Bizalom

2011. december 01. 11:09

Az eurót támadó betegség két fronton terjed.

2011. december 01. 11:09
Zalán Eszter
NOL

„Az eurót támadó betegség két fronton terjed. Az adósságválság az alapbetegség, az európai bankok likviditási problémája pedig az az akut tünetegyüttes, amibe gyorsan bele lehet halni. Az euró nem éli végnapjait, de a kockázat, hogy összeomlása valós veszéllyé válik, folyamatosan nő. Elég egyetlen európai országban farkast kiáltani, egy pánikszerű bankroham dominóeffektust indíthat el a kontinens pénzintézeteinek sorában.

Most már nem csak Olaszország megmentése a cél. Ezért is száll be a tünteti kezelésbe a világ: Kína, a világ legnagyobb jegybankjai közül több és a Nemzetközi Valutaalap.

A bizalom a kulcsszó. Az átláthatatlan európai bürokrácia, az évszázados történelmi terhek a külső szemlélőnek (mint mondjuk Barack Obama amerikai elnöknek) kellemetlennek, feleslegesnek, nem túl hatékonynak, talán nevetségesnek is tűnnek. Az uniónak meg kell győznie a világot, van fantázia, kezdeményező erő, politikai bátorság Európában, amely minden baja dacára kiszámítható, megbízható partner tud lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2011. december 01. 19:19
Nem kell itt senkit semmiről meggyőzni! Nem dumából, spekulációból élnek meg az emberek. Hagyni kell őket termelni, gyógyítani, oktatni, földet művelni, stb. Magyarán: Ezt a mocskot, amit a dumások és a spekulánsok összehoztak, ki kell dobni.
röviden
2011. december 01. 12:43
Én bízok, mi mást tehetnék. Abban, aki még nem játszotta el a bizalmamat. Szűkül a lista.
bmucsai
2011. december 01. 11:53
Hetek óta hallgatjuk a sok közgazdász, politológus, stb elemzéseit a gazdasági helyzetről. Egyetlen egy se mondta ki, hogy a korrekt minősítés módszere az alábhbi: - A specifikációban dokumentált adatokból ( amit felhasznált a minősítéshez) - A specifikációban dokumentált nódszerekkel ( amilyen módszereket felhasznált a minősítéshez) - A dokumntált adatok keletkeztek És nem AAA, bbb, beeeeeeee Az EU-nak ilyen típusú minősítésekett kellene kiadnia. Ki kéne már mondani, hogy a sz@r az sz@r.
sine ira et studio
2011. december 01. 11:52
Kedves szerző, ha jól emlékszem, nemrég az volt a szlogen, hogy nincsen ingyenebéd. Ha jól értem, "Olaszország megmentése", "Európa megmentése" az ön álmaiban ilyen ingyenebéd, amit puszira kéne megkapnunk, illetve arra, hogy "Európában van fantázia". Egy leélt kurvában is van fantázia (már bocsánat), de attól még nem kell senkinek, mert ha nem látszik, hogy képes megfiatalodni, akkor senki nem fogja biztosítani az egzisztenciáját, és futtatni. Maga szerint Kína puszira kihúzza Európát a csávából? Európa tehát valóban mérhetetlenül beteg és gyenge, de nem hanyatlik, ó, nem ám! Biztos jókedvében reménykedik abban, hogy talán Kína, vagy bárki, aki kihúzza az alomból, amit telecsinált. Ez lenne az erő? Mellesleg meglehetősen vicces bizalomról beszélni, kedves hölgyem, mikor ön is leírja, hogy ha valaki farkast kiált, akkor összeomlik minden. Egy olyan világban, ahol a hitelminősítők szava alapján döntik el, hova érdemes befektetni, ahol egy politikus megnyilvánulása meredek zuhanást idéz elő valutában, értékpapírokban, vagy bármi másban, szerintem ne beszéljünk már bizalomról. Itt spekuláció van, aminek az alapja az átbaszás, és, ha jól sejtem, Európának éppen arra kéne a külső felek bizalma, hogy folytathassa a maga spekulatív játékát. Javaslom, ébredjenek fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!