Több legyen, mint elitváltás

2012. január 10. 11:44

Nem engedhetjük, hogy csupán egy újabb elitváltás történjen. A fennálló hatalmi viszonyokat megkérdőjelező, tudatosan befogadó, sokszínű, önkritikus és egalitárius mozgalmakat kell építenünk.

2012. január 10. 11:44
Udvarhelyi Éva Tessza
NOL

„Nézzük meg, hogy az elmúlt hónapok tüntetésein kik szólaltak meg a színpadon, kik nyilatkoztak, és kik vettek részt a tüntetéseken, egyeztetéseken. Először is, kevés női aktivista jelenik meg vezető szerepben. És ez nem azért van, mert a nők nem vesznek részt ezekben a mozgalmakban. A férfidominancia annak az eredménye, hogy a szervezetek nem fektetnek hangsúlyt a nemi egyenlőségre, a nőket nem biztatják, hogy álljanak ki a színpadra, és képviseljék a közösség álláspontját. Azzal, hogy szinte csak férfi áll a színpadon, a fennálló rend termelődik újra.

Hiányoznak a színről a cigány származású magyarok is, akik pedig az elmúlt 20 év társadalompolitikájának legfőbb áldozatai. Akik nagy része mélyszegénységben él. Ami még fájóbb: a cigányok nemcsak a színpadokról, hanem az aktivisták közül is hiányoznak. A hazai baloldali mozgalmakban ma hiányzik a koncentrált törekvés arra, hogy a cigányság társadalmi elszigeteltsége legalább az alternatív közéletben megváltozzon. Nincsenek jelen a szegénységben élő emberek sem, akik az Orbán-kormány intézkedéseit a leginkább megszenvedik. (...) Ha a baloldali mozgalmak nem képesek a szegény emberekre aktív politikai cselekvőként tekinteni, személyüket és igényeiket a munkába tevőlegesen bevonni, akkor soha nem indulhat el valódi változás.

A szerveződés folyamata éppen olyan fontos, mint a célok kimunkálása. Ha ez a folyamat kirekesztő és egyenlőtlen, akkor az eredmény is az lesz. A baloldali mozgalmaknak el kell kezdeniük valóban demokratikusan működni! Oda kell figyelni rá, hogy a terep – egy szervezési találkozó például – elérhető és befogadható legyen különböző iskolázottságú és kulturális hátterű emberek számára is. Meg kell tanulni egyenlőbben elosztani a hatalmat, az erőforrásokat és a lehetőségeket a mozgalmakon belül is. Le kell mondani egy-egy szereplési vagy szervezési lehetőségről mások javára. Ha nem így teszünk, akkor azt a világot teremtjük újra, ahol a hatalom jellemzően a fehér középosztálybeli férfiaké. Akkor miben fog különbözni az új világ a régitől?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MakkA
2012. január 11. 08:16
Hiányoznak a színről a cigány származású magyarok is, Hiányoznának? Győzike, Kolompár, Sztojka nem elég? Szerepelnek ők eleget. Mindennap ott szerepelnek a hírekben (nem jár a hév, vonat a kábelek megrongálása miatt). ma
Fedor
2012. január 10. 15:25
Nem tudom, milxen tüntetéseken járt a szerző. Amelyeken én voltam, volt női felszólaló is (közel fele az összesnek), meg cigány is, nem is egy.
heima
2012. január 10. 13:20
kilengett a hippi-o-meter
OmegaMale
2012. január 10. 13:00
"Azzal, hogy szinte csak férfi áll a színpadon, a fennálló rend termelődik újra." Feminista "Ha nem így teszünk, akkor azt a világot teremtjük újra, ahol a hatalom jellemzően a fehér középosztálybeli férfiaké." Rasszista+Feminista... Ezt Teszza biztosan az egyik tudatosan befogadó, sokszínű, önkritikus és egalitárius pillantában írta le... Talán a többieknek meg van tiltva, hogy felmutassanak valamit? XD Kontraszelekcióval akarod a feterngőket helyzetbe hozni? Már próbáltátok és nem jött be, dölgött a ló. Még Te sem tudod, hogy mit és hogyan, de már valamit nagyon akarsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!