Cserbenhagyásos gázolás

2011. december 13. 10:17

A szlovákiai magyaroknak fel kell tenniük a kérdést: elfogadható koalíciós partner-e Robert Fico a Most-Híd számára?

2011. december 13. 10:17
Király Zsolt
Körkép.sk

„Fico elfogadható partnerei Figeľ, Bugár és Dzurinda. A Smer elnöke szerint ez a négy párt képes együttműködni a legfontosabb kérdésekben, mint azt az előrehozott választások kihirdetése, az euró-mentőcsomag, vagy a költségvetés elfogadása bizonyította. Ebből a négyesből az SDKÚ-DS tűnik a legvalószínűbb kiesőnek, mivel alapdokumentumában kizárta a Smerrel való kormányzást (bár Dzurindának, ha kell, nem okozna problémát megmagyarázni, miért is van szüksége Szlovákiának egy SMER-SDKÚ nagykoalícióra). 

Legvalószínűbb alternatívának így a Smer – KDH - Most-Híd hármas tűnik. Annál is inkább, mivel sem Bugár, sem a KDH elnöke eddig nem zárta ki a Smerrel való esetleges kormányzást. Figeľék azt szabták csak feltételként, hogy egy ilyen koalícióban akkor vennének részt, ha az hármas-koalíció.

A Smer elnökének hétvégi nyilatkozata után a szlovákiai magyaroknak fel kell tenniük a kérdést: elfogadható koalíciós partner-e Robert Fico a Most-Híd számára? (Az MKP-nak, mint az Berényi Józseftől már elhangzott, nem az). Amennyiben Bugár Béla számára igen, fontos volna megtudni, mi az a meghatározott nemzeti minimum, ha úgy tetszik szlovákiai magyar érdek, melynek elérése fontosabb a miniszteri bársonyszékeknél? A célnak ugyanis az eredménynek kell lennie, nem a kompromisszumnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. december 13. 13:11
Bugár, Fico, Slotya, Dzurinda... Költői szépségű nevek. A Monarchiában a drótos tótokat hívták így. E nagyformátumú államférfiak beragyogják a Tátrát a Keleti Kárpátokig. Már csak a fagyimat (zmrzlina) kérem.
vizipipa
2011. december 13. 11:23
"mi az a meghatározott nemzeti minimum, ha úgy tetszik szlovákiai magyar érdek, melynek elérése fontosabb a miniszteri bársonyszékeknél?" Ezt Bugár az előző koalícióban is bizonyította, az ő miniszteri bársonyszékénél nincs fontosabb. Azok a szlovákiai magyarok akik Bugárra szavaznak valójában elfogadnak egy Fico kormányt.
Corporate Soldier
2011. december 13. 11:14
A Híd/Most csak bokréta lenne Szlovákia kalapján, és ezt mindenki tudja, még Bugárék is. Igaz, egy kis koncot remélhetnek a koalícióért, és ez ki is fogja elégíteni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!