Amerikai konzervatívok szerint Magyarország jogállam

2012. január 17. 10:24

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a vezető amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány új ország-jelentését.

2012. január 17. 10:24
IKSZ
Közlemény

„Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a vezető amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány új ország-jelentését, amely megállapítja: Magyarország jogállam, ahol érvényesül a tulajdon és az ítélkezés szabadsága.

Az elmúlt hetekben számos nemzetközi sajtóorgánumban jelent meg megalapozatlan és egyben valótlan kritika Magyarország demokratikus elköteleződését illetően. Szomorúan tapasztaltuk azt az elfogult és előzetes informálódást nélkülöző kritikaáradatot, ami kitöltötte a jelentős nyugati lapok hasábjait. Ezért is üdítő kivétel a konzervatív, szabad piacgazdaságot kiemelten fontosnak tartó amerikai kutatóintézet elemzése hazánkat illetően.

Az elemzés szerint Magyarországon nőtt a gazdasági szabadság, így e tekintetben megelőzzük Franciaországot, Lengyelországot, Portugáliát, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. Az elmúlt egy évben a magántulajdont, az üzleti, illetve a pénzügyi szabadságot illetően is pozitív elmozdulás történt, eszerint hazánk a 22. helyet érte el a jelentésben szereplő 43 vizsgált európai ország közül. A kutatás szerint hazánkban az átlátható szabályozási környezet rugalmas és hatékony működést biztosít a piaci szektor számára.
 
A Heritage Alapítvány nemcsak gazdasági, hanem jogállami szempontok szerint is vizsgálta Magyarországot. Kitérve a nemrég elfogadott igazságügyi reformcsomagra, a jelentés megállapítja, hogy Magyarország stabil és erős jogállam. Hazánkban a magántulajdon komoly védelmet élvez és a jogállami keretek hosszútávon megteremtik az ország stabilitását, valamint növelik gazdaságunk versenyképességét.

A jelentés megemlíti, hogy Magyarország a 40 évig tartó kommunista uralom ellenére politikailag és gazdaságilag is szabadabb, mint a velünk szomszédos, egykor szintén szocialista irányítás alatt álló országok.

Az alapítvány utal a 2010-es választási eredményekre, ahol megjegyzik, hogy a FIDESZ-KDNP szövetség kétharmados többséget szerzett a Magyar Országgyűlésben, valamint megemlítik, hogy az elmúlt 20 évben Magyarországon stabilizálódott a piacgazdaság, ugyanakkor a magánszemélyeknek és az államnak a magas eladósodottsága 2008-ban a szocialisták és a liberálisok vezetése alatt csőd szélére sodorta az országot. Megjegyzik, hogy 2010-ben a gazdaság fellendülésnek indult és a jövőben folyamatos növekedés várható.

A tanulmány azért is figyelemre méltó, mert az 1973 óta működő és ország-jelentéseit 1995 óta készítő Heritage Alapítvány elsődleges feladatának tekinti a szabad vállalkozás, az egyéni szabadság, a tradicionális értékek és a nemzetek biztonságának támogatását, mely értékeket mi is magunkénak gondolunk.

Mi, fiatal kereszténydemokraták meggyőződéssel valljuk, hogy minden magyar embernek és különösen a jövő építésében részt venni kívánó magyar fiataloknak elemi érdeke, hogy a nagyvilágban megalapozott és valós kép alakuljon ki Magyarországról, hiszen az elmúlt másfél évben számos olyan eredményt értünk el, amelyekre okkal lehetünk büszkék.

A Heritage Alapítvány jelentésének példája jól mutatja, hogy az igazság nem rejthető véka alá, még ha a magyarországi felelőtlen ellenzék és a hozzájuk kötődő véleményformáló körök minden erőfeszítést meg is tesznek a hazánkról alkotott kép rombolásáért.


Budapest, 2012. január 16.

Stágel Bence
IKSZ elnök
országgyűlési képviselő, KDNP

Törcsi Péter
IKSZ alelnök”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kriegsfall_uhu
2012. január 17. 22:47
Már ennek is örülni kell, hogy valaki elismeri, hogy Magyarország jogállam? Szomorú, hogy ide jutottunk.
flo
2012. január 17. 14:52
Ja, ha ők mondják, akkor elhiszem és megnyugszom. Tehát csak félreértelmeztük a manyup pénzek elrablását, a visszamenőleges hatályú törvényhozást, az AB jogkörének megnyirbálását, az AB-hez fordulás lehetőségének szűkítését, az ombudsmannak kormánynak alárendelt tisztviselővé degradálását, a KE székbe egy paprikajancsi ültetését, bírák menesztését, a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó LB elnök menesztését, Szájerné beültetését az OBH-ba, a földrajzi név bizottság menesztését, azt, hogy törvények 2 perc alatt születnek, hatástanulmány nélkül stb.
pemetecukor
2012. január 17. 14:17
No vazzeg "egyre-másra" jelennek meg a pozitív visszhangok a kormány működéséről, sehol nem jegyzett gittegyletek részéről. Hurrá! ennyire futja a Fidesz kommunikációja.
sóhivatalnok
2012. január 17. 13:12
Két apró kérdés: -Pontosan mely mutatók alapján fejlődik 2010 óta a gazdaság? (Idén már Matolcsy szerint is recesszió várható...) -Mi dönti el, hogy számít vagy nem számít Amerika véleménye? (Mert hogy nem a tények, az tuti.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!