Mit kezdjünk az önismétlő gazdaságpolitikával?

2011. december 29. 18:20

Kódolva van a magyar gazdaságba az eladósodottság és a tőkeszegénység, vagy megtörhető a hagyomány?

2011. december 29. 18:20
Lakatos Júlia
NOL

„Magyarország történelmében visszatérő jelenségként figyelhető meg a Nyugathoz való felzárkózás vágya és az eladósodás. Hazánk az utóbbi százötven évben háromszor is nekirugaszkodott a Nyugat utolérésének: először az Osztrák–Magyar Monarchia idején, másodszor 1949–1989 között, majd a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakban. A nyugatosodás megvalósításához a kormányok – belső erőforrás híján – rendre eladósodtak, miközben a mindenkori ellenzék a kölcsön- és hitelfelvételeket árulásként, az ország szuverenitására leselkedő veszélyként élte meg.


Ez visszatérő Nyugat- és bankellenességet eredményezett. A rendszerváltást követően is fennmaradt ez a struktúra. A baloldal kormányai a Nyugathoz való felzárkózás jegyében eladósodtak, míg a jobboldaliak az ország nemzeti szuverenitását akarták növelni, sajátos »magyar utat« keresve a világgazdaságban. Orbán Viktor kijelentése, miszerint nincs mandátuma arra, hogy az ország önrendelkezését korlátozó intézkedéseket fogadjon el, tökéletesen illik ebbe a trendbe. Ahogyan az is, hogy a kormányfő az örökölt hibák kijavítását tűzte ki gazdaságpolitikája fő céljául. Ezek a hibák azonban nem egy vagy két ciklusra nyúlnak vissza. Sokkal régebbi örökségünk. A kiegyezés óta fennállnak, amikor is Magyarország átvállalta az Osztrák–Magyar Monarchia adósságának egy részét, ezzel beindítva a visszatérő adósságspirált és a külső hitelfüggőség sorát. (...)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. december 30. 00:08
Magyarország 1949-1989 között a nyugat utolérésének rugaszkodott neki? Hol élt ez az ember, hol tanulta a történelmet?
csesztet
2011. december 29. 22:07
neked igen. Csak neked. Ukázban, Ukászban, tök ászban, mindenhogyan. Csalfa asszonyi lélek.
Faqtya ezredes
2011. december 29. 21:50
Mit kezdjünk az önismétlő ballib hazaarulokkal?
Viktus
2011. december 29. 21:07
Észak-Korea ... itt is vannak akik végsőkig siratnák a kedves vezetőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!