Mi téveszthette meg Scheppele professzort?

2012. február 14. 10:14

Az ellenzéki kétharmadhoz már csak egy koherens program és az ezt képviselő hiteles vezető, valamint a megfelelő társadalmi támogatottság hiányzik.

2012. február 14. 10:14
Fodor Csaba
MNO

„Természetesen senkit nem érdemes azzal vádolni, hogy érdekelt lenne Scheppele professzor szándékos félrevezetésében, néhány kommunikációs trükk viszont könnyen megtéveszthette az amerikai jogtudóst. A választójogi reform kapcsán pl. először éppen baloldali elemzők vetették fel, hogy az egyfordulós rendszer összefogásra készteti a stratégiai partnerségben együttműködő pártokat az egységes ellenoldal legyőzése érdekében. Ezzel szemben a korábbi választási eredményekre épített modellszámításaikat már nem az előbbi módszertani alapvetés szerint készítették el. Azt is állították, hogy az új választókerületi térkép azért rossz, mivel az ország bizonyos térségeiben csak a jobb- vagy baloldal lehet erős, a kormánypárt pedig ennek tudatában »szándékosan« alakított ki »több jobboldali« választókerületet. A 2010-es voksolás viszont éppen azt bizonyítja, hogy országosan a Fidesz, de különösen a korábban jórészt szocialisták által képviselt észak-magyarországi régióban (új pártként) a Jobbik MSZP-vel szembeni megerősödése miatt hitelesség és bizalom híján, függetlenül a választókerületi kiosztástól, el lehet veszíteni egy választást.

Sokan azt is számon kérik a kormánypárton, hogy a választási rendszer nem lett egyszerűbb. Kétségkívül, a nem jól funkcionáló területi listák megszüntetésének pozitív hozadékát könnyen korlátozhatja az országos listán összeadódó listás szavazatok, a töredékszavazatok, továbbá a nemzetiségi- és a külhoni voksok nehéz átláthatósága. Ennek ellenére azt a közéleti szereplők jelentős része elismeri, hogy megfelelő társadalmi támogatottság mellett a jövőben egyszerűbb lesz kétharmados többséget szerezni. A »rendszerváltás« alkotmányának visszaállítását sokak szerint »minden bizonnyal« megvalósító ellenzéki kétharmadhoz tehát már csak egy koherens program és az ezt képviselő hiteles vezető, valamint a megfelelő társadalmi támogatottság hiányzik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. február 14. 14:36
"""(3) Az ügyészi szervezetet a legfõbb ügyész vezeti és irányítja, kinevezi az ügyészeket. A legfõbb ügyész KIVÉTELÉVEL az ügyész szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.""" """Polt Péter (Budapest, 1955. szeptember 6. – ) jogász, ügyész, egyetemi oktató, 2000–2006 között, valamint 2010-től Magyarország legfőbb ügyésze.""" Ne is menjünk tovább a fideszAlkotmány elemzésében ennél tovább! 2017.-ben Polt Péter 62 éves lesz.....
huttinger
2012. február 14. 14:15
"""(3) A büntetõeljárás alá vont személynek az eljárás minden szakaszában joga van a védelemhez. A védõ nem vonható felelõsségre a védelem ellátása során kifejtett véleménye miatt."""" Akkor most mi van azzal, hogy az ügyvéd nem lehet ott az első 24 órában a gyanúsítotti kihallgatáson?
drieno
2012. február 14. 11:47
most nem azért, de egy tudósnak bármilyen tudományágbéli legyen is, nem illene előbb a forrást, magát a szöveget megvizsgálni, és csak aztán véleményt nyilvánítani? vagy mert a vásárhelyi maris megmondta, hogy ez van, akkor az már szentírás, és felmenti a professzor asszonyt az eredeti szöveg tanulmányozásának kötelezettsége alól?
marós
2012. február 14. 11:44
Ellenzéki kétharmad? Olyan nincs, mert a kétharmad az kormányoz, különösen ott nincs, ahol az ellenzéket (zömben) a bukott, korupt, országromboló politikusok vezetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!