A többség zsarnoksága és a bárányok

2012. január 04. 12:06

A jogok és intézmények végeredményben és hosszútávon létfontosságúak biztonságunk és szabadságunk szempontjából.

2012. január 04. 12:06
Szlankó Bálint
Komment, hu

„A demokrácia egésze a jogok talaján áll. Ezért a demokratáknak gyakorlatukkal és intézményeikkel nagyon kell ügyelniük arra, hogy a szabadságjogokat - illetve azokat a törvényeket, szokásokat és intézményeket, amelyek ezeket garantálják - megóvják a többség vagy a többség nevében eljáró hatalom arroganciájától és túlkapásaitól. Mert különben az egész demokratikus rendszer alól elvész a talapzat.

Hasonlóképpen, ha a többség vagy a többség nevében eljáró hatalom nem ügyel a kisebbség és az egyén jogaira, ha mindenáron le akarja gyűrni őket, és ezért még arra is hajlandó, hogy azokat a szokásokat, intézményeket, jogszabályokat meggyengítse, amelyek ezeket a jogokat védelmezik, akkor a demokráciát fenyegeti.

Ez még akkor is igaz, ha néha úgy tűnik, ha ezek a fékek és ellensúlyok túlságosan megnehezítik a határozott cselekvést, megnehezítik egy magabiztos kormány számára, hogy kirángassa az ország szekerét a kátyúból. Vannak, akik pont ezzel érvelnek, amikor nekiállnak felszámolni a jogállamot. És persze vannak helyzetek-például egy nagy háború-amikor egy fokig még igazuk is lehet. De vigyázni kell ezzel az érveléssel, mert ezek a jogok és intézmények végeredményben és hosszútávon létfontosságúak biztonságunk és szabadságunk szempontjából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kancsuka
2012. január 05. 09:27
2002-2010-ig a kisebbség gyűrte le brutális eszközökkel a többséget.
ciseaux
2012. január 04. 19:44
Nincs mit tenni, demokrata csak baloldali libero lehet, minden más csak fasszista, retrográd, xenofób, rasszista, stb lehet. Ezt hívják ők "fékek és egyensúlyok"-nak. Ha hagyjuk őket, tesznek is mindenkire egy féket, meg egy ellensúlyt, aztán ha így nem megy a demokráciájuk, akkor kitelepítenek majd, ha az sem megy, irány az archipelago gulag. Ja, és ez mind a demokrácia nevében. Átnevelési programnak is hívják, meg a New-Speak is kötelező lehetne...csak ne hogy a többségben elvesszen a parazita...
slomovicz
2012. január 04. 18:00
Nincs ez igy, rendben. Egy szó sem esik, a betonozásról, meg hogy -az igazi demokrata a Gyurcsány Feri. Kevesellem a a demokrácia, demokrata , demokratikus szavakat is. - néhány feljajdulás, képletes ruhamegtépés- " te tetted ezt király" lehetne benne. :-) A cikkiró, kezdő demokrata.
zöldike
2012. január 04. 17:44
Arroganciával és túlkapásokkal jellemzitek a kormányt – védekeztek, de minek, hisz a napnál is világosabb a feneketlen kártételetek. Bárányok vagytok – igen feketebárányok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!