Republikánus amerikai elnök 24 órát sem adna Orbánnak

2012. január 04. 17:17

Igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák.

2012. január 04. 17:17
Charles Gati
168 Óra

„– Mire számít 2012-ben? A The New York Timesban december közepén azt írta, hogy Orbán meg fog alázkodni, kényszerűen elfogadja majd az IMF feltételeit. Még mindig biztos ebben?

– Restellem bevallani, de ma már nem. Meglepett mindaz, ami a magyar belpolitikában december második felében történt. Meglepett a törvényeknek az a tömege, amelyet a magyar Országgyűlés átgondolatlanul megszavazott, meghökkentett az elutasításnak az a hevessége, amellyel a magyar hivatalosság a külföld tanácsait és aggályait fogadta. Ma már tehát nem lennék annyira határozott, mint amikor a cikkemet írtam, de továbbra is azt gondolom, hogy új helyzet áll elő, ha hozzányúlnak a Nemzeti Bank valutatartalékaihoz, és azok néhány hónap alatt kifogynak. Akkor a kormánynak, Orbán Viktornak és körének új kölcsönökért kell folyamodniuk. Ezek a kölcsönök pedig nem jönnek sem Kínából, sem Oroszországból, sem a Közel-Keletről. Ezeknek a forrása csakis az IMF és az Európai Unió lehet, tehát a feltételeiket el kell fogadni.

– És mi lesz hosszú távon? Lehet, hogy Orbánék tényleg húsz évre rendezkednek be, ahogy ezt a miniszterelnök híveinek ígérte?

– Ugyan kérem! Én nemhogy húsz vagy tíz évre, de öt évre sem számítok. Ám ez elsősorban nem attól függ, hogy az Egyesült Államok vagy az Európai Unió mit tesz, hanem attól, hogy mit tesz a magyar szavazó. Kétségtelen, hogy számos politikai, alkotmányjogi, közjogi törvény – különösen azok, amelyeket december második felében fogadtak el, és amelyekről Clinton külügyminiszter levele is szólt – megnehezíti a jelenlegi kormány leváltását. Én mégis egyetértek Palmer nagykövettel: igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák. Nem hiszem, hogy Európa közepén hosszú távon fennmaradhatna egy kézivezérelt politikai és gazdasági rendszer.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kancsuka
2012. január 05. 16:04
Az elnők húzzon az Oral Officeba, Clinton óta tuti működik az. Vagy már előtte is?
Atisz
2012. január 05. 12:20
Charles Gate meglepően jól adja a hülyét és úgy tesz, mintha a 2 párt között bárminemű különbség is lenne a külpolitikát illetően.
Krupp Skya
2012. január 05. 11:13
Gatyi ez jobb név lenne neked. Kovács Laci bácsi is elhagyta a Forradalmi Lendület Hevében (FLH) a Gatyit.
nyoooc
2012. január 05. 09:02
Az elképesztő túlzásokba eső külföldi bírálók ülnek egy elefántcsont toronyban, van egy elképzelésük az ideális demokráciáról (ami valójában nem létezik) és az attól való vélt vagy valós eltérés esetén hangosan tiltakoznak, követelik a saját elképzeléseik itteni érvényre juttatását. Úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány megalakulásától kezdve átvették a ballibesek által oly szorgalmasan sugallt előítéleteket, s mindent az alapján értékelnek. Esélyt sem adnak igazi tisztázó párbeszédre a magyar kormánnyal. A magyar kormány meg képtelen volt erre bármilyen megoldást találnia, válaszai rendre elsietettek, arrogánsak, pökhendiek. Így a viszony csak mérgesedni tud. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!