Barroso, ha mérges...

2012. január 24. 14:55

Ha minden frontot megnyitunk, akkor minden fronton háborúban is leszünk.

2012. január 24. 14:55
Deák András
Komment.hu

„Éppen ezért kár külföldön a bűnösöket keresni. Ami történt velünk a nemzetközi színtéren, teljes egészében a nemzetközi politika automatikus és rendszerszerű működésének az eredménye. Ha minden frontot megnyitunk, akkor minden fronton háborúban is leszünk. Miért pont Európa lenne kivétel? Tetszettek volna kicsit visszafogni magukat legalább külföldön, nem másfél év alatt átpréselni egy ilyen törvénykezési programot, tetszettek volna áldozatokat hozni az imázs részleges megőrzéséért. Ami újdonság, az valójában az a tény, hogy az Európai Bizottság egy sor kérdésben eljárást indít ellenünk, illetve ezeket alig titkolva összeköti egymással és az IMF-hitel megítélésével. Ezt sokan a szuverenitásunkba való beavatkozásként, illetve »unfair«, politikailag motivált eljárásként értelmezik. Ez bizonyos mértékig igaz. Akár még csak két hónappal ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy az Európai Bizottság valaha ilyen tömegesen és gyilkos összehangoltsággal fogja alkalmazni a jogköreit. Hiszen a nemzetközi politikában részben a hagyományokból és önérdekből, részben a szankciórendszer bonyolult működtetése miatt, a szuverenitás - értelmezze ki-ki a maga módján - valóban egy fontos határ. Viszonylag jelentős kritikus tömeg kell ahhoz, hogy egy kormányzattal szemben ilyen keményen fellépjenek. Azonban ha ez összegyűlik, akkor épp a viszonylag sok sérelem és kritika miatt, nagyon nehéz egy ilyen folyamatot akár megállítani, akár irányt szabni neki.

Úgy tűnik, a magyar kormánynak sikerült ezt a kritikus tömeget maga ellen fordítania. Lehet persze az okokról töprengeni, arról, hogy a Fideszben számítottak-e erre - valószínűleg nem -, de azt nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy ebből a helyzetből már nem lehet egy cinkos kacsintással kitörni. Pedig ez a külpolitikai gyakorlat - normális esetben. Az Unióban elnézőek, hiszen mindenkinek vannak kis stiklijei. Csakhogy, ha ilyen gyorsan eddig elmentek - másfél év alatt mozgósítani az Uniót igazán tiszteletreméltó teljesítmény - az a bizalom olyan mérvű megromlását feltételezi, ahonnan csak nagyon nehezen, kemény engedmények árán lehet visszajönni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. január 25. 14:04
"Barroso ha mérges..." Hulljon a mérgese - mondják az EU almatermelők.
kalasnyikov
2012. január 25. 03:18
ez a vöröskappan barromso tőlem azt kezd magával amit akar. A konzervativ, néppárti erők előbb-utóbb ismét visszszerzik pozicióikat az eu parlamentben. Egyébként a kupleráj tovább bővül és szétrágja ezt az amugy sem tul erős kötödésü szövetséget.
Faqtya ezredes
2012. január 24. 20:29
Mérges? Mi ez, óvoda?
Soma
2012. január 24. 20:11
"Tetszettek volna kicsit visszafogni magukat legalább külföldön, nem másfél év alatt átpréselni egy ilyen törvénykezési programot, tetszettek volna áldozatokat hozni az imázs részleges megőrzéséért. Ami újdonság, az valójában az a tény, hogy az Európai Bizottság egy sor kérdésben eljárást indít ellenünk, illetve ezeket alig titkolva összeköti egymással és az IMF-hitel megítélésével. " ------------------ Tetszenének m ár egyszer átgondolni, amit látnak és hallanak! Az Önök füleihez nem jutnak el a hírek? Vagy még mindig a régi nóta megy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!