselői.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 372 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajjaj
2012. február 19. 20:22
Van itt közöttünk egy potenciális , enyhén mondom, gyilkosságra felbujtató alak. Igen , az aki Orbánt akarja a Dunába lőni. A másik kedvence : http://www.google.hu/#sclient=psy-ab&hl=de&site=&source=hp&q=A+liberalizmus+nem+egy+dogma%2C+amit+k%C3%B6vetve+liber%C3%A1lis+lehet+valaki.+%C3%8Dgy+vall%C3%A1st+lehet+gyakorolni%2C+de+liberalizmust+nem.+A+liberalizmus+gondolkod%C3%A1sm%C3%B3d.+&pbx=1&oq=A+liberalizmus+nem+egy+dogma%2C+amit+k%C3%B6vetve+liber%C3%A1lis+lehet+valaki.+%C3%8Dgy+vall%C3%A1st+lehet+gyakorolni%2C+de+liberalizmust+nem.+A+liberalizmus+gondolkod%C3%A1sm%C3%B3d.+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=12&gs_upl=28881l28881l0l34527l1l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=5eb631839f2a1914&biw=1920&bih=890 A Google szerint már 371-szer írta le a " spontán" bölcseégét. Ezek a liberálisok !
Obulus
2012. február 19. 20:09
Megértem az indulatod, de az indulat rossz tanácsadó. Megakadályozza a tisztánlátást. Persze nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi a liberalizmus. Talán könyvnyi terjedelemben meg lehet közelíteni, filozófiai munkákat lehet róla kötetszámra írni és lehet, hogy mégsem jutunk közelebb a lényegéhez. A liberalizmus nem egy dogma, amit követve liberális lehet valaki. Így vallást lehet gyakorolni, de liberalizmust nem. A liberalizmus gondolkodásmód. A dolgokra, problémára nem a sztereotip választ adja, hanem körüljárja, megvizsgálja több oldalról és ezeket egyesítve mond véleményt. Tehát sokkal teljesebb, körültekintőbb gondolkodást képvisel. Akármiről beszélünk, pl. vegyük például a homoszexualitást. Az antiliberális konzervatívok azt mondják, hogy buzik, vagy buzipártolók a liberálisok. A helyzet viszont az, ha liberális szemmel nézem ezt a problémát, akkor tudom, hogy homoszexuálisok mindenhol vannak, minden országnak, népnek kb. 4%-a homoszexuális. Független attól, hogy milyen vallású, milyen foglalkozású, milyen iskolázottságú a társadalom többsége. A nagyon konzervatív vallásos családban is ugyan úgy előfordul a homoszexualitás, mint egy szabadelvű nyitott családban élőknél, csak az elsőben titokban tartják, elfojtják, ezzel lelki válságot okoznak, a másiknál meg nem titkolják, láthatóvá válik, elfogadják, hogy ez van, változtatni úgy sem lehet rajta.
kukagyerek
2012. február 19. 12:33
"...nincs már dolgunk egy majdani liberális pártban." --------------- Ez érthető is. Nincs már mit széthordani.
trust
2012. február 19. 10:46
Nocsak megszólalt a "Nem azt mondták Feri, azt mondták menj a pics...ba! Ejnye kedves liberális pajtás, talán nem kellett volna elkúrni, akkor most ti lennétek a (parkett) parlament ördögei, így viszont álljatok megint Feri mögé, hátha juttok valamire. Bár az ábra szerint ti már csak a gödörbe, de hátha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!