Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Újrademokratizálás Orbán nélkül?

2012. január 17. 12:46

Amíg Orbán Viktor vezeti a Fideszt, a rendszer újrademokratizálása parlamenti keretek között kizárt. Neki tehát ki kell vonulnia a magyar politikából.

2012. január 17. 12:46
Kerpel-Fronius Ádám
Komment.hu
„El kell tehát fogadnunk, hogy a Fidesz akarata ellenére nem lesz alapvető változás a most szárnyait bontogató berendezkedésen. A kérdés tehát szerintem nem az, hogy hogyan lehetne visszaállítani az 1989-es rendszert, hanem az, hogy miként lehetne átírni a mostanit úgy, hogy azt minden releváns politikai szereplő elfogadja.

Erre még bőven van idő, két és fél év, amit nem szabad elpocsékolni. Főleg a kormányzó pártnak nem, amelynek már tényleg komolyan el kell gondolkoznia azon, hogy hogyan lehetne újra szalonképes a mérsékelt jobboldali szavazók számára, akik 2010-ben bizony nem arra szavaztak, ami most van.

Egy dolog természetesen világos: amíg Orbán Viktor vezeti a Fideszt, a rendszer újrademokratizálása parlamenti keretek között kizárt. Neki tehát ki kell vonulnia a magyar politikából. Most egy pillanatra tegyük félre, hogy ez mennyire valószínű, hiszen természetesen még cseppet sem az, de azt azért csendben megjegyezném, hogy ezt ma már sokkal könnyebben el tudom képzelni, mint akár egy hónappal ezelőtt is.

Tegyük fel tehát, hogy Orbán Viktor kap egy meghívást, hogy a Harvardon nemzetközi jogot tanítson, és elegánsan szögre akasztja a futballcipőt. Egy higgadtabb arc lesz a miniszterelnök, aki egy kétharmados többséggel a háta mögött, módosításokat indítványoz a még friss alkotmányon. Hivatkozhat nemzetközi nyomásra, de a józan észre is, hiszen végül is mindenki megérti, hogy bizony becsúszott egy-két hiba az új szerkezetbe, amit kapkodva csaptak össze másfél év alatt. Még nemzeti konzultációra is lenne idő, vagy arra, hogy tárgyalásokba kezdjenek egy sor társadalmi szereplővel, többek között az ellenzéki pártokkal.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. január 18. 14:22
Számomra igazán meglepő, hogy valaki ekkora badarságot írjon. Az illetőnek a leghalványabb fogalma sincs arról, mit jelent a FIDESZ, mint polgári szövetség. Engem meglep, hogy ezzel alig foglalkoznak a politológusok is. A jelenleg röviden FIDESZ-nek nevezett képződmény egy elég széles szövetség, aminek része, igaz, hogy integráns része legalább 8-10, vagy még több politikai, vagy civil szerveződés. Ha vesszük a szövetséges pártot a KDNP-t, rögtön hozzá kell gondolni a Nemzeti Fórumot, akinek a FIDESZ-en belül is több, mint kétszer annyi képviselője van, mint Gyurcsányéknak lesz. Ezen túl a Kisgazdák egy csapata a Phralipe és egy csomó tömegbázist jelentő szövetséges. Az ősfideszesek nagyon nem szeretik ezeket a köröket, de szükségük van rájuk. Mi az ami az egészet összetartja, illetve ki? Hát Ő Orbán Viktor. Az egész kormánypárt elemeire esne nélküle. Ezért vagy Ő, vagy senki nem képes ezt összefogni. Hát ez a lényeg! Tetszik érteni. Van ám tovább is, az ellentétes érdekű FIDESZ erők. Egymást tépnék szét. Orbán tart köztük rendet. Ezért fontos, és nélkülözhetetlen Ő. Ellene támadni egyenlő a FIDESZ jelenlegi szervezetének szétverésével.
stalin
2012. január 18. 07:28
ki a fasz ez a kerepelő frónius?-honnan szalasztották?-és mi köze a Magyar Alkotmányhoz ?
marós
2012. január 18. 06:31
Orbán, és a Fidesz nem önmagától van, hanem egy politika meghírdetőjeként, amit a választók 2/3-a elfogadott. Akik ezt nem veszik tudomásul, azok az antidemokratikus, szélhámos anarchisták, akiknek egy céljuk van, a hatalmat erőszakkal megszerezni.
Faqtya ezredes
2012. január 17. 20:48
Úgy látszik, ez ilyen univerzális fazon. 'Sokáig nagy volt a felháborodás, komoly emberi jogi vita folyt a kérdés körül, de ez már "elég régóta nem téma" - fogalmazott. A dohányfüst eltűnése viszont több táncos szórakozóhelyen furcsa hatással járt. A füst erős szaga addig minden más szagot elnyomott, utána viszont többen megjegyezték, hogy az izzadságszag hirtelen tisztán kivehetővé vált. "Emberszag lett a diszkókban" - mondta Kerpel-Fronius Ádám.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!